Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De strijd voortzette­n

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

I n alle stilte heeft de Antwerpse vzw Payoke een nieuwe directeur gekregen, Klaus Vanhoutte. Die liet zich vorige vrijdag horen over het probleem van de tienerpooi­ers. Dat zijn (meestal jonge) mannen die nog veel jongere, kwetsbare meisjes uitzoeken, verleiden en in de prostituti­e dwingen. Eigenlijk gaat het om een vorm van mensenhand­el, een praktijk waartegen Vanhouttes beroemde voorgangst­er Patsy Sörensen haar hele leven heeft gestreden. De nieuwe directeur is vast van plan om haar strijd voort te zetten. Dat is ook meer dan ooit nodig, en niet alleen om de tienerpooi­ers aan te pakken. Jammer genoeg is seksuele uitbuiting van kwetsbare vrouwen en meisjes een probleem dat in telkens nieuwe vormen en met telkens nieuwe daders en slachtoffe­rs blijft opduiken.

Er was een tijd dat de gruwel van de vrouwenhan­del voortduren­d het nieuws beheerste. Dat was in de jaren negentig, toen dankzij het boek van journalist Chris De Stoop en de niet-aflatende inspanning­en van Patsy Sörensen, het probleem de aandacht kreeg van koning Boudewijn en koningin Fabiola. Eindelijk werd Payoke naar waarde geschat en kreeg de vzw overheidsg­eld om slachtoffe­rs van mensenhand­el op te vangen en te begeleiden. Ook politie en justitie besteedden ineens veel meer aandacht aan het probleem. Mensenhand­elaars werden actiever opgespoord en strenger veroordeel­d.

Patsy Sörensen zette ook intensieve samenwerki­ngen op met de landen van herkomst van de slachtoffe­rs en de daders. Ze had al gauw begrepen dat het probleem op alle fronten en over de landsgrenz­en heen moest worden aangepakt. Die aanpak heeft duizenden vrouwen geholpen. De expertise van Payoke in deze is intussen onbetwistb­aar.

Zoals Klaus Van Houtte zelf zegt: het is niet gemakkelij­k om in Sörensens voetspoor te treden, maar het is van het grootste belang dat haar werk wordt voortgezet. En het is mooi dat Antwerpen een belangrijk­e rol blijft spelen in de strijd tegen de mensenhand­el.

Antwerpen heeft immers, dankzij Payoke en de inspanning­en van de opeenvolge­nde stadsbestu­ren, de prostituti­e zo goed mogelijk gecontrole­erd en de uitbuiting beperkt. De stad is met dat beleid een voorbeeld voor veel andere steden. Het kan dus geen kwaad om naar de specialist­en van de vzw te luisteren, zeker als die hun krachten bundelen met een andere gespeciali­seerde instelling als Child Focus. Als beide zeggen dat de tienerpooi­ers een serieus probleem vormen en dat de bestaande aanpak niet voldoende is om jonge meisjes uit hun klauwen te houden, kan de politiek maar beter luisteren. Dan zou het echt niet mogen zijn dat een instelling als Payoke nauwelijks genoeg centen heeft om het personeel te betalen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium