Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruzie met de halve wereld

Donald Trump beledigt nu ook Haïti, El Salvador en het hele Afrikaanse continent

-

Waarom moeten al die mensen van die shitholela­nden toch hierheen komen? Met enkele controvers­iële opmerkinge­n over Haïti, El Salvador en Afrika, heeft de Amerikaans­e president Donald Trump een storm van protest over zich heen gekregen. De betrokken landen zijn woedend en ze zijn niet alleen: sinds het begin van zijn verkiezing­scampagne heeft Trump zowat de halve wereld tegen zich in het harnas gejaagd.

De uitspraken van Donald Trump gebeurden donderdag achter gesloten deuren in de Oval Office tijdens een vergaderin­g met enkele senatoren. Maar binnen de kortste keren werden de woorden van de president geciteerd in de Amerikaans­e krant The Washington Post. Trump zou het met enkele Republikei­nse en Democratis­che senatoren hebben over het herstellen van de beschermin­g van migranten uit landen zoals Haïti, El Salvador en Afrika. Trump reageerde verveeld en geërgerd, zo citeerde de krant enkele aanwezigen. “Waarom hebben we meer Haïtianen nodig? Gooi ze eruit”, zou Trump gesneerd hebben. En dan: “Waarom moeten al die mensen van die shithole-landen (klotelande­n, red.) toch hierheen komen!” De aanwezig reageerden naar verluidt allemaal geschokt. “Waarom kunnen er niet meer mensen uit Noorwegen hierheen komen?”, voegde Trump er nog aan toe. Eerder deze week zat hij samen met de Noorse premier. In een eerste reactie ontkende het Witte Huis niet dat Trump die woorden gebruikt had. Trump deed dat later zelf wel op Twitter: “Ik heb nooit iets negatief over Haïti gezegd. Behalve dan dat Haïti een heel arm en onrustig land is. Ik heb nooit gezegd ze eruit te gooien. Dat is verzonnen door de Democraten. Ik heb een geweldige relatie met de Haïtianen. Waarschijn­lijk zal ik in de toekomst vergaderin­gen moeten laten opnemen.” “Wat de president op Twitter zei, is niet waar”, zo reageerde de Democratis­che senator Dick Durbin, die op de vergaderin­g was. “Terwijl senator Graham een presentati­e gaf, heeft de president hem verschille­nde keren onderbroke­n met vragen. In zijn opmerkinge­n zei hij haatdragen­de, racistisch­e en gemene dingen. Ik heb de artikels in de kranten gezien: ik heb niets gelezen dat niet correct is.” “Hij zei die haatdragen­de dingen herhaaldel­ijk”, ging Durbin verder. “Ik kan niet geloven dat in de geschieden­is van het Witte Huis eerder al een president zulke woorden heeft gebruikt in de Oval Office.” De Verenigde Naties bestempeld­en de woorden van Trump als beschamend en puur racistisch. “Dit zijn schokkende en beschamend­e woorden die alleen maar als racistisch kunnen omschreven worden”, zei woordvoerd­er Rupert Colville in Genève. Geschokt en beledigd Haïti, dat net de aardbeving herdacht die acht jaar geleden 220.000 levens kostte, reageerde geschokt. De Haïtiaanse regering heeft om uitleg gevraagd aan de Amerikaans­e ambassadeu­r, en eist excuses. De minister van Buitenland­se Zaken in El Salvador zei dat hij Trump een officiële protestbri­ef heeft geschreven. Ook verschille­nde Afrikaanse politici en diplomaten reageerden beledigd. Zelf binnen zijn eigen Republikei­nse partij noemen ze de uitspraken van Trump “ongelukkig” en “niet behulpzaam”. John Feeley, de Amerikaans­e ambassadeu­r in Panama, heeft zijn ontslag aangeboden omdat hij naar eigen zeggen niet meer onder Trump kan dienen. CEDRIC LAGAST

 ??  ?? FOTO REUTERS
Donald Trump fulmineert er andermaal op los. De Haïtiaanse regering heeft de Amerikaans­e ambassadeu­r inmiddels om excuses en uitleg gevraagd.
FOTO REUTERS Donald Trump fulmineert er andermaal op los. De Haïtiaanse regering heeft de Amerikaans­e ambassadeu­r inmiddels om excuses en uitleg gevraagd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium