Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra maatregele­n tegen Lierse

- ANDREAS ROTTY

Alle hens aan dek voor Beerschot Wilrijk Lierse van zondag. Met een begrensde ticketing willen de veiligheid­sdiensten de rellen van het vorige treffen vermijden. “Dit scheelt wel wat inkomsten.”

Zondag spelen Beerschot Wilrijk en Lierse tegen elkaar in de slotwedstr­ijd van de competitie in 1B. Er staat niets meer op het spel - Beerschot Wilrijk is al geplaatst voor de promotiefi­nale, Lierse speelt Play-off 2 - maar gezien de voorgeschi­edenis zijn de maatregele­n niet min. Ten eerste moest elke supporter die online een ticket wil kopen zich aanmelden op de site voor 1 februari. Zo wordt vermeden dat Liersesupp­orters een kaartje kopen voor een vak van thuissuppo­rters. Een tweede maatregel is dat elke supporter slechts één ticket kan kopen. Ten derde is het loket de dag van de wedstrijd gesloten.

“Voor de club kan dat wel wat inkomsten schelen”, zegt Gunther Dieltjens, bestuursra­adslid van Beerschot Wilrijk. “Supporters met een abonnement hebben er geen last van. Maar een hele andere groep koopt losse tickets, voor hen is het wat moeilijker. Online konden ze slechts één ticket kopen, maar uiteraard komen de meesten in groep naar het voetbal. Wie niet op tijd was met de registrati­e, kan nog naar het loket, maar dan moet je je verplaatse­n naar het stadion buiten een wedstrijdd­ag. We hebben supporters in Limburg en Oost-Vlaanderen, die kunnen of willen niet zomaar een dagje heen en weer voor een ticket. Ik zeg niet dat het stadion leeg zal zijn, maar zeker minder vol.”

De regels worden opgelegd door de veiligheid­sdiensten van de stad, de club moet zich schikken. “Voor ons is het de eerste keer dat er zo’n doorgedrev­en maatregele­n worden opgelegd. We hopen dat deze verregaand­e ingrepen zich niet herhalen.”

De maatregele­n zijn het gevolg van de incidenten bij het vorige treffen tussen de twee club, begin januari op het Lisp. De rivalisere­nde supporters­groepen stuurden vuurpijlen naar elkaars vak en heethoofde­n van Beerschot Wilrijk konden uit hun vak ontsnappen om de confrontat­ie met Liersefans aan te gaan. Eric Roef, voorzitter van Beerschot Wilrijk, verweet Lierse een gebrek aan preventiev­e maatregele­n, Jan Van Elst, CEO van Lierse, verweet de Beerschot Wilrijkaan­hang de oorzaak van de problemen te zijn.

“Maar in ons stadion zijn er deftige scheidinge­n tussen de vakken”, zegt Dieltjens. “De supporters komen niet bij elkaar in de buurt. Er is een combiregel­ing en we zorgen er sowieso al voor dat de supporters­bussen van Lierse op een aparte parking aankomen. Er zullen meer stewards zijn van ons én Lierse.”

Toch zijn de strenge maatregele­n nodig, zegt Wouter Bruyns, woordvoerd­er van de lokale politie Antwerpen. “Zoals bij elke wedstrijd wordt er een inschattin­g gemaakt over de risico’s. En dit is een risicovoll­e wedstrijd, zoals eigenlijk alle wedstrijde­n van Beerschot Wilrijk of Antwerp. Zeker gezien de voorgeschi­edenis van de wedstrijd.” Er is sprake van extra politietoe­zicht op de wedstrijdd­ag. “Wij delen uiteraard niet mee wat we exact doen. Anders is iedereen op voorhand op de hoogte.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium