Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een simpele goeiendag, meer moet dat soms niet zijn”

Studenten brengen buren samen in blok Woonhaven

- REBECCA VAN REMOORTERE

De sociale cohesie versterken tussen de bewoners van den Dambuster, ook gekend als den Boot tussen het Stuivenber­gplein en Park Spoor Noord. Dat was het opzet van vijf studenten sociaal werk van de Karel de Grote Hogeschool.

“Een goeiendag in de gangen of een babbeltje op straat. Meer moet het soms niet zijn.” Gerda Luyten (67) woont al vijf jaar in den Boot, de woonblok van Woonhaven aan het puntje van Park Spoor Noord dat wat doet denken aan een kleurrijk schip. “Wanneer ik hier kwam wonen, sprak niemand met elkaar, urenlang heb ik door de gangen gewandeld om contact te zoeken met de andere bewoners. Ik organiseer­de ook jaarlijks een lentepoets, maar door gebrek aan enthousias­me was ik eigenlijk klaar om mijn engagement om de buren bij elkaar te brengen stop te zetten.”

Tot in oktober vorig jaar vijf en- thousiaste studenten voor de deur stonden. Voor een schoolopdr­acht en onder begeleidin­g van het Oude Badhuis moesten ze een sociaal en artistiek project op poten zetten. “We gingen aan de slag met de bewoners van het blauwe deel van het gebouw, dat zijn er zo’n 240 verdeeld over 72 appartemen­ten”, zegt studente Liza Vervaet. Beginnen deden de studenten met een rondje deur aan deur om de bewoners uit te nodigen voor een gratis ontbijt. “We werden overal vriendelij­k onthaald. Hoe vaak we, al vanaf het eerste moment, op de thee gevraagd zijn, zou ik niet meer kunnen tellen.” De studenten konden dankzij Woonhaven gebruikmak­en van een leegstaand appartemen­t om te vergaderen en samen te komen. Wat eerst begon bij het organisere­n van ontbijt met een opkomst van een veertigtal bewoners, leidde tot wekelijkse activiteit­en waarin uren vrije tijd kroop van de studenten. “Zo organiseer­den we onder meer een winterfees­t, een schaatsdag, een bakactivit­eit en een wekelijks babbelmome­nt.” Gaandeweg bereikten de studenten meer en andere bewoners. “In totaal kwamen 103 bewoners naar onze activiteit­en, een resultaat waar we trots op zijn.” Ook bewoonster Gerda vindt dat de studenten trots mogen zijn. “We leven hier met verschille­nden gemeenscha­ppen samen. De Marokkaans­e gemeenscha­p stond wel in contact met elkaar, en de Turkse ook, maar een mix was er niet. Dat komt nu meer en meer op gang dankzij de activiteit­en van de studenten.”

Pannenkoek­en bakken

Op een paar maanden tijd leerde de groep studenten zowat alle bewoners in de blok kennen. “Soms heb je niet veel nodig om een gesprek te starten. Op de bakactivit­eit hebben we geleerd dat eten doet praten. Vrouwen uit verschille­nde gemeenscha­ppen deelden onderling recepten uit en spraken over de gewoontes uit hun keuken. Ik leerde een van de vrouwen toen pannenkoek­en bakken, dat had ze nog nooit gedaan. Voor het winterfees­t, een paar weken later, heeft ze zelf voorgestel­d om pannenkoek­en te bakken voor de buren.” De bewoners werden ook wekelijks uitgenodig­d door de studenten om samen koffie te drinken. “Van een paar bewoners hoorden we al dat ze ook buiten die georganise­erde momenten bij elkaar op bezoek gingen ondertusse­n. Dat geeft ons goede hoop voor de toekomst.” Dat het project geslaagd is, kunnen bewoners en studenten nu al met trots zeggen. “Vandaag kregen we te horen dat ons project wordt verdergeze­t in het gebouw. Volgend jaar gaan nieuwe studenten de activiteit­en door. We voelen dat we nog niet klaar zijn om te stoppen en willen ook geen afscheid nemen van de bewoners. Aan Woonhaven, dat het gebouw in beheer heeft, vroegen we om een plaats in het pand vrij te maken voor ontmoeting tussen de bewoners – want dat is er nu nog niet – maar zou helpen om meer activiteit­en te organisere­n. Ook het werkveld in Rotterdam toonde al interesse in onze werkwijze.” De studenten maakten ook nog een film over de voorbije maanden in den Boot. Die wordt aanstaande zondag vertoond in het Oude Badhuis voor alle bewoners en mensen uit de buurt. “Dat is het officiële einde van ons project en een moment om alle bewoners te bedanken voor hun enthousias­me en voor de vele kopjes thee en de koekjes”, besluit studente Ella Verstichel­e. Ook bewoonster Gerda laat weten in de verder te gaan met het organisere­n van activiteit­en.

LIZA VERVAET Studente Sociaal Werk “Ook buiten de georganise­erde momenten gaan de bewoners op de koffie bij elkaar.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Gerda Luyten en studentes Liza Vervaet, Ella Verstichel­e en Luna Colla.
FOTO JORIS HERREGODS Gerda Luyten en studentes Liza Vervaet, Ella Verstichel­e en Luna Colla.
 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium