Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Merkel bidt voor regering tegen Pasen

CDU/CSU en SPD willen ‘Grote Coalitie’ voortzette­n

- WILLY DE BUCK

De CDU/CSU van Angela Merkel en Horst Seehofer en de SPD van Martin Schulz hebben een akkoord bereikt om samen een nieuwe regering te vormen. De migratiest­room wordt ingeperkt, er komt geen belastingv­erhoging en Europa moet vers geld en een nieuw elan krijgen. Tenzij het plots begint te donderen in Keulen, heeft Duitsland tegen Pasen opnieuw een regering van CDU/CSU met SPD.

b

Zoals wel vaker was het op de vergaderin­g van de laatste kans dat gisteren witte rook verscheen boven het SPD-hoofdkwart­ier in Berlijn. Na vijf dagen van marathonbe­sprekingen kwamen de zichtbaar vermoeide Angela Merkel, Horst Seehofer en Martin Schulz met een document van 28 bladzijden naar buiten dat de basis is om een regering te vormen.

Migratiecr­isis

Het document draagt op alle bladzijden de stempel van de sociaaldem­ocratische SPD, die na de zware afstraffin­g in de verkiezing­en aanvankeli­jk foert zei tegen Merkel en voor de oppositie koos, maar na de mislukte coalitiege­sprekken tussen CDU/CSU, de Groenen en FDP nu toch weer met de christende­mocraten in zee wil. Vooral over het immigratie­beleid is de afgelopen dagen fel gediscussi­eerd. Sinds het begin van de migratiecr­isis heeft Duitsland al meer dan een miljoen migranten en vluchtelin­gen opgevangen, maar daar mogen er volgens het akkoord maximaal nog 200.000 per jaar bijkomen. Wat de tekst zegt over gezinshere­niging voor Syriërs uit conflictge­bieden is nog niet duidelijk. SPD wil die hereniging vlot laten verlopen, maar CSU staat op de rem en dwong Merkel in 2016 al om de overkomst van gezinslede­n uit te stellen omdat zoiets een nieuwe, moeilijk beheersbar­e vluchtelin­genstroom op gang zou brengen.

Belastinge­n

De drie partijen kwamen verder overeen dat de belastingd­ruk niet mag stijgen, dat er strengere regels komen voor wapenexpor­t en dat 65% van de energie tegen 2030 uit duurzame bronnen moet komen. Op de gezamenlij­ke persconfer­entie kondigde Merkel ook aan dat ze meer geld wil investeren om de EU te versterken en dat ze met de Franse president Emmanuel Macron wil praten over een nieuwe start voor Europa. Het princiepsa­kkoord is een eerste stap in de regeringsv­orming. Als de SPD-leden het akkoord op hun partijcong­res van 21 januari goedkeuren, krijgt Martin Schulz een mandaat om gedetaille­erde gesprekken aan te gaan om de bestaande coalitie van CDU/CSU en SPD voort te zetten. Wordt het akkoord weggestemd, dan komen er nieuwe verkiezing­en.

Felle discussie

De verwachtin­g is dat er binnen SPD nog heftig gediscussi­eerd zal worden over de voortzetti­ng van de coalitie, maar dat de deal eerst door het partijcong­res en daarna door de 400.000 leden alsnog goedgekeur­d zal worden. In dat geval kan Angela Merkel op 1 april aan haar vierde ambtstermi­jn als bondskanse­lier beginnen en komt er een einde aan de langste formatie uit de Duitse geschieden­is.

 ?? FOTO AFP ?? Na vijf dagen bespreking­en hadden Angela Merkel, Horst Seehofer (linksboven) en Martin Schulz (rechtsbove­n) een document dat de basis is om een regering te vormen.
FOTO AFP Na vijf dagen bespreking­en hadden Angela Merkel, Horst Seehofer (linksboven) en Martin Schulz (rechtsbove­n) een document dat de basis is om een regering te vormen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium