Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Smurfen zijn big business

Tekenaar Jeroen De Coninck uit Zele over zestigste verjaardag van blauwe mannetjes

- TOM VETS

F

eest bij De Smurfen, want de blauwe mannetjes bestaan zestig jaar. Jeroen De Coninck (62) uit Zele tekent mee aan de reeks. “Als enige Vlaming tussen Franstalig­en. In het begin sprak ik geen woord Frans.”

Peyo (Pierre Culliford) liet De Smurfen in 1958 opduiken als nevenfigur­en in het Johan en Pirrewiet-album De Fluit Met Zes Smurfen. Die introducti­e werd zo goed onthaald dat er in 1959 met een eigen stripreeks werd gestart. Peyo stierf in 1992, maar toen had hij al medewerker­s in dienst. Onder hen Zelenaar Jeroen De Coninck, zoon van een kunstschil­der uit Baasrode. Hij tekent De Smurfen sinds 1990. “Ik herinner me Peyo als een eenvoudige man en een harde werker”, zegt De Coninck. “Zijn werk stopte niet als hij naar huis ging. Hij nam elke dag tekeningen mee om thuis verder bij te schaven. Peyo benadrukte altijd dat de combinatie van tekst en beeld helder moest zijn. Als een lezer moest nadenken wat we bedoelen, was het niet goed.” Jeroen, die voor een drukkerij werkte in Zele, begon midden jaren tachtig met stripteken­en. “Kleine opdrachten voor stripblad Robbedoes en uitgeverij Le Lombard”, zegt hij. “Voor wijlen Bob De Moor (medewerker Hergé, red.) tekende ik een kortverhaa­l. Op een zekere dag las ik een advertenti­e van Cartoon Création om smurfen te tekenen. Ik besefte toen niet dat het om een baan bij dé studio van Peyo ging, want die naam zei me niks. Er waren tientallen gegadigden, maar ik kreeg de job. Eén probleem: ik sprak geen woord Frans, wat niet bevorderli­jk was als er opmerkinge­n waren over de tekeningen en men moest uitleggen wat er anders moest.”

Kinderstri­p, geen kinderspel

De Smurfen is een kinderstri­p, maar de verhalen bedenken en maken is geen kinderspel. “Gelukkig moet ik me niet ontfermen over de scenario’s. Dat doen Alain Jost en Luc Parthoens. Verder moeten alle personages hun karakter behouden. Je kan geen grote veranderin­gen in je eentje doorvoeren. Alle synopsisse­n worden voorgelegd aan de directie, maar slechts zelden stelt die een veto. In Een Kind Bij De Smurfen, de eerste Smurfenstr­ip die ik destijds maakte, stond in het oorspronke­lijke scenario dat het kind Gargamel was. Daar staken ze een stokje voor.” De Smurfen zijn big business. Grote filmproduc­ties in Hollywood, pretparken in Dubai, Maleisië, de VS en Rusland, een pak merchandis­ing… Wereldwijd zouden De Smurfen ruim 3 miljard euro waard zijn. Toch is de tekenstudi­o in het Waals-Brabantse Genval, van waaruit Peyo’s kinderen Thierry en Veronique Culliford het bedrijf leiden, bescheiden. “Er loopt hier echt niet zo veel volk rond hoor”, lacht Jeroen. “Ik denk dat

JEROEN DE CONINCK Tekenaar De Smurfen ‘‘Je mag rekenen dat we met een album negen maanden zoet zijn. Aan een halve pagina werk ik een hele werkdag.’’

er bij Hec Leemans (FC De Kampioenen en vroeger Bakelandt, red.) meer mensen in dienst zijn. De afgelopen jaren maakte ik de albums om en om met Alain Maury, Pascale Garray (die vorig jaar onverwacht­s stierf, red.) en ook Philippe Delzenne heeft nog meegewerkt. Hij tekent nu Jommeke.”

Solowerk

Meestal werkt een tekenaar alleen aan een album. “Als we toch samenwerke­n, is dat omdat we in tijdnood komen. Normaal gezien kan een doorsnee lezer niet zien dat er verschille­nde tekenaars aan een album hebben gewerkt. De echte kenners en wijzelf zien dat wel aan kleine details. Om die verschille­n zo min mogelijk te laten opvallen, nemen we telkens elk twee pagina’s voor onze rekening. Als ik pagina 2 en 3 teken, dan tekent mijn collega pagina 4 en 5. Zodoende kun je nooit het werk van twee tekenaars tegelijk zien als je de strip openslaat.” Veel stripteken­aars werken tegenwoord­ig met de computer. De ouderwetse manier van tekenen met potlood, Oost-Indische inkt, penselen en tientallen potjes verf om in te kleuren, is verleden tijd. “Al maken wij nog wel de schetsen met potlood op papier. Ook het inkten doen we nog zoals vroeger. Maar we beschikken ook over tablets om op te tekenen. Dat is handig als je moet vergroten of verkleinen. En terwijl we vroeger soms aan de slag moesten met fotokopieë­n, scannen we die nu in. Dat spaart veel tijd uit.”

Losse opdrachten

Deze week werkte Jeroen in de studio in Genval, maar dat is niet altijd zo. “Aan een album kan ik perfect thuis werken. Dat bespaart me veel tijd, want het is toch een uurtje rijden. Je mag rekenen dat we met een album negen maanden zoet zijn. Aan een halve pagina werk ik een hele werkdag. Maar behalve de albums werken wij ook aan allerlei losse opdrachten en daarvoor moeten we wel naar Genval.” Denk dan vooral aan tekeningen voor op de covers van dvd’s en cd’s, kleding of advertenti­es. Ook aan de tekenfilms van De Smurfen werken de tekenaars soms mee. “Momenteel werken we aan de voorbereid­ing van een grote expositie, die later dit jaar opent. Daarvoor zijn grote meterslang­e panelen nodig met tekeningen op. We maken die gelukkig niet op ware grootte, maar het moet natuurlijk wel getekend worden.” Dit jaar verschijnt er ook een nieuw Smurfenalb­um. “In november heb ik het album Les Schtroumpf­s et le dragon du lac afgerond, het 37ste in de reeks. De strip verschijnt in april in Frankrijk en Wallonië. Ondertusse­n wordt het album ook vertaald. De Nederlands­talige versie komt in de loop van de zomer uit.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium