Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe eigenaar wil seksbiosco­op op Astridplei­n slopen

Sloopvergu­nning Ciné Royal op Koningin Astridplei­n aangevraag­d, nieuwe eigenaar plant nieuwbouw

- ANDREAS ROTTY

Het pand van seksbiosco­op Ciné Royal op het Koningin Astridplei­n 12 is verkocht. “Deze maand vragen we een bouwvergun­ning aan, hopelijk slopen we het gebouw tegen het einde van het jaar”, zegt de architect. Op de grond van de cinema, en die van het in oktober 2017 ingestorte aanpalende gebouw, komt een nieuwbouw.

U bent er misschien al eens voorbij gewandeld. Naast eetzaak Medina Burger op het Koningin Astridplei­n vindt u nu nog Ciné Royal. Een donkere inkomhal met enkele niets aan de verbeeldin­g overlatend­e filmposter­s maakt meteen duidelijk wat voor zaak dit is. Hoe de pornografi­sche cinema er binnenin uitziet, weet u ongetwijfe­ld niet. In ieder geval lijkt het een overblijfs­el uit vervlogen tijden, een plek voor eenzame zielen die het internet nog niet ontdekten. Maar er komt nu een einde aan de mysterieuz­e bioscoop.

Het pand is gekocht door de Nederlande­r die ook al eigenaar is van het aangrenzen­de stuk grond op nummer 13. Grond, want het pand werd uit veiligheid­soverwegin­gen volledig met de grond gelijk gemaakt. In oktober vorig jaar zakte nog een van de muren in en belandden de brokstukke­n op het plein. Gelukkig zonder gewonden, want een paar uur eerder waren er nog honderden jongeren van de scouts, chiro en andere jeugdveren­igingen aan het ontbijten op de Dag van de Jeugbewegi­ng. Binnenin nummer 13 werd er gewerkt om heel het pand, op de voorgevel na, af te breken. Door de instorting moest ook de façade eraan geloven.

François Ryckaerts, van Ryckaerts & Partners, die architect is voor het net gekochte pand van de cinema en de grond op 13, weet wat er mis was. “Het was een muurtje van 9 centimeter dik dat instortte. Het gebouw stamt uit de negentiend­e eeuw en het is niet zo best gebouwd.”

De architect heeft nog een weetje: “Vroeger waren nummer 12 en 13 één pand. Dat betekent dat die muren van 9 centimeter ook in het pand van de bioscoop te vinden zijn.” Het plan van de Nederlands­e eigenaar is dan ook logischerw­ijs om ook de cinema plat te

François Ryckaerts Architect “Wat voor nieuwbouw er komt, weten we nog niet. Een complex van kantoren en enkele luxeflats behoort tot de opties.”

gooien. “Deze maand vragen we een bouwvergun­ning aan, hopelijk kunnen we tegen het einde van het jaar met de sloop beginnen. Ondertusse­n blijft de cinema bij mijn weten open.”

Wat er dan op de gronden komt, is nog niet duidelijk. Er zijn drie mogelijke plannen, in alle drie is er op het gelijkvloe­rs een commerciël­e ruimte, maar over de invulling van de ruimte vanaf de eerste verdieping verschille­nde meningen. “Het kan zijn dat de Franse groep die achter het Radisson Blu Hotel zit er een uitbreidin­g van een vijftigtal kamers bouwt”, zegt architect Ryckaerts. Radisson Blu ligt in de Carnotstra­at en kijkt uit over het Astridplei­n. “De tweede optie is dat er appartemen­ten worden ingericht. De derde mogelijkhe­id is een kantorenco­mplex met enkele luxeflats. Normaal wordt er eind deze maand een beslissing genomen.”

Nog veel vraagteken­s dus, al lijkt het lot van Ciné Royal wel al bezegeld. Niemand van seksbiosco­op wilde uw krant te woord staan.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ciné Royal gaat, net zoals het aanpalende pand, tegen de vlakte. De nieuwe Nederlands­e eigenaar plant er een nieuwbouw. Over de invulling ervan wordt nog volop nagedacht.
FOTO PATRICK DE ROO Ciné Royal gaat, net zoals het aanpalende pand, tegen de vlakte. De nieuwe Nederlands­e eigenaar plant er een nieuwbouw. Over de invulling ervan wordt nog volop nagedacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium