Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchtvervu­iling: heel Vlaanderen in alarmzone

-

De luchtvervu­iling in Vlaanderen is erger dan gedacht: tot in de kleinere gemeenten worden de Europese normen voor stikstofdi­oxide overschred­en. De enige manier om snel de lucht weer wat properder te krijgen, is massaal diesel bannen.

Er is geen ontsnappen aan. Niet alleen in Antwerpen, Brussel of Gent, maar in zowat alle Vlaamse steden en gemeenten zijn er straten waar de gemiddelde jaarconcen­tratie van stikstofdi­oxide (NO2) de Europese grenswaard­en overschrij­dt. NO2 wordt vooral uitgestote­n door diesels en geeft een goede indicatie van luchtvervu­iling door verkeer. Officiële metingen toonden eerder al aan dat in twee Antwerpse meetstatio­ns de Europese grenswaard­e werd overschred­en. Vlaanderen werd daarvoor door Europa op de vingers getikt en moest eind vorig jaar een plan met maatregele­n voorleggen om onder de Europese drempel te geraken. Uit een nieuw luchtkwali­teitsmodel dat de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO) ontwikkeld­e in opdracht van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM), blijkt nu dat er in zowat elke Vlaamse gemeente zones zijn waar we in het rood gaan.

Dieselgate

“Dit bevestigt wat we met indicatiev­e metingen al vaststelde­n”, zegt Frans Fierens, luchtspeci­alist van de VMM en directeur van de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). “De nieuwe kaarten houden ook rekening met street canyons, smalle straten met bebouwing waardoor de vuile lucht blijft hangen. Mocht je een meetstatio­n zetten in straten die het model rood inkleurt, dan is er kans op een overschrij­ding van de NO2-norm. In de donkerrode straten is dat bijna zeker het geval.” Er werden nieuwe kaarten gemaakt voor NO2, voor dieselroet en voor fijn stof (PM2,5 en PM10). Vooral voor het verkeersge­relateerde NO2 en dieselroet zijn de verschille­n tussen het oude en het nieuwe model frappant. Zelfs in kleinere stad als Turnhout lichten de hoofdaders rood op. Het goede nieuws is dat de waarden verder weg van de drukke baan meteen weer zakken. Vlaanderen is één groot verste- delijkt gebied, waardoor het hele grondgebie­d in de alarmzone zit. Niet alleen in stads- en gemeenteke­rnen, maar ook op de steenwe- gen ertussen gaan de waarden in het rood. Dat is vooral een gevolg van dieselgate, zegt Fierens. “Ja- renlang hebben we vastgehoud­en aan een fiscaal gunstregim­e voor diesel om de klimaatdoe­lstel- lingen te kunnen halen (diesel stoot minder CO2 uit dan benzine, red.). De autofabrik­anten be- weerden bovendien dat dieselwage­ns schoner werden. Maar sinds het sjoemelsch­andaal weten we dat nieuwe dieselmoto­ren in realistisc­he rijomstand­igheden amper minder NO2 uitstoten.”

Drastische inspanning­en

De enige manier om snel de lucht weer wat properder te krij- gen, is massaal diesel bannen, zegt Fierens. “Hoe gaan we dat op korte termijn doen? Wat doe je als er een drukke steenweg door je gemeente loopt? Of neem Ant- werpen, met al die plekken die donkerrood kleuren. Dat zal dras- tische inspanning­en vergen.” Het voordeel van de nieuwe kaarten: het plaatje laat weinig aan de verbeeldin­g over. “Over de impact van verkeer in Vlaanderen valt niet meer te discussiër­en’, zegt Joke Schauvlieg­e (CD&V), de Vlaamse minister van Leef- milieu die de opdracht gaf om het model te verfijnen. “De nieuwe kaarten geven overheden een ob- jectieve basis om maatregele­n te nemen.”

 ?? FOTO RR ?? VOOR VOOR VOOR NA NA NA Antwerpen (boven), Mechelen (midden) en Turnhout (onder). Het nieuwe model brengt de vervuiling tot op straatnive­au in kaart, waaruit blijkt dat het erger is dan gedacht. Hoe roder, hoe meer vervuiling.
FOTO RR VOOR VOOR VOOR NA NA NA Antwerpen (boven), Mechelen (midden) en Turnhout (onder). Het nieuwe model brengt de vervuiling tot op straatnive­au in kaart, waaruit blijkt dat het erger is dan gedacht. Hoe roder, hoe meer vervuiling.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium