Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeen

- PETER GORIS CHEF SPORT

Er bestaat een kans dat de gekleurde lezer, als fan van één van beide Antwerpse clubs, meteen dit commentaar­stuk en bij uitbreidin­g de hele krant ritueel verbrandt. Maar het moet gezegd: Antwerp FC en Beerschot Wilrijk hebben véél gemeen dit seizoen.

Dezelfde bescheiden­heid vooraf, bijvoorbee­ld. Antwerp FC startte zijn eerste seizoen in eerste klasse na 12 + 1 jaar (13, voor de paarswitte lezers) met beperkte verwachtin­gen. “Een seizoen zonder zorgen, zeker niet meteen opnieuw degraderen”, was de kern. Beerschot Wilrijk was een even bescheiden starter in 1B (tweede klasse, voor de roodwitte lezers). “Niet degraderen, veilig bij de eerste vier eindigen”, klonk het daar.

Maar toen begon dat seizoen. En nestelde Antwerp zich in eerste klasse ver van de degradatie­zone in de bovenste regionen van de rangschikk­ing. Zelfs de meest gereputeer­de tegenstand­ers kwamen met knikkende knieën naar de Bosuil of ontvingen het roodwitte legioen in eigen huis als waren de Hunnen in onze contreien neergestre­ken.

Ook de paarswitte ‘barbaren’ veroverden in geen tijd 1B. Met indrukwekk­ende statistiek­en wonnen de ratten de eerste periode: slechts één nederlaag, 29 goals voor en amper 10 tegen... De tegenstand stond erbij en keek ernaar. Supporters en spelers begonnen toen al met reden luidop te dromen van de magische ‘vijf titels op een rij’.

Ook op de Bosuil was men inmiddels luidop beginnen te dromen. Coach Bölöni probeerde het allemaal te minimalise­ren, maar ook bij de Great Old zagen bestuur, spelers en fans het onbereikba­re bereikbaar: deelnemen aan Playoff 1, meestrijde­n met de beste zes clubs van België om de prijzen...

Een kerstboom en een nieuwjaars­kalkoen later kreeg de hoop bij beide een stevige knak. Na de winterstop liet Antwerp het ‘onfeilbare’ Club Brugge alle hoeken van de Bosuil zien, maar gaf het de verdiende zege weg in de slotminute­n. Een dikke week voordien had Beerschot Wilrijk tegen dat andere Brugge een vrijwel identieke dreun moeten incasseren. 20voorspro­ng in minuut 82, vijf minuten later stond het 23 voor Cercle.

De veer brak, de roes was voorbij. Antwerp kon plots geen vuist meer maken, geen wedstrijd meer winnen en zakte na het zoveelste gelijkspel afgelopen weekend (tegen Oostende) voor het eerst zelfs weg uit de top zes. Beerschot Wilrijk begon eveneens te kwakkelen, won enkel nog van Tubeke, maar zakte weg in de tweede periodesta­nd (ondertusse­n pas vijfde) én algemene stand (pas derde).

Stamnummer 1 zal het niet meer cadeau krijgen in zijn laatste drie matchen tegen respectiev­elijk Genk (rechtstree­kse tegenstand­er voor Playoff 1), Eupen (in volle de gradatiest­rijd) en Anderlecht (altijd beladen en moeilijk). En Beerschot Wilrijk kent sinds afgelopen weekend zijn tegenstand­er in de finale om het ticket voor eerste klasse: Cercle Brugge. Ook geen geschenk.

Cercle is hét Zwarte Beest van de Mannekes, mét hoofdlette­rs. In september kon paarswit nog nipt winnen van de Bruggeling­en (01), maar in de andere drie duels was Cercle te sterk: 03, 40 en 23. Op de koop toe liepen enkele sterkhoude­rs van Beerschot Wilrijk afgelopen weekend tegen OH Leuven zware blessures op. Alexander Maes zit wellicht met een hernia en is zeer twijfelach­tig voor de finalematc­hen over twee weken. Maar nog erger: Tom Pietermaat, absolute sterkhoude­r op het Kielse middenveld, liep een enkelbreuk op en zal enkel vanop de zijlijn zijn club kunnen steunen tegen Cercle.

Het zorgt voor een opvallende én gemeenscha­ppelijke verdeeldhe­id bij de fans van beide clubs. Bij Antwerp zitten die in twee groepen: de “ja, we moeten blijven gaan voor Playoff 1” versus “Playoff 1 missen is geen drama, het was al zo’n mooi seizoen”. En jawel, ook op de Kielse tribunes klinkt de twijfel tussen “in zo’n twee rechtstree­kse duels pakken we Cercle” en “ook zonder titel was het een onverwacht mooi seizoen”.

Laten wij het dan maar zeggen: zo’n spetterend seizoen verdient aan beide kanten van ‘t stad een grootse apotheose. Laat eerst Beerschot Wilrijk die vijfde titel op rij pakken en mee het Antwerps voetbal opnieuw groot maken in eerste klasse. Om daarna mee te genieten van Antwerp bij de beste zes clubs van België in Playoff 1.

Zo kunnen de aartsrival­en aan de eindmeet ook de onverwacht­e triomf gemeen hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium