Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar beticht van miljardenf­raude

Uitgeweken diamantair zou weg zijn met geld van Indiase bank

- DENNIS VAN DAMME

Een diamantair met Antwerpse roots wordt in India verdacht van miljardenf­raude. Nirav Modi (47) zou ervandoor zijn met ongeveer 1,4 miljard euro van de Punjab National Bank, de tweede grootste bank van India. In het dossier werden al drie mensen opgepakt, onder wie twee personeels­leden van de bank en een medewerker van Modi, maar hijzelf is spoorloos. De zaak zorgt voor veel beroering. Tijdens straatprot­esten werden al foto’s van Nirav Modi verbrand.

India is in de ban een gigantisch fraudescha­ndaal. De bekende diamantair Nirav Modi, die in Antwerpen opgroeide en hier ook familie heeft, zou ervandoor zijn met 1,42 miljard euro van de Punjab National Bank, de tweede grootste bank van India. In de straten van Mumbai worden foto’s van Modi in brand gestoken.

Hij staat op nummer 84 in de Forbes-lijst van de rijkste personen in India, de 47-jarige Nirav Modi. Tot zijn clientèle behoren de bekendste Hollywoods­terren, zoals actrice Kate Winslet en Naomi Watts. En ook de steracteur­s en -actrices in Bollywood tooien zich maar wat graag met zijn exclusieve sieraden.

Zelfde school als Trump

Modi werd geboren in Mumbai, maar groeide op in Antwerpen als telg van een grote diamantair­sfamilie die in de jaren zestig naar ons land was gekomen. Op 19-jarige leeftijd trok hij naar de prestigieu­ze Wharton School, de handelssch­ool van de universite­it van Pennsylvan­ia, waar ook Donald Trump studeerde. Hij maakte zijn studies niet af en verhuisde naar India, waar zijn oom hem alles leerde over de diamantsec­tor. Hij richtte Firestar Diamond op, ondertusse­n een miljardenf­irma. Het merk Nirav Modi wordt verkocht in winkels in onder meer New York, Hongkong en London.

Maar aan het succesverh­aal lijkt nu abrupt een einde te komen. Het begon vorige maand, toen de Punjab National Bank, de tweede grootste bank in India, een klacht indiende tegen Nirav Modi en een aantal anderen wegens fraude. Die zou de PNB zo’n 35 miljoen euro hebben gekost.

Deze week kwam de bank naar buiten met een tweede mededeling: de juwelier zou betrokken zijn bij een fraudezaak die zou kunnen oplopen tot liefst 1,8 miljard dollar, zo’n 1,4 miljard euro. Dat is bijna een derde van de waarde van de bank. Na het nieuws kelderde het aandeel van de bank met 10%.

Pensioen

De fraude zou al in 2011 zijn begonnen. Volgens Indiase media zou ze zijn uitgevoerd met zogenaamde ‘letters of undertakin­g’. Dat is een soort garantie dat een bank een bepaalde som geld op een specifiek moment zal uitbetalen aan een andere bank of een bedrijf. Volgens de nieuwswebs­ite India Today zouden twee medewerker­s van de PNB zulke ‘letters of undertakin­g’ (LoU’s) hebben uitgeschre­ven aan Modi’s bedrijf, zonder de transactie­s te registeren in het systeem en vooral: zonder er een waarborg voor neer te tellen. Met die LoU’s konden Modi en zijn bedrijven dan geld gaan lenen bij andere banken. Omdat de PNB als een van de weinige banken níét verbonden is aan SWIFT, het wereldwijd­e netwerk waarmee banken transactie­s met elkaar uitvoeren, bleef de fraude onopgemerk­t. Pas toen een van de twee betrokken medewerker­s met pensioen ging, zakte het systeem in elkaar en begon de PNB een onderzoek.

Ondertusse­n zijn er drie personen aangehoude­n in het dossier: twee medewerker­s van de bank en een medewerker van Nirav Modi.

Paspoort geblokkeer­d

Modi zelf is nog spoorloos. Ook zijn oom, Mehul Choksi, die wordt gezien als de tweede hoofdverda­chte in het dossier, kon nog niet worden opgepakt. Van beide mannen zou wel het paspoort zijn geblokkeer­d, waardoor ze niet kunnen reizen.

Volgens verschille­nde Indiase kranten zou Modi zich verschuile­n in een chique appartemen­t in New York. In een poging om alvast een deel van het verdwenen geld te recuperere­n, sloeg het Central Bureau of Investigat­ion (zeg maar de FBI van India) juwelen in verschille­nde winkels Modi aan. En ook de middelen van verschille­nde van zijn andere firma’s werden voorlopig bevroren. Volgens de Indiase nieuwswebs­ite Business Today zou er voor meer dan 700 miljoen euro aan goud, diamanten en kostbare stenen in beslag zijn genomen.

Ministerpr­esident

Het fraudedoss­ier lokt ook politieke reacties uit. Op verschille­nde plaatsen in India werd al betoogd en er werden foto’s en spandoeken van Modi in brand gestoken.

Het is niet de eerste keer dat India geconfront­eerd wordt met fraude op deze schaal. In 2015 wist Vijay Mallya, een bekend zakenman en politicus, India te ontvluchte­n, terwijl hij voor meer dan een miljard euro zou hebben gefraudeer­d. Hij kon nooit worden uitgelever­d aan India en verblijft nog altijd in het Verenigd Koninkrijk. Velen vrezen dat ook Nirav Modi erin zal slagen om uit de handen van het gerecht te blijven.

Bovendien poseerde Nirav Modi in januari nog voor een foto op het World Economic Forum. Hij staat op een groepsfoto met die andere Modi: Narendra Modi, de minister-president van India. Er zou geen familieban­d zijn tussen de twee, en op de foto staan wel vijftig mensen, maar volgens oppositiep­artijen is het portret een bewijs dat het Indiase beleid niet streng genoeg optreedt tegen fraudeurs.

 ?? FOTO'S REUTERS ?? In India groeit het straatprot­est tegen de bankfraude van Modi.
FOTO'S REUTERS In India groeit het straatprot­est tegen de bankfraude van Modi.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Hollywoods­ter Naomi Watts en juwelier Nirav Modi tijdens de opening van een van Modi’s winkels in 2015 in New York.
FOTO AFP Hollywoods­ter Naomi Watts en juwelier Nirav Modi tijdens de opening van een van Modi’s winkels in 2015 in New York.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium