Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topclubs in oorlog met volleybond

-

Ruim 10.000 fans zakten af naar het Antwerpse Sportpalei­s. En toch was het geen hoogdag voor het Belgische volleybal. Nee, het was weer eens oorlog. Ver van het terrein weliswaar.

Nooit was de kloof tussen federatie en Liga (belangenve­reniging van de clubs uit de hoogste afdeling) zo diep, het gekrakeel zo ergerlijk en uitzichtlo­os. Zaterdagav­ond stuurde de Liga nog een messcherp ultimatum , dat gisteren bij de bond meteen richting vuilnisbak ging.

Donderdag nam Philippe Boone ontslag als voorzitter van de Liga. “Ik wil niet als Don Quichote tegen windmolens vechten.”

Op de vooravond van de bekerfinal­es volgde een gezamenlij­k communiqué van Roeselare en Maaseik met drie eisen. In te willigen onmiddelli­jk en zonder verder

gepalaver. Een ultimatum, waarin de topclubs zich de melkkoe noemen van de federatie en eisen dat de organisati­e van de EuroMillio­ns League in handen komt van de Liga, zonder inmenging van de volleybalb­ond. Bovendien willen ze in de toekomst geen bekerfinal­es meer spelen tegen het tarief van 1.500 euro per finalist (plus een percentage op de tickets die ze verkopen via de club), waar er ruim 300.000 euro aan inkomsten zouden zijn. Ten slotte eisen ze compensati­e voor de clubs die spelers afstaan aan de nationale ploeg. Spelers die ondertusse­n doorbetaal­d worden door hun club.

Wat met playoffs?

Guy Juwet, voorzitter van de nationale federatie, had voor aanvang van de finales weinig tijd en woorden nodig om er komaf mee te maken.

“Eigenlijk hadden we in Antwerpen een persconfer­entie willen houden om het te hebben over onze vorderinge­n qua samenwerki­ng. Ondertusse­n zagen we echter een mail van de Liga richting clubs, met eisen en wat ze allemaal zouden doen als ze hun zin niet kregen. Op die manier hoefde praten voor mij niet meer.”

En wat die eisen betreft: “Er is geen sprake van dat we de competitie zomaar uit handen geven, zonder ons ergens mee te mogen bemoeien. Het is een verlengstu­k van al de rest, van jeugd tot Liga B. En dat we het loon van de spelers zouden moeten overnemen als ze voor de nationale ploeg spelen, want zo interprete­er ik het. Dat kúnnen we gewoon niet.”

En nu? Met een wrange glimlach: “Eerst feesten, zeker? Tijd voor crisisover­leg was er nog niet.”

Woensdag al worden de eerste wedstrijde­n van de play-offs gespeeld. Hopelijk toch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium