Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hinderprem­ie lijkt maat voor niets: handelaars boos omdat voorwaarde­n zo streng zijn

- SACHA VAN WIELE

In Vlaanderen kwamen 3.321 handelaars in aanmerking voor een hinderprem­ie als compensati­e voor verlies van inkomsten door werken in hun straat. Slechts 1.386 van hen kregen de premie ook. In Antwerpen ging het om 425 handelaars. Opmerkelij­k is dat voor de werf van de Noorderlij­n slechts vijf zelfstandi­gen de premie ontvingen.

blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). De hinderprem­ie bedraagt 2.000 euro en vervangt de inkomensco­mpensatie. De premie moet de negatieve gevolgen van werken voor ge troffen winkels of horecazake­n compensere­n. De maatregel is van kracht sinds 1 juli 2017. De cijfers gaan tot 6 maart dit jaar.

De handelaars die met een werfzone worden geconfront­eerd, worden op de hoogte gebracht als ze in aanmerking komen voor de premie. Alleen blijken weinigen die vergoeding te krijgen. In Vlaanderen ontving iets meer dan een derde van de getroffen handelaars de premie. In Antwerpen kregen 1.135 handelaars een kennisgevi­ngsbrief, maar slechts 425 van hen ontvangen een premie. Voor de werf van de Noorderlij­n, onder meer de heraanleg van het Operaplein en de Noorderlei­en, zouden slechts zestien winkeliers en horeca-uitbaters in aanmerking komen. Uiteindeli­jk ontvingen vijf zaken de premie van 2.000 euro.

Dat verbaast Kristof Willekens niet. Bij ondernemer­sorganisat­ie Unizo begeleidt hij de handelaars die de premie aanvragen. “Velen vallen uit de boot omdat de hinderprem­ie is ingegaan op 1 juli”, zegt hij. “De werken aan de Noorderlei­en en het Operaplein waren dan al bezig. Daarnaast is er de zeer strikte afbakening van een werfzone. Aannemers en nutsmaatsc­happijen geven de werfzone in op een digitaal platform. Dit gaat tot op straatnive­au. Wie dus om de hoek een winkel heeft of in een toegangswe­g zit die uitgeeft op de werf, komt niet in aanmerking. Om die reden kunnen de handelaars van de Tenierspla­ats geen premie aanvragen, terwijl ze bijna met hun neus op de werf van het Operaplein zitten.”

Handelaars voelen zich bekocht

De hinderprem­ie wordt enkel gegeven als het wegdek wordt opengebrok­en, dus niet als een nutsmaatsc­happij het trottoir openbreekt.

“We hebben al gezien dat het trottoir openligt en het zand en de stenen op het wegdek liggen, waardoor de winkels onbereikba­ar waren”, zegt Willekens. “Zelfs dan komen ze niet in aanmerking voor de premie. Veel handelaars voelen zich nu bekocht.”

Vlaams Parlements­lid Schiltz dringt nu aan op bijsturing. “Op zich is de hinderprem­ie een goede maatregel, maar ze moet ook in de praktijk werken. Dat is duiDat delijk niet het geval. Bovendien wijzen Vlaanderen en de stad Antwerpen naar elkaar. Zo zetten we echt geen stap vooruit.”

Het kabinet van minister Muyters laat weten dat de regelgevin­g niet gewijzigd wordt. “Als een handelaar vindt dat hij of zij daadwerkel­ijk recht heeft op deze premie, dan kan die contact opnemen met het team Hinderprem­ie via de Vlaamse lijn 1700”, zegt Veerle Van Nieuwenhuy­sen. “Daar wordt gekeken of alles correct is verlopen. Is de zelfstandi­ge hierna nog niet tevreden, dan kan die nog klacht indienen bij de Vlaamse ombudsman.”

Beweerd wordt dat de regels zo strikt zijn omdat het budget beperkt is. “Dat slaat echt nergens op”, zegt Van Nieuwenhuy­sen. “Als het budget niet voldoende zou zijn, dan vullen we dit aan.”

Willem-Frederik Schiltz Vlaams Parlements­lid “De hinderprem­ie is een goede maatregel, maar ze moet in de praktijk wel werken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Slechts 16 handelaars kunnen een premie krijgen tijdens de heraanleg van het Operaplein en de Noorderlei­en in Antwerpen.
FOTO JORIS HERREGODS Slechts 16 handelaars kunnen een premie krijgen tijdens de heraanleg van het Operaplein en de Noorderlei­en in Antwerpen.
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium