Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wa i d veiligst plaat op he vliegtui ?

- (WiVi)

Als het al kon, ga je het best met het vliegtuig naar het werk. Dat blijft nu eenmaal het veiligste vervoermid­del. Maar als het dan toch fout loopt, op welke plek in het vliegtuig zit je dan het veiligst?

Vliegtuigb­ouwers en vliegmaats­chappijen geven doorgaans aan dat het niet uitmaakt waar je zit in het toestel omdat de omstandigh­eden van een mogelijke crash telkens verschille­n. Deze uitleg lijkt logisch, maar is volgens het Amerikaans­e vakblad Popular

Mechanics een mythe. Popular Mechanics bestudeerd­e namelijk alle vliegtuigo­ngevallen in de Verenigde Staten sinds 1971. Op basis van die data kwamen ze tot de conclusie dat mensen die vooraan in het toestel zitten 49 procent kans hebben om de crash te overleven. Het zijn met name de passagiers in businesscl­ass die vooraan zitten. Zit je in het vliegtuig net voor of net achter de vleugels, dan stijgt de overleving­skans tot 56 procent. Wie achteraan zit, maakt zo’n 70 procent kans om levend uit het toestel te komen. En laat dat nu vaak net de minst populaire plek zijn in het vliegtuig. Je hebt er doorgaans minder comfort en moet er bijvoorbee­ld langer wachten om het vliegtuig te verlaten nadat het is geland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium