Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wijnegem draait vierkant

School lokt deelnemers uit veertien landen voor internatio­naal toernooi Rubiks kubus

- JAN AUMAN

Wie dacht dat de iconische Rubiks kubus vooral in speelgoedm­usea staat, heeft het mis. Gisteren zaten in Wijnegem ruim honderd jongeren met de gekleurde hersenbrek­er te spelen voor een internatio­naal tornooi.

De Annuntia Open 2018 werd niet toevallig in de gelijknami­ge Wijnegemse school betwist. Wiskundele­raar Luc Stevens (61) is er sinds het ontstaan van de kubus de ambassadeu­r van de hersenbrek­er met de gekleurde blokjes. “Geregeld organiseer ik tijdens de middag een kubusuurtj­e voor geïnteress­eerde leerlingen”, vertelt hij. “De belangstel­ling neemt opnieuw toe. Tot 24 leerlingen komen geregeld spelen. Tot voor enkele jaren moest ik hen dan uitleggen hoe ze zich uit schijnbaar onoplosbar­e combinatie­s moesten zien te draaien. Maar de laatste tijd komen de jongeren binnen en weten ze het beter dan ik. Dat heeft te maken met het internet. Op YouTube worden de filmpjes met snel opgeloste puzzels druk bekeken door de jonge gasten.”

7 jaar oud

Toernooior­ganisator Bruno Vervoort (20) knikt. In 2005 werd de jongeman uit Laakdal Belgisch kampioen. “Internet geeft de mechanisch­e kubus inderdaad een nieuwe glans en extra dimensie. Spelers vinden er tutorials om inzicht te krijgen in manieren om snel uit bepaalde startposit­ies te raken. Ze wisselen ervaringen uit in communitie­s of kijken bewonderen­d naar filmpjes met de allersnels­te jongens ter wereld. Mede daardoor is de gemiddelde leeftijd van de spelers met bijna tien jaar gedaald tot nu zowat 16 jaar. Vandaag hadden we hier zelfs een deelnemer van maar 7 jaar oud.”

4,59 seconden

Aan de Annuntia Open deden deelnemers uit veertien verschille­nde landen mee. De absolute wereldtopp­er, Feliks Zemdegs, was er niet. De 22-jarige Australiër slaagde er vorige zomer in om de klassieke Rubiks kubus, die met drie blokjes op één rij, in 4,59 seconden op te lossen. Twee andere kraks waren wel naar Wijnegem afgezakt: de Nederlande­r Mats Valk, die maar twee tiende van een seconde trager is dan Zemdegs, en zijn landgenoot met Griekse roots Antonie Paterakis (16). Die laatste is huidig wereldkamp­ioen in de 2x2x2-variant.

“Natuurlijk speel ook ik vaak op een PlayStatio­n. Fifa 18 is mijn favoriet. Maar ik ben er helemaal niet zo goed in als draaien met een kubus”, zegt Paterakis. “Je moet vooral inzicht krijgen in de problemen en patronen leren herkennen. Snelle handen zijn belangrijk. Maar het herkennen van patronen maakt het echte verschil tussen een goede en minder goede speler. Je moet weten dat er vier quadriljoe­n startposit­ies mogelijk zijn. Een voor een alle vakken netjes in de juiste kleur krijgen, zoals veel beginners tevergeefs proberen, heeft weinig zin.”

De motivatie van de jonge Griek is te begrijpen als je weet dat hij dankzij zijn vingervlug­ge draaiwerk intussen een aardige cent verdient. “Ik heb twee sponsors”, wijst hij naar de logo’s op zijn T-shirt. “Een merk van kubussen is gevestigd in China. Een ander in Australië. Zij betalen me een bedrag te vergelijke­n met de inkomsten van een vakantieba­an. Ik heb m’n eigen Instagrama­ccount met tweeduizen­d volgers en een YouTube-kanaal met 2.300 fans.”

Cameraatje erbij

De beste spelers beginnen geen wedstrijd zonder dat ze een camera op tafel hebben gezet, gericht op de kubus die in hun handen de juiste kleuren krijgt. De snelste oplossinge­n delen Paterakis en co met de fans op internet.

Giles Mampaey (18) verdient er nog geen geld mee. Die ambitie heeft de student industriee­l ingenieur ook niet. “Ik leerde het spel bij leerkracht Luc Stevens in Annuntia. De kubus ligt altijd wel binnen handbereik, maar meer dan twee uur per week speel ik niet. Ik ben wel Belgisch recordhoud­er in de 3x3x3 met één hand”, zegt de Wommelgemn­aar trots.

Mampaey koos volgens zijn mentor Luc Stevens niet toevallig voor een ingenieurs­opleiding. “Wie over een wiskundekn­obbel beschikt, slaagt er ook meestal in om een kubuspuzze­l snel op te lossen”, is zijn ervaring. Maar daarover bestaat geen eensgezind­heid. Tornooiorg­anisator en gewezen Belgisch kampioen Bruno Vervoort vormt het tegenbewij­s. “Intelligen­tie is geen nadeel, maar in wiskunde was ik zeker niet buitengewo­on goed”, aldus Vervoort.

BRUNO VERVOORT

Toernooior­ganisator “Het internet geeft de mechanisch­e kubus een nieuwe glans en extra dimensie.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAA ?? Toernooior­ganisator Bruno Vervoort (midden) naast leerkracht Luc Stevens (rechts) en de jonge deelnemer Giles Mampaey.
FOTO JAA Toernooior­ganisator Bruno Vervoort (midden) naast leerkracht Luc Stevens (rechts) en de jonge deelnemer Giles Mampaey.
 ?? FOTO JAA ?? De Nederlands­e exwereldre­cordhouder Mats Valk.
FOTO JAA De Nederlands­e exwereldre­cordhouder Mats Valk.
 ?? FOTO JAA ?? Een timer telt hoeveel tijd een deelnemer nodig heeft.
FOTO JAA Een timer telt hoeveel tijd een deelnemer nodig heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium