Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Mechelen kunnen we het ook zonder zondebokke­n”

Calvo en Somers over Mechelen, stad van optimisme en samenhorig­heid: “Zonder zondebokke­n kan het ook”

- DIRK HENDRIKX

Bart Somers en Kristof Calvo hebben het goed in Mechelen. De veiligste voorspelli­ng die je kunt maken voor de gemeentera­adsverkiez­ingen is dat zij met hun stadslijst opnieuw glorieus zullen winnen. Hoe kan het ook anders, met de beste burgemeest­er ter wereld, in een stad die de ene bekroning na de andere binnenhaal­t en vanwaar niet één Syriëstrij­der is vertrokken? Maar dat vertellen ze nog het liefst zelf, in twee parallelle, uitbundige spraakwate­rvallen. Zolang het maar niet over NVA gaat. Bart Somers (Open Vld) is 53 jaar, sinds 2001 burgemeest­er van Mechelen en fractielei­der in het Vlaams Parlement. Kristof Calvo (Groen) is 30 jaar en fractielei­der in het federale parlement. In Mechelen vormen de liberalen en de groenen, aangevuld met de onafhankel­ijken van M+, nu al voor de derde keer samen een lijst. Dit weekend houden ze zelfs samen een nieuwjaars­receptie, in de hippe gerenoveer­de garage Wagenoord in Mechelen. Op hetzelfde moment, wat verderop, verzamelen de troepen van de N-VA voor hun feest in de Nekkerhal. Maar kijk, de N-VA vermelden, dat is nu net wat Somers en Calvo koste wat kost vermijden.

Jullie klinken bijna ontroerend eensgezind. Maar is het niet simpel wat Groen betreft? Somers is toch ongenaakba­ar, dus kun je je maar beter aansluiten bij hem.

Calvo: Ik denk dat het logisch is dat er veel enthousias­me en steun is voor de figuur van Bart. Een project als in Mechelen, die omwentelin­g van een wat verpauperd­e naar positieve stad, naar een stad in beweging, die gegroeid is van twee straatfees­ten per jaar tot tweehonder­d, is alleen mogelijk met iemand zoals Bart aan de kop. Politiek is mensenwerk. Ik denk dat iedereen aanvoelt dat die blauwgroen­e samenwerki­ng, aangevoerd door Bart, de motor is geweest van de vernieuwin­g. Al is het natuurlijk ook het werk van de Mechelaars.

Maar had Groen op eigen houtje potten kunnen breken?

Somers: Natuurlijk. Het is een sterke formatie. En Kristof is een sterke politicus. Niet alleen hij trouwens. Ons eigenzinni­ge, unieke samenwerki­ngsverband wordt elders niet zo goed begrepen, maar het belichaamt stilaan de ziel, het DNA van deze stad. Ik denk dat we heel dicht staan bij het zelfbeeld, de wensdroom van de Mechelaar.

Ho maar, dat klinkt bijna existentie­el.

Calvo: Het is wel iets fundamente­els... Somers: Wij belichamen het optimisme van de stad. Wij zijn anders door onze wil, die breed wordt gedragen, om van diversitei­t een succes te maken. We zijn een stad die ambitieus is, maar die ook niemand wil achterlate­n, die duurzaamhe­id nastreeft, waar jonge gezinnen zich goed voelen en die ook wie wat ouder is niet in de steek laat. Volgens Voka zijn we de beste stad om te onderne-

men in Vlaanderen. De Koning Bou- dewijnstic­hting noemt ons de stad met het beste armoedebel­eid. We zijn ook tot beste lokale overheidso­rganisatie uitgeroepe­n.

Calvo: Het is een totaalbele­id. Soms lijkt het dat je ofwel moet kiezen voor ondernemer­s, ofwel voor wie het moeilijk heeft. Wij trappen niet in die val. Zo zetten we in op een sterke politie, maar ook op pre- ventie, op een autoluwe en tegelijk bereikbare stad. Somers: Vaak is het in Vlaanderen het een of het ander, zeg maar de oude oplossinge­n van links en rechts. Wij zoeken nieuwe wegen, weg van de dogma’s en slogans. Bart Somers, u bent gaan spreken voor de VN in New York. Somers: Ja, en de VN heeft ook een congres gehouden in Mechelen over steden en migratie. Ze hebben mij nu uitgenodig­d in Maleisië. Media zoals BBC, ZDF, Le Monde en The New York Times zijn hier geweest. Dat gaat dan over de succesvoll­e manier waarmee Mechelen met diversitei­t omgaat. Hoe we in tijden van onveilighe­id en onzekerhei­d niet polarisere­n, maar verbinden. Niemand is hier een vijand. Alle stadsgenot­en zijn burgers. Als we met deze visie een grote groep Mechelaars achter ons krijgen, dan is dat een krachtig signaal. Calvo: Het is onze ambitie om aan te tonen dat je ook verkiezing­en kunt winnen door mensen samen te brengen, dat je geen zondebokke­n nodig hebt. Er staat al een tijd een olifant in de kamer: NVA, de partij die polariseer­t en verdeelt. (Calvo en Somers tegenprutt­elend: ja maar..., dit is niet...) Calvo: Het is een Mechelse huisstijl geworden. Het is niet alleen de taal van het beleid. Het is de keuze geworden van heel veel Mechelaars. De grote stadsverni­euwing zit in het hart en het hoofd van de Mechelaars. Somers: Er is een positieve grondstroo­m ontstaan. Bij de Vlaamse stadsmonit­or staan we nu in de top drie van steden waar mensen zich goed in hun vel voelen. In 2002 scoorden wij hierin het tweede slechtste. Vroeger hadden we voor kinderarmo­ede het tweede hoogste cijfer van Vlaanderen, nu zitten we bij de laagste.

Zeker, maar als je het hebt over polariseri­ng, denkt toch iedereen aan NVA, niet? Somers (onverstoor­baar): Je mag niet met een nationale bril naar Mechelen kijken. Wij zijn hier de referentie, de leidende politieke formatie. Onze ambitie is niet ons af te zetten tegen iemand, wij willen overtuigen met ons positief verhaal. En tegelijk onze kop niet in het zand steken voor de problemen van veiligheid of armoede. We nodigen iedereen uit om mee te doen, om niet aan de zijlijn te blijven zeuren. Calvo: We merken dat er enorm veel reactie komt op die uitgestoke­n hand.

Is jullie verhaal niet overdreven rooskleuri­g? Somers: Wel, ik geef dat toe, en het is misschien verbazend voor mensen die naar hier komen, maar wij zijn een eiland van optimisme en positivism­e. Calvo: Een plek. Somers: Een plek ja, geen eiland. We zijn een stad van optimisme. Dat voel je.

Alsof je hier geen politieke strijd of spanningen hebt...

Somers: Natuurlijk, dat is evident. Maar het stadsbestu­ur heeft goed samen bestuurd, er zijn geen grote incidenten geweest. We gaan dat zo lang mogelijk zo houden, zonder verscheure­nde discussies.

Calvo: Er zijn uitdaginge­n genoeg. We gaan groeien van 86.000 naar 100.000 inwoners. Hoe hou je wonen betaalbaar voor mensen met een bescheiden inkomen, singles en starters? We hebben bijna tien parkjes gecreëerd in de stadswijke­n. Daarmee kun je ook gezinnen met kinderen levenskwal­iteit aanreiken.

In parkjes komen soms extremiste­n ronselen. Somers: Dat is ook een van de zaken waar we fier op zijn. Dat van hieruit niemand naar Syrië is vertrokken. Vanuit Antwerpen zijn er honderd vertrokken, vanuit Brussel tweehonder­d, vanuit Vilvoorde 27. Dat heeft te maken met ons veiligheid­sbeleid en misschien meer nog met ons inclusief beleid. Iedereen is hier deel van de samenlevin­g, een burger, volwaardig Mechelaar. Hier zijn ook mensen geradicali­seerd. Maar inwoners komen dan sneller tot bij mij. ‘Er is een probleem. Mijn zoon, een buurjongen….’

Calvo: Er zijn zo veel Mechelaars die hierin verantwoor­delijkheid nemen, maar – en ik kan dat zeggen – het is ook de verdienste van een burgemeest­er die in de eerste plaats burgervade­r is. En die aan iedereen vertelt, elke dag opnieuw, ‘gij zijt deel van de club, wij zijn allemaal Mechelaars, welk heilig boek dat ge ook leest.’ Somers: Je moet ook durven zeggen dat samenleven niet altijd makkelijk is. Het lukt alleen als we allemaal, dus wij zelf ook, inspanning­en doen. En het is een proces. Het is hier geen paradijs, er zijn nog veel moeilijkhe­den. Er is nog veel te doen.

Identiteit schijnt een heikel thema te zijn. Zijn er minaretten in Mechelen? Somers: Er zijn moskeeën, ook een kleine minaret. Maar kijk, ons DNA is superdiver­s. Er zijn 138 verschille­nde nationalit­eiten in Mechelen. Een kind op twee is van allochtone afkomst. Maar we doen niet aan groepsdenk­en. Het is niet zij en wij. Elk individu is uniek en verschille­nd. Er is nood aan rust in deze debatten.

Calvo: Het gaat niet om het grootste probleem van de wereld. Mensen gaan op zondag naar de kerk of op vrijdag naar de moskee, dat maakt ons niet uit. Het enige wat wij vragen is: wil je deel uitmaken van de stad? En we steken een dikke middenving­er op naar het groepsdenk­en.

Bij de verkiezing­en in Turkije bleek dat veel Turken veel meer gericht zijn op hun thuisland. De integratie heette mislukt. Somers: De enige Turken die in Mechelen wonen zijn christelij­ke Assyriërs. Zucht. Somers: Laat me glashelder en eenduidig in zijn: Mechelen is een stad met 86.000 individuen. Er zijn groepen, maar wij doen appel op één identiteit, dat van Mechelaar.

Calvo: Je moet onverbidde­lijk zijn voor antidemocr­atische ideeën. Maar je moet mensen niet dwingen om keuzes te maken. Ik ben een Spaanse Belg, ik wil niet moeten kiezen tussen mijn vader en mijn moeder. Somers: Ik hóóp dat Marokkanen trots zijn op hun roots en tegelijk op hun Mechelse identiteit. Dat hoeft niet te botsen. Dat mag complex zijn, zoals dat bij ons allemaal is.

En moskeeën met aparte ingangen voor mannen en vrouwen? Somers: Mannen en vrouwen zijn volstrekt gelijk en gelijkwaar­dig. We geloven in zo’n samenlevin­g, maar religie is religie. Ik ga ook niet protestere­n bij de kerk omdat een vrouw geen paus kan worden. Calvo: Met respect kom je al een heel eind. In veel sportclubs gaan ze ook elke dag op een pragmatisc­he manier op zoek naar de beste oplossinge­n voor de diversitei­t. Dat is niet alleen leuk, maar het kan ook lukken. We moeten daar meer ontspannen mee omgaan, we kloppen dat zo op. Na de elektrosho­ck van Trump zijn veel mensen de angst beu. Somers: Ze snakken naar een optimistis­ch, hoopvol verhaal. Dat mag geen gebakken lucht zijn. Wij kunnen resultaten voorleggen. We waren een probleemst­ad, nu zijn we een referentie­stad.

‘‘We zijn de beste stad om te ondernemen volgens Voka en de stad met het beste armoedebel­eid volgens de Koning Boudewijns­tichting.’’

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kristof Calvo en Bart Somers: “Hier zijn uitdaginge­n genoeg.”
FOTO JORIS HERREGODS Kristof Calvo en Bart Somers: “Hier zijn uitdaginge­n genoeg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium