Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poetins kok en internettr­ollen

Zo probeerde Rusland de verkiezing­en in Amerika te saboteren

- ANNSOFIE DEKEYSER

Dat vaststaat dat Russen de Amerikaans­e verkiezing­en probeerden te saboteren, verbaast niemand nog. De schaal waarop wel. Speciaal procureur Mueller onthult details over de informatie­oorlog door “Poetins kok” en co.

“De Russische inmenging in de Amerikaans­e verkiezing­en staat onweerlegb­aar vast”, zegt de nationaal veiligheid­sadviseur van de Amerikaans­e president. Robert Mueller, de speciale aanklager die het onderzoek leidt naar de bemoeienis­sen van Russen, schreef een 37 pagina’s tellende aanklacht waarin hij dertien Russen en drie organisati­es in staat van beschuldig­ing stelt.

Tot hiertoe beweerde Trump steevast dat de Russische inmenging fake news was. Dat kan hij niet langer volhouden, dus keert hij zijn kar. Hij tweette: “Ik heb nooit gezegd dat Rusland zich niet met de verkiezing­en bemoeide. Ik zei: het kan Rusland zijn of China of een ander land of het kan een genie van 400 pond zijn dat in bed zit en met zijn computer speelt.” Trump herhaalt dat er van samenzweri­ng met zijn campagnete­am geen sprake is en ook de Russische autoriteit­en blijven elke betrokkenh­eid ontkennen.

Van de dertien hoofdperso­nages in dit onfrisse verhaal is Yevgeny Prigozhin de bekendste. En dat brengt ons wel heel dicht bij de Russische president: zijn bijnaam luidt niet voor niks “de kok van Poetin”. Hij begon ooit een hotdogkraa­m en wist zich snel op te werken op de culinaire ladder. Poetin was een fervente bezoeker van zijn restaurant­s. Later verzorgde hij staatsbank­etten. Volgens de aanklacht financierd­e Prigozhin de activiteit­en van het schimmige Internet Research Agency. Dat bedrijf van internettr­ollen begon in 2014 met het zogenaamde Translator Project. Uit documenten van medewerker­s blijkt dat ze “Amerikanen viseerden” en “een informatie­oorlog tegen de VS” wilden voeren. De Internet Research Agency telde honderden werknemers en spendeerde maar liefst 1,2 miljoen dollar per maand aan het Translator Project.

Clintonloo­kalike

Volgens het onderzoek van Mueller had een cluster van bedrijven gelinkt aan de Internet Research Agency als doel wantrouwen op te wekken tegenover de presidents­kandidaten en het politieke systeem in het algemeen.

Voor de geheime operatie zijn honderden e-mailadress­en, bank- en PayPal-rekeningen gekraakt. De betrokken Russen stalen de identiteit van echte Amerikaans­e burgers en vonden fictieve Amerikanen uit. Onder die valse identiteit­en maakten ze contact met campagneme­dewerkers van Trump. Russische spionnen reisden in het geheim af naar Amerika waar ze zich voordeden als Amerikanen en politieke activisten contacteer­den en informatie verzamelde­n. Ze betaalden Amerikanen om aan verkiezing­srally’s deel te nemen (onder meer een Clinton-looka-like die in een gevangenis­uniform in een kooi zat tijdens een optocht) en zetten zelf ook pro-Trump rallies op. Maar hét slagveld vond plaats op sociale media. Ze leasden computerse­rvers in de VS om hun Russische achtergron­d te verbergen en deden zich voor als Amerikaans­e activisten op Facebook, Instagram en Twitter. Daar maakten ze honderden valse accounts aan en wisten ze hashtags te creëren die viraal gingen.

De Russen focusten op minderheid­sgroepen om met onderwerpe­n als immigratie, religie en het protest van de zwarte gemeenscha­p verdeeldhe­id te zaaien. Ze riepen ook op om op Clinton te stemmen, tenminste als je het heel letterlijk neemt. Maar eigenlijk wakkerden ze antimoslim­gevoelens aan bij mogelijke Trumpstemm­ers met Facebook-advertenti­es als “Steun Hillary. Red Amerikaans­e moslims”.

126 miljoen Amerikanen bereikt

Drie jaar lang duurde het uitgekiend­e complot om politieke onrust te voeden, Clintons campagne te beschadige­n en de kandidatuu­r van Trump te steunen. Rest de vraag of deze operatie erin is geslaagd de kiesresult­aten te beïnvloede­n. Zoiets is moeilijk te bewijzen. Maar het is wel duidelijk dat de Russen erin zijn geslaagd een groot “publiek” aan te spreken. Alleen al op Facebook zouden ze met hun posts 126 miljoen Amerikanen hebben bereikt. Namen op het allerhoogs­te niveau ontspringe­n (voorlopig) de dans. De aanklacht plaatst noch Trump, noch Poetin op de beschuldig­denbank. Maar Muellers onderzoek gaat onverminde­rd verder.

 ?? FOTO'S AP ?? Yevgeny Prigozhin (links) serveert Poetin. Van de dertien hoofdperso­nages in het onfrisse verhaal is hij de bekendste.
FOTO'S AP Yevgeny Prigozhin (links) serveert Poetin. Van de dertien hoofdperso­nages in het onfrisse verhaal is hij de bekendste.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium