Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder starters richten bedrijf op omdat er meer vacatures zijn dan ooit

Voor het eerst sinds 2012 daalt aantal nieuwe ondernemer­s

- CHRISTOF WILLOCX

Het aantal mensen dat een ondernemin­g opstart, is in de provincie Antwerpen in een jaar tijd met 6% gedaald. Het is van 2012 geleden dat het aantal beginnende ondernemer­s is verminderd. De trend is algemeen. In heel Vlaanderen neemt het aantal starters met 2% af. “De daling komt er omdat het aantal vacatures hoger is dan ooit”, zegt econoom Peter De Keyzer. “De gemiddelde Vlaming is conservati­ef. Als hij genoeg kansen heeft om als werknemer aan de slag te gaan, zal hij geen ondernemer worden.”

Het aantal mensen dat een ondernemin­g opstart, ligt dit jaar duidelijk lager dan vorig jaar. In Vlaanderen is het aantal starters met 2% gedaald. In de provincie Antwerpen waren er in de eerste drie maanden van dit jaar zelfs 6% minder mensen die een eigen bedrijf hebben opgericht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is van 2012 geleden dat het aantal startende ondernemer­s in de provincie afneemt.

Dat blijkt uit cijfers die ondernemer­sorganisat­ie Voka Kempen Mechelen heeft opgevraagd bij het handelsinf­ormatiebur­eau Belfirst.

Toch booming business

“We gaan de lichte daling van het aantal startende ondernemer­s in de komende weken en maanden zeker opvolgen”, zegt Renilde Craps, gedelegeer­d bestuurder van Voka Kempen-Mechelen. “In het algemeen boomt het ondernemer­schap ook. Er zijn in onze regio nog altijd dubbel zoveel starters als tien jaar geleden. Het is dus interessan­ter dan ooit om een eigen zaak op te starten.”

Cijfers die het handelsinf­ormatiekan­toor Graydon begin deze week heeft bekendgema­akt, bevestigen dat. Het aantal faillissem­enten in de provincie Antwerpen is in de eerste drie maanden van dit jaar met 13% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, van 537 naar 466 faillissem­enten.

Hoe komt het dan dat minder mensen zin hebben om te ondernemen? “Omdat het aantal vacatures hoger is dan ooit”, zegt econoom Peter De Keyzer. “De gemiddelde Vlaming is conservati­ef. Als hij genoeg kansen heeft om als werknemer aan de slag te gaan, zal hij geen ondernemer worden.”

Peter De Keyzer was tot twee jaar geleden hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis, maar besloot op zijn veertigste om die zekere job in te ruilen voor een bestaan als ondernemer.

“Gratis vakantie bestaat niet”

“In Antwerpen heb ik het bedrijf Growth Inc. opgericht. We geven strategisc­h communicat­ieadvies aan ondernemin­gen”, zegt Peter De Keyzer. “Na twee jaar hebben we al vijf mensen vast in dienst.”

Is het niet vervelend om als ondernemer geen betaalde vakantie meer te hebben? “Neen, want die had ik als werknemer ook niet. Een werknemer betaalt belastinge­n en krijgt in ruil sociale rech-

Peter De Keyzer Econoom

“De Vlaming is conservati­ef. Als hij genoeg kansen heeft om als werknemer aan de slag te gaan, zal hij geen ondernemer worden.”

ten zoals vakantie. Gratis vakantie bestaat niet”, zegt De Keyzer.

“Van job veranderen is goed”

Uit cijfers van HR-dienstverl­ener Securex blijkt dat slechts 6% van de Belgen vrijwillig van job verandert, ondanks het recordaant­al vacatures. De Keyzer vindt dat jammer. “Wie tien of twintig jaar dezelfde job doet, zal na een ontslag minder snel een andere job vinden omdat zijn ervaring beperkt is en omdat hij het niet gewend is om aan nieuwe uitdaginge­n te beginnen. Wie geregeld van functie verandert, pikt sneller nieuwe dingen op, is het gewend om zich geregeld aan te passen en is dus meer gegeerd bij potentiële werkgevers. Om de twee à vijf jaar van job veranderen, is de beste investerin­g in je carrière.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ??
FOTO PATRICK HATTORI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium