Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De voorbije maanden waren gelukkige maanden”

Sinan Bolat is in Antwerpen weer een van de beste keepers in België geworden

- (gegy)

Relatieve rustdag voor Antwerp

Terwijl de meeste ploegen al naar huis zijn vertrokken of op het punt staan om te vertrekken, blijven ze bij Antwerp - de ploeg met de langste stage - nog tot zondag in Spanje. Maar de vermoeidhe­id begint zijn tol te eisen. Zeker na de twee opeenvolge­nde wedstrijde­n op donderdag en vrijdag. Daarom stond er vrijdag een relatieve rustdag op het programma. Meer zelfs: de jongens die in de wedstrijde­n aan de bak kwamen, kregen in de namiddag vrij van trainer Laszlo Bölöni. Alleen Ardaiz, Limbombe, Oulare, Rodrigues, Randriambo­lolona, Touré, Mendy en Achter moesten trainen. Net als doelmannen Jezina en Teunckens. Batubinsik­a en Arslanagic gingen lopen. In de voormiddag werd het programma ook al wat aangepast aan de vermoeidhe­id. De spelers mochten zelf hun sessie invullen. Een deel ging lopen, anderen kozen voor krachttrai­ning, maar zelfs een wandeling in de bergen rond het oefenveld was toegestaan.

Februari 2016: Sinan Bolat wordt bij Club Brugge naar de Bkern gestuurd, nadat hij er amper vijf wedstrijde­n had gespeeld. 21 januari 2018: Sinan Bolat ontvangt als (één van) de beste keeper(s) van de competitie met Antwerp Club Brugge, dat twee jaar later nog steeds op de sukkel is met zijn keepers. “Dat is geen toeval”, zegt de 29jarige Bolat.

Eigenlijk wil hij er het liefst van al nooit meer over praten. De passage bij Club Brugge heeft sporen nagelaten. Het heeft Sinan Bolat pijn gedaan. Niet zozeer het feit dat hij amper speelde. Wel het gegeven dat er op dat moment nog amper iemand in de Belgische voetbalwer­eld in zijn kwaliteite­n geloofde. “Natuurlijk deed het me pijn dat men zei dat ik nooit meer mijn niveau zou halen, dat ik al afgeschrev­en was. Maar ik denk dat ik op het veld geantwoord heb”, zegt Bolat. Hij is inderdaad te vroeg afgeschrev­en. Bolat is vandaag een van de beste doelmannen van de Belgische competitie. Met zijn rust, zijn autoritair­e manier van keepen en zijn goede reddingen is hij een belangrijk­e schakel in het succes van Antwerp. En met negen clean sheets doet momenteel geen enkele keeper beter. Hij heeft een contract tot 2020, maar de supporters roepen nu al om hem zo snel mogelijk levenslang vast te leggen. Bolat zelf denkt voorlopig niet te veel na over zijn toekomst. “Ik weet dat er interesse is, maar ik ben niet met een transfer bezig en wil gewoon dit seizoen uitdoen en mijn niveau aanhouden. Als er dan een bod komt dat ik moeilijk kan weigeren, zullen we met de club samenzitte­n.”

Ben je ander mens nu je weer week na week presteert? “Zeker. De afgelopen maanden waren gelukkige maanden. Dat had ik drie jaar lang niet meer meegemaakt. Als je elke week speelt, daar word je gelukkig van. Maar het is niet zo dat ik vervelend word voor mijn omgeving als ik ontgoochel­d ben.”

Zijn je goede prestaties van dit seizoen ook een revanche? “Ja, zeker naar de mensen toe die twijfelden aan mij toen ik bij Brugge zat. Die me toen al lang hadden afgeschrev­en. Ik heb daar nooit op gereageerd, maar steeds voor mezelf uitgemaakt dat ik op het veld zou antwoorden. Ik denk dat ik dat dit seizoen vanaf de eerste match heb gedaan. De mensen die aan me twijfelden, heb ik op andere ideeën gebracht.”

Misschien is zelfs een selectie voor de Turkse nationale ploeg opnieuw een mogelijkhe­id? “Ik hoop dat ze me volgen bij Turkije en dat ik weer opgeroepen word. Als ik de keepers in de selectie bekijk, denk ik wel dat ik een kans maak.”

Hoe zie jij je toekomst: wil je het nog een keer proberen in het buitenland? Of denk je na het mislukte avontuur bij Porto: laat me hier nu maar een tijdje blijven. “Na Standard ging ik naar het buitenland en dat is niet gelopen zoals ik het wilde. Door omstandigh­eden, door keuzes die ik maakte. Maar nu? Laten we na het seizoen nog eens praten. Ik ben nu niet bezig met mijn toekomst.”

Je zou er ook voor kunnen kiezen om samen met Antwerp te groeien naar een vaste waarde in de Belgische top.

“Toen ik hier tekende, was het plan duidelijk: van Antwerp weer een topclub maken. Ik ben bereid de club daarbij te helpen. Europees voetbal is op termijn realistisc­h met Antwerp. Hier is alles voorhanden om een topclub te worden.”

Zou de nul houden volgende week tegen Club Brugge je nog net één procent blijer maken dan in een andere wedstrijd? “Neen, eerlijk gezegd niet. Dat hoofdstuk is volledig afgesloten voor mij. Ik heb totaal geen revanchege­voelens.”

Ook na jouw vertrek is het blijven rommelen bij de keepers van Club Brugge. Het heeft alweer een nieuwe doelman gehaald. “Ik denk niet dat het toeval is dat ze bij Club sinds mijn vertrek al drie of vier keepers gehaald hebben. Het was een goede zet om een nieuwe keeperstra­iner aan te stellen, maar voor mij is dat hoofdstuk afgesloten. Al haalt Club nog twintig keepers, het kan me niet schelen.”

Je bent leider in het klassement van de clean sheets met negen stuks. Je beste seizoen op dat vlak was er een met elf clean sheets, bij Standard. Het zou geen probleem mogen zijn om dat te verbeteren. “Ik probeer er zoveel mogelijk te hebben. Als het van mij afhangt, gaan we voor twintig. Als we deze mentalitei­t en discipline aanhouden, volgen er zeker nog.” Kunnen jullie Playoff 1 nog mislopen? “Tuurlijk wel. Maar ik denk dat we niet moeten twijfelen als we ons niveau blijven aanhouden.”

Sinan Bolat (doelman Antwerp) ‘‘Europees voetbal is op termijn realistisc­h met Antwerp. Hier is alles voorhanden om een topclub te worden.” Sinan Bolat (doelman Antwerp) “Het is geen toeval dat Club Brugge ook na mij bleef sukkelen met zijn keepers. Laten we zeggen dat het een goede zet is geweest van Club om zijn keeperstra­iner te vervangen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium