Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Trots, fier, en een beetje bang”

Antwerpse regisseur Jakob Verbruggen stond aan het hoofd van monsterpro­ductie ‘The Alienist’

- GREET RAMAEKERS

Zijn cv was al mooi gevuld, maar de eerste drie aflevering­en regisseren van een Amerikaans­e monsterpro­ductie van ruim 60 miljoen dollar, dat heeft nog geen Vlaming Jakob Verbruggen (37) voorgedaan. Afgelopen donderdag mocht de Antwerpena­ar in Los Angeles The Alienist voorstelle­n aan 600 genodigden, in het gezelschap van acteurs Daniel Bruhl, Luke Evans en Dakota Fanning.

Zelfs in een miljoenens­tad als Los Angeles kan je er al wekenlang niet omheen: een gigantisch­e promotieca­mpagne moet de Amerikanen warm maken voor The Alienist. Zowel op de peperdure reclamebor­den langs de beroemde Sunset Strip als op voorbijrij­dende bussen pronken kleurrijke affiches van een van de meest geanticipe­erde series van het voorjaar in Amerika. “Ik krijg er een warm gevoel van”, glundert Jakob Verbruggen. “Ik ben enorm trots en fier, maar ook een beetje bang.” Logisch: de Amerikaans­e zender TNT en Paramount Studio’s hebben diep in de buidel getast voor de productie van The Alienist. De tien aflevering­en van elk een uur mochten samen méér dan 60 miljoen dollar kosten. Het Manhattan van eind negentiend­e eeuw werd helemaal nagebouwd in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. En ook voor de publicitei­t ging de geldkraan ver open.

Cary Fukunaga

Jakob Verbruggen heeft er al een mooi parcours opzitten. Via Vlaamse reeksen als Vermist en Code 37 kon hij aan de slag voor BBC-reeksen als The Fall met Gillian Anderson en London Spy met

Ben Wishaw. Later volgden aflevering­en van de Netflix-reeksen House of Cards met Kevin Spacey en Robin Wright en Black Mirror. Dat hij nu drie aflevering­en van zo’n monsterpro­ductie voor zijn rekening mocht nemen, hebben we te danken aan regisseur en schrijver Cary Fukunaga. Geen kleine jongen, want hij was de man achter het eerste seizoen van de HBO-serie True Detective, waarvoor hij een Emmy won. Fukunaga zou The Alienist regisseren, maar toen dat plan overlapte met een ander project, zag hij in Verbruggen de geknipte man om de fakkel aan door te geven. “Vorig jaar, vlak nadat ik de seizoensfi­nale van House of Cards had ingeblikt, kreeg ik deze unieke kans plots aangeboden”, aldus Verbruggen. “Die heb ik uiteraard met beide handen gegrepen. Ook al speelt het verhaal zich af in de negentiend­e eeuw, thema’s als immigratie, gendergeli­jkheid en het verdeelde klassensys­teem zijn universeel en tijdloos.” The Alienist is gebaseerd op de award-winnende bestseller van Caleb Carr. De reeks speelt zich af in het New York van 1896 en vertelt het nagelbijte­nde verhaal van journalist John Moore (Luke Evans) en forensisch psycholoog Dr. Kreizler (Daniel Bruhl), die geconfront­eerd worden met het gruwelijk verminkte lichaam van een jongen die zichzelf prostituee­rde in een van de beroemde bordelen van Manhattan. Samen proberen ze de mysterieuz­e moord te ontrafelen.

Feest in 19deeeuws New York

Donderdag waren de 600 zitjes van het Paramount Theatre tot de nok gevuld met in vintage uitgedoste gasten voor de première van de reeks. Verbruggen, zelf gekleed in een stijlvolle Hugo Boss-outfit, mocht het publiek verwelkome­n en de eerste aflevering inleiden. Na afloop werden de Antwerpena­ar en zijn sterrencas­t, onder wie Daniel Bruhl (Rush, Inglouriou­s Basterds), Luke Evans (Beauty and the Beast, Fast and Furious) en Dakota Fanning (War of the Worlds, The Twilight Saga) getrakteer­d op een daverend applaus. “Het is een fantastisc­h gevoel om de reeks na al die intense maanden in Boedapest eindelijk op de mensen los te laten”, zegt de regisseur opgelucht. Voor de after party werden nog maar eens de grote middelen bovengehaa­ld. Vlak bij het Paramount Theatre stonden de gigantisch­e buitendeco­rs uit de reeks opgesteld, zodat de gasten konden feesten in het 19deeeuwse New York: van paard en koets tot ouderwetse marktkraam­pjes, van een spectacula­ir straatcirc­us tot luidkeelse krantenver­kopers en patrouille­rende gendarmes op elke straathoek. Op de koop blies een enorme schuimmach­ine duizenden nepsneeuwv­lokjes door de ‘New Yorkse’ straten; ook al was het in Los Angeles 15 graden. Only in Hollywood... Op 22 januari gaat The Alienist in première op de Amerikaans­e zender TNT. Netflix heeft de internatio­nale rechten van de reeks al opgekocht, maar het is nog niet duidelijk wanneer de reeks in België in het aanbod zal zitten.

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S REPORTERS / WENN, RR Jakob Verbruggen (tweede van rechts) met zijn hoofdacteu­rs Daniel Bruhl, Dakota Fanning en Luke Evans.
FOTO'S REPORTERS / WENN, RR Jakob Verbruggen (tweede van rechts) met zijn hoofdacteu­rs Daniel Bruhl, Dakota Fanning en Luke Evans.
 ??  ?? The Alienist: moordmyste­rie in 19deeeuws New York.
The Alienist: moordmyste­rie in 19deeeuws New York.
 ??  ?? The Alienist op bussen en billboards.
The Alienist op bussen en billboards.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium