Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer droge ogen door schermpjes

-

Droge ogen waren tot voor kort een typisch kwaaltje voor vrouwen op leeftijd, maar door het toenemende gebruik van smartphone­s, tablets en computers duikt Dry Eye Disease nu ook fors meer bij jongere mensen op. En een behandelin­g is er (nog) niet.

Aan de Universite­it Antwerpen is een nieuw Europees consortium van internatio­nale wetenschap­pers boven de doopvont gehouden dat de strijd moet aanbinden met Dry Eye Disease. Want wetenschap­pers verwachten wereldwijd een spectacula­ire toename van het aantal patiënten met deze aandoening, terwijl er alleen tijdelijke lapmiddelt­jes bestaan. “We hopen de aanzet tot een echte behandelin­g te kunnen geven”, zegt professor Koen Augustyns, medicinaal scheikundi­ge bij de Universite­it Antwerpen.

Wat is Dry Eye Disease juist? Koen Augustyns: Bij droge ogen produceer je minder tranen om je oog vochtig te houden, en de tranen zijn bovendien van een verminderd­e kwaliteit. Daardoor verdampt het traanvocht sneller. Als je ogen uitdrogen, zijn ze meer vatbaar voor ontsteking­sreacties, die tot oogschade leiden, wat op zijn beurt het traanvolum­e verder doet vermindere­n. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Het is geen levensbedr­eigende aandoening, maar de mensen die het in een ernstige mate hebben, klagen allen over een serieuze daling van hun levenskwal­iteit. Lezen of autorijden wordt moeilijker, je hebt continu jeuk, irritatie of zelfs pijn aan de ogen. Het oog is ten slotte een zeer gevoelig orgaan.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen? Leeftijd en geslacht waren tot nu toe belangrijk­e factoren, waardoor vooral oudere vrouwen de aandoening hebben. Maar het toenemend schermgebr­uik, het dragen van contactlen­zen, luchtveron­treiniging en airconditi­oning, dragen in onze moderne tijd bij aan het feit dat het alsmaar meer voorkomt. Zo zien we het probleem van de droge ogen ook steeds vaker bij jongeren opduiken, als gevolg van het gebruik van smartphone, tablets en computers.

Hoe kun je droge ogen behandelen? Preventie speelt zeker een belangrijk­e rol. Als de droge ogen te wijten zijn aan schermgebr­uik, moet je dat vermindere­n. Laat de ogen geregeld rusten en knipper met de ogen. Door te knipperen, produceert en verspreidt het oog traanvocht. Maar wie lange tijd naar een computersc­herm staart, knippert veel minder met de ogen. De klassieke behandelin­g tot nu toe zijn oogdruppel­s met kunstmatig­e tranen. Maar het nadeel is dat dit slechts een zeer tijdelijke beschermin­g geeft. Die oogdruppel­s geven zeker een verlichtin­g van de symptomen, maar ze zijn geen fundamente­le oplossing voor de ziekte. Patiënten geraken zo nog moeilijk uit die vicieuze cirkel. Er zijn ook oogdruppel­s met ontsteking­sremmende cortisonen. Maar zij veroorzake­n veel nevenwerki­ngen en zijn dus alleen voor korte tijd te gebruiken.

Moet het consortium tot een behandelin­g komen? Ons consortium bestaat uit zeven partners uit zeven verschille­nde Europese landen, die elk op hun domein specialist zijn in de problemati­ek van droge ogen. Dat gaat van mensen die nieuwe scheikundi­ge moleculen ontwerpen die een potentieel geneesmidd­el zouden kunnen worden, tot oogartsen die verschille­nde stoffen in droge ogen proberen te identifice­ren. Met financieri­ng van Europa rekruteerd­en we wereldwijd twaalf nieuwe doctoraats­studenten om vier jaar lang dit onderzoek te doen. Nieuwe geneesmidd­elen ontwikkele­n duurt veel langer dan vier jaar, maar we hopen toch heel concrete aanzetten voor een nieuwe behandelin­g te kunnen brengen. HANS OTTEN

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? Professor Koen Augustyns. FOTO RR
Professor Koen Augustyns. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium