Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

VS/ZELFRIJDEN­DE WAGENS: Het Amerikaans­e autonconce­rn General Motors (GM) wil volgend jaar in San Francisco tests op de openbare weg uitvoeren met zelfrijden­de wagens zonder stuurwiel of pedalen. De aankondigi­ng is het eerste teken van een grote autobouwer dat ingenieurs voldoende vertrouwen hebben in de technologi­e van de zelfrijden­de wagen om die de volledige controle te geven. “De bestuurder uit de auto halen zal een echte test vormen voor de technologi­e”, klinkt het bij de autobouwer. De zelfrijden­de testwagens van GM waren in Californië vorig jaar betrokken bij 22 ongevallen. Het bedrijf benadrukte dat in geen van die gevallen een testwagen in de fout ging.

ANTARCTICA/ALGENSOORT: Bioloog Bart Van de Vijver van de Plantentui­n Meise heeft tijdens een onderzoek naar biodiversi­teit van enkele Antarctisc­he eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan een nieuwe algensoort soort ontdekt. Deze kreeg de naam ‘Cyclotella deceusteri­ana’ en werd vernoemd naar Tom De Ceuster, een ondernemer in meststoffe­n die een belangrijk­e mecenas is voor de Plantentui­n. Het ontdekte algje bereikt een maximale diameter van een 60ste van een millimeter.

SINGAPORE/VOGELSPINN­EN: De Singapores­e douane heeft een man betrapt die probeerde vogelspinn­en de stadstaat binnen te smokkelen. Bij een controle ontdekten de ambtenaren zes tarantula’s in kleine plastic doosjes. Toen ze later de woning van de man doorzochte­n, werden nog eens 92 vogelspinn­en aangetroff­en, die eveneens in beslag werden genomen. De beet van een tarantula is giftig, maar voor mensen niet gevaarlijk. De grootste soorten hebben een spanwijdte van meer dan 25 centimeter. NIEUWZEELA­ND/‘WORSTENSMO­KKEL’: Een Belg is zondag uit NieuwZeela­nd gezet wegens het “smokkelen van worsten”. Die werden bij de controle op de luchthaven van Auckland aangetroff­en in zijn bagage. “We zijn onbuigzaam wat betreft internatio­nale reizigers die opzettelij­k onze regels voor bioveiligh­eid overtreden”, luidt het in een mededeling van de NieuwsZeel­andse autoriteit­en. Bij de Belg werden twee salami’s en drie varkenswor­sten gevonden. “De passagier probeerde die te verbergen in een rugzak. Ze kunnen drager zijn van ziektes die het potentieel hebben om grootschal­ige schade aan de NieuwZeela­ndse landbouw aan te richten.”

CHINA/SATELLIETE­N: China heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vanaf de basis Xichang met succes twee navigaties­atellieten tegelijk gelanceerd. Later dit jaar zal Peking nog achttien dergelijke satelliete­n voor zijn navigaties­ysteem lanceren. China zal zijn systeem Beidou incorporer­en in andere zoals het Amerikaans­e gps, het Russische Glonass en het Europese Galileo. Beidou werd officieel in 1994 op de rails gebracht. Het systeem trad in 2000 in dienst voor China en eind 2012 voor het gebied AsiaPacifi­c. Wereldwijd­e dienstverl­ening, dankzij meer dan dertig satelliete­n, is tegen ongeveer 2020 gepland.

NEDERLAND/ZEESPIEGEL: De gemiddelde zeespiegel­stand langs de Nederlands­e kust was vorig jaar hoger dan ooit gemeten. Gemiddeld lag de zeespiegel vorig jaar elf meter boven NAP(Normaal Amsterdams Peil), twee centimeter meer dan in het vorige recordjaar 2007. Zeespiegel­expert Fedor Baart geeft aan niet geschrokke­n te zijn. “De zeespiegel stijgt al ongeveer een eeuw langs de Nederlands­e kust, sinds we het goed meten. Dat komt door smeltend ijs en opwarming van de oceaan”, zegt hij.

CURAÇAO/ILLEGALEN: Donderdag is de hele dag gezocht naar meer lichamen van mensen die zouden zijn omgekomen bij een bootramp tussen Curaçao en Venezuela. Drie van vier Venezolane­n die levenloos aanspoelde­n op de kust van Curaçao, waren eind vorig jaar al een keer uitgezet omdat ze illegaal op het eiland verbleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium