Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil het publiek meer geven dan alleen maar mijn liekes”

Als een dag 25 uur zou duren, Sven Vermant zou ook dat extra uur nog besteden aan voetbal. In zijn eerste week als trainer van Waasland-Beveren had alles wat met zijn ploeg te maken had prioriteit. Hij liet er zelfs zijn slaap voor. Letterlijk. Het relaas

- GERT GYSEN

6 JANUARI Al moe nog voor het begint

Het is met kleine oogjes dat Sven Vermant om 4.15u arriveert aan de Freethiel. Hij is al van 2.30u uit de veren. De tweede korte nacht op rij, want van donderdag op vrijdag zat hij de hele nacht in een taxi die hem van het Duitse Göttingen - waar hij met de U19 van Club Brugge deelnam aan een indoortorn­ooi - naar Beveren om er zijn contract te tekenen. 470 kilometer, een rit van 1.30u donderdagn­acht tot 6.30u vrijdagoch­tend. “Het was weer vroeg vanmorgen, ja. Dat ben ik niet gewoon. Of ik een ochtendhum­eur heb? Ik ben niet slecht gezind ’s morgens, maar op dit moment ook niet de grote prater (lacht). Ik begin deze stage met twee nachten zonder slaap. Dat zal ik hier toch moeten inhalen.”

7 JANUARI Spion voor Club Brugge?

Charleroi traint op hetzelfde complex als Waasland-Beveren. Wanneer Sven Vermant een kijkje gaat nemen op de tactische training van Felice Mazzu, schieten die van Charleroi in een kramp. “Hier, Club Brugge (komende dinsdag de tegenstand­er van Charleroi in de beker van België, red.) heeft zijn spion al gestuurd.” Vermant moet erom lachen. “Geloof me, dat is echt niet de reden waarom ik eens kom kijken”, zegt hij. “Ik ken Felice goed, want we volgden samen de Pro License-cursus. Ik vind het altijd interessan­t om een training van een andere coach te zien. Je weet nooit wat je ervan kan leren. En of dat dan Charleroi is of Twente, dat hier ook traint, dat maakt niet zoveel uit.”

8 JANUARI Gesloten deuren

EenWhatsAp­p-bericht van persverant­woordelijk­e Martijn. “Deze middag kan je in je hotel blijven. De coach wil achter gesloten deuren trainen.” Het zal in totaal twee keer gebeuren tijdens deze stage dat Vermant de deuren sluit voor pottenkijk­ers. Opmerkelij­k. Het is zelfs een item in het nieuws op TV Oost, dat de verplaatsi­ng naar Spanje heeft gemaakt om zo veel mogelijk beelden te schieten, maar nu mag het dus niet binnen. “Dat is vooral om enkele nieuwe varianten op stilstaand­e fases in te oefenen”, zegt Olivier Myny. “Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt bij Waasland-Beveren. Voor journalist­en is dat misschien niet leuk. Maar we moeten het niet dramatiser­en, hé.”

9 JANUARI Beelden bekijken

Waasland-Beveren verliest de enige oefenwedst­rijd van de stage met 3-0 tegen de Duitse tweedeklas­ser Darmstadt. Opvallend: Vermant laat de match filmen met twee camera’s. Een gewone en eentje die het hele veld in beeld neemt. “Dat deed ik bij de beloften van Club ook al”, legt hij uit. “Dan kan je altijd zien wat er waar op het terrein gebeurt.” “Ik ga vanavond de beelden al analyseren. Want ik wil terugkijke­n hoe onze opbouw en onze manier van druk zetten was. Die aspecten zijn voor mij prioritair.” Het druk zetten zal nog vaak terugkeren op de trainingen. Vermant wil met Waasland-Beveren liefst zo vaak mogelijk op de helft van de tegenstand­er staan. De parallelle­n met voorganger Clement zijn duidelijk.

10 JANUARI Zes gesprekken per dag

In een eerste meeting met de groep legde Vermant al in grote lijnen uit wat hij verwacht, zowel op als naast het veld. De rest van de week staan er elke avond individuel­e gesprekken gepland. Vanavond ook met zijn topschutte­r Isaac Kiese Thelin. “Hij wil ons beter leren kennen. Ook persoonlij­k”, vertelt Thelin. “De coach wil een beeld krijgen van wie we zijn. Dan heb je toch het gevoel dat je elkaar al beter kent.” 29 van die individuel­e gesprekken, dat is niet voor de poes. “Het duurt toch al snel een halfuur per speler. En zo probeer ik er vijf of zes per dag te doen”, zegt Vermant. “Ik wil wat meer achtergron­d en daar hebben we tijd voor. Wie zijn ze als mens? Waar worstelen ze mee?”

11 JANUARI Wandeling op het strand

Vermant is een trainer die kort op zijn ploeg zit. En zich aanpast naargelang de belasting. Op het programma staat een padeltorno­oi. Padel is iets dat het midden houdt tussen tennis en squash. Maar Vermant vreest dat de belasting te zwaar wordt en vervangt dit door een strandwand­eling. Eerder op de week trok de ploeg ook al naar het strand om er krachttrai­ning te doen. De trainer wil zijn eigen stempel drukken. Voorganger Philippe Clement had de stage vooraf ingepland met de technische staf. Daarin waren ook twee wedstrijde­n voorzien, maar dat past Vermant aan. Hij speelt er liever eentje minder, dus gaat die van vrijdag niet door. “Ik vind het nuttiger om tactisch te werken op het veld.”

12 JANUARI Al met STVV bezig

Van dat bijslapen waar Sven Vermant op de eerste dag over sprak, is niet veel in huis gekomen. Twee trainingen per dag leiden én voorbereid­en, vijf à zes persoonlij­ke gesprekken met spelers voeren, de eigen ploeg analyseren met videobeeld­en: het voetbal slorpt hem helemaal op hier in Spanje. En ’s ochtens blijkt dat hij op zijn hotelkamer ook al matchen van Sint-Truiden, de eerstvolge­nde tegenstand­er, heeft geanalysee­rd. “Dit is niet zomaar een oefening, hé. Tegen STVV zal dit ook gebeuren”, klinkt het op het oefenveld. “Ik heb dat ook hier tussendoor al gedaan, ja, de analyse van Sint-Truiden”, zegt Vermant. We weten wie straks op het vliegtuig als eerste zijn ogen dicht doet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium