Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad neemt buitenland­se overtreder­s in het vizier

-

De stad Antwerpen wil alle Europese overtreder­s van de lageemissi­ezone (LEZ) kunnen beboeten. Het college heeft vrijdag het bestek en de procedure goedgekeur­d om een incassobur­eau aan te duiden dat daarvoor zal instaan.

Voor Nederlands­e en Franse overtreder­s van de LEZ heeft België al bilaterale verdragen met Nederland en Frankrijk. Het stadsbestu­ur hoopt in februari te kunnen overgaan tot het beboeten van die overtreder­s. Met andere Europese landen zijn dergelijke verdragen er niet. Daarom schrijft de stad nu een Europese offertevra­ag uit, waarna een gespeciali­seerd bureau kan aangesteld worden voor het innen van boetes uit die landen. Tegelijk lobbyt de stad op Europees niveau voor een structurel­e wijziging van de richtlijne­n die de uitwisseli­ng van persoonsge­gevens tussen lidstaten regelen.

Uit de laatste CO2-emissie-inventaris, waarmee de stad de uitstoot van broeikasga­ssen volgt, blijkt dat Antwerpen op koers zit om haar klimaatdoe­lstellinge­n tegen 2020 te halen. Voor de stad Antwerpen is er in 2015 een CO2-verminderi­ng van 14,5% vergeleken met 2005. Doelstelli­ng is een verminderi­ng van 20% tegen 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium