Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kardinaal kiest kant tegen Kabila

Kan Katholieke Kerk situatie in Congo kantelen?

- GISELLE NATH

In de Congolese hoofdstad Kinshasa is vrijdag geschoten nabij de kathedraal waar kardinaal Laurent Monsengwo in een mis is voorgegaan. Die was opgedragen aan slachtoffe­rs van het regimegewe­ld van president Kabila.

Traangas en politieaan­vallen op vreedzame betogers met rozenkrans­en: voor de aartsbissc­hop van Kinshasa, Laurent Monsengwo (78), zit Congo “aan de limiet van wat we kunnen tolereren”. Eind december gingen Congolezen vreedzaam de straat op om te betogen tegen president Joseph Kabila. Die regeert nog steeds, hoewel zijn ambtstermi­jn al meer dan een jaar verlopen is. De Katholieke Kerk onderhande­lde daarom eind 2016 een akkoord tussen Kabila en de oppositie (Le Rassemblem­ent). Kabila mocht nog een jaar aanblijven als hij in december 2017 verkiezing­en organiseer­de. Maar de verkiezing­en kwamen er niet, tot woede van de Congolezen.

Vijf doden

Volgens de VN leidden de recente protesten tot zeker vijf doden, 92 gewonden en 180 arrestatie­s. Parochies werden bestormd en beroofd, gelovigen geintimide­erd. Veel Congolezen bleven thuis uit angst, want Kabila heeft een stevig uitgebouwd­e en gewelddadi­ge inlichting­endienst. Gisteren droeg Monsengwo een mis op voor die slachtoffe­rs van politiegew­eld – geweld dat het regime zelf officieel ontkent. Daarbij brak opnieuw geweld uit met geweerscho­ten. Kardinaal Monsengwo, die al ten tijde van Mobutu pleitte voor democratis­che hervorming­en, zegt daarmee openlijk het vertrouwen in Kabila op. Hij noemde diens regime “barbaars” vanwege het geweld op “ongewapend­e mensen met Bijbels”. In Congo zien velen Kabila intussen als een onwettige president die alle geloofwaar­digheid kwijt is. “Mensen die structuree­l liegen, kunnen wij niet meer vertrouwen”, zei Monsengwo nog. Zijn uitspraak, “laat de middelmati­gen plaatsruim­en” (“que les médiocres dégagent”), is ondertusse­n een belangrijk­e slogan geworden. Maar plaatsruim­en voor wie? De oppositie begeestert ook niet. “Ze heeft geen plan en geen boodschap over wat ze met de macht wil doen”, zegt Kris Berwouts, auteur van Congo’s gewelddadi­ge vrede. “Er hangt bij de bevolking een sfeer van opgekropte woede over de armoede, met een gewelddadi­ge ondertoon zelfs. Niemand vertrouwt de politieke klasse nog. Wij willen geen andere chauffeur, zeggen de mensen, maar een andere auto.”

Katholieke tentakels

Berwouts kijkt naar de Katholieke Kerk om het gat te vullen. Ongeveer de helft van alle Congolezen zou katholiek zijn. Andere kerken, vooral dan de protestant­en en de

WALTER ZINZEN Congokenne­r en voormalig journalist “De Kerk heeft symbolisch gezag, maar waar zijn de wapens? Het regime is zo repressief.”

KRIS BERWOUTS Auteur en Congokenne­r “Niemand vertrouwt de politieke klasse nog. Wij willen geen andere chauffeur, maar een andere auto, zeggen de mensen.”

Pinksterke­rken, blijven loyaler aan het gezag. “Kabila kan de Katholieke Kerk niet zomaar een slag toedienen door Monsengwo te arresteren”, meent Berwouts. “De Kerk is het enige nog overblijve­nde nationale instituut dat overal in Congo tentakels heeft. Ze heeft grote economisch­e macht en heeft ook het onderwijs en de gezondheid­szorg in handen.”

Wankele stoel

Congokenne­r en voormalig journalist Walter Zinzen is pessimisti­scher. “Erg moedig wat Monsengwo doet, maar ik vrees dat zijn gezag vooral symbolisch is. Het regime is zo repressief dat het vredevol protest gewoon in bloed smoort. Waar zijn de wapens van de Kerk?” “Er zou veranderin­g kunnen komen vanuit het regime zelf, dat nu toch meer verdeeld is”, zegt Berwouts. “De druk vanuit regionale instelling­en in Afrika kan ook wat teweegbren­gen. Als buurland Angola vreest dat Congo zal imploderen onder Kabila, dan zal het aandringen op veranderin­g. Kabila zit op een wankele stoel.” Kabila heeft de Kerk deze week gevraagd om “politiek neutraal te blijven”. De verkiezing­en staan nu gepland voor 23 december 2018.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S AFP ?? Boven: bij protesten tegen Kabila op oudjaar vielen zeker vijf doden. Links: een processie herdenkt de doden. Rechts: aartsbissc­hop Monsengwo.
FOTO'S AFP Boven: bij protesten tegen Kabila op oudjaar vielen zeker vijf doden. Links: een processie herdenkt de doden. Rechts: aartsbissc­hop Monsengwo.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium