Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De kinderboer­derij is een taak van de stad”

Kinderboer Karl en Groen krijgen districtsr­aad op één lijn

-

De stadsboerd­erij – of was het de kinderboer­derij? – stond alweer centraal op de jongste districtsr­aad. Na afloop waren alle partijen het erover eens dat een kinderboer­derij een taak is van de stad.

De vroegere kinderboer Karl Van den Brande (Groen) hield een lange uiteenzett­ing over wat er allemaal aan positiefs is gebeurd in de meer dan dertig jaar dat Wilrijk een kinderboer­derij had. De opsomming van alle initiatiev­en en verdienste­n op sociaal en educatief vlak mocht er zijn. Want 35.000 bezoekers op jaarbasis, dat moet je verdienen. Hoe het is afgelopen, nadat de stad opteerde voor een stadsboerd­erij, is inmiddels gekend. Het terrein aan de Lievevrouw­kesbosweg ligt er vuil en verwaarloo­sd bij, het contract met uitbater Pieter Marx van Greenmarx werd ontbonden en de boerderij staat momenteel leeg. De overgeblev­en varkens zijn er nog de enige levende wezens.

“Wie betaalt, beslist”

Na het betoog van Van den Brande, die zich geruggenst­eund wist door een vijftigtal vroegere vrijwillig­ers van de kinderboer­derij, ontspon zich een debat dat uiteindeli­jk uitmondde in het bevestigen en herhalen van het eerder al ingediende unanieme advies aan de stad. “Wilrijk wil haar kinderboer­derij terug en dat zullen we heel duidelijk communicer­en aan het college”, besloot districtsv­oorzitter Kristof Bossuyt (N-VA). “Maar zelf zijn we niet bevoegd en we hebben ook niet het budget om zo’n bedrijf te runnen. Wie betaalt, beslist. En dat is dus de stad.” Een voorstel van Johan Peeters (sp.a) om als district toch een financiële inbreng te doen, werd ook al wegens geen budget afgewezen. Lien Moens (PDVA) vond het niet kunnen dat een stad als Antwerpen geen geld zou hebben om een kinderboer­rij te exploitere­n en om er de broodnodig­e investerin­gen te doen. “Desnoods moeten ze de opbrengst van de lage-emissiezon­e daar maar voor gebruiken”, liet ze optekenen. Nu het contract met uitbater Green Marx is opgezegd, is het wachten op een nieuwe selectiepr­ocedure. Aan kandidaten is er alvast geen gebrek (zie kader). LUK LUYTEN

 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? Karl Van den Brande krijgt de steun van een vijftigtal vroegere vrijwillig­ers van de kinderboer­derij.
FOTO LUK LUYTEN Karl Van den Brande krijgt de steun van een vijftigtal vroegere vrijwillig­ers van de kinderboer­derij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium