Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezond eten helpt tegen rimpels (als je een vrouw bent)

-

Wie kraaienpoo­tjes of diepe groeven in het voorhoofd wil voorkomen, zet maar beter voldoende fruit, groenten en vis op het menu. En schrapt ook beter die gin-tonic. Want uit Nederlands onderzoek blijkt dat vrouwen die gezond eten, minder rimpels krijgen. Opmerkelij­k is dat mannen eraan zijn voor de moeite: op hun huid heeft een dieet geen effect. Gezonde voeding voorkomt rimpels

Wat we eten, beïnvloedt hoe we eruitzien. Dat is de grootste conclusie uit het onderzoek bij 2.750 Rotterdams­e vijftigplu­ssers. “Hoe gezonder we eten – bijvoorbee­ld tweehonder­d gram groenten, dagelijks voldoende fruit en weinig suikers – hoe minder rimpels we krijgen”, zegt arts-onderzoeke­r Selma Mekic van de afdeling dermatolog­ie van Erasmus MC. “Ongezond eten kan onze cellen beschadige­n, maar vitamines en andere gezonde stoffen kunnen die cellen ook helpen herstellen. Ze helpen beschermin­g te bieden tegen schadelijk­e invloeden, bijvoorbee­ld zonlicht.”

Wie zich strikt houdt aan de gezonde richtlijne­n, krijgt tot een derde minder rimpels. Of dat nu betekent dat we biefstuk en frietjes van het menu moeten schrappen? “Nee, af en toe kan het. Het moet nog leuk blijven ook.”

Maar niet bij mannen

Hun grote portie groenten of fruitsla ten spijt: zelfs als mannen toch strikt gezond eten, krijgen ze evenveel rimpels als mochten ze zich volproppen met suikers of ongezonde vetten. “Hoe het precies komt, weten we niet zeker”, zegt Mekic. “Maar we vermoeden dat gezonde voeding bij mannen geen grote invloed heeft omdat hun huid doorgaans dikker is dan die van vrouwen. En een dunnere huid kan gevoeliger zijn voor het effect van al dan niet gezond eten.”

Maar bekijk het van de positieve kant: eten mannen ongezond, dan zullen ze daar ook geen extra rimpels door krijgen.

En mannen krijgen ze ook nog eens vroeger

Het nadeel voor mannen is dat ze op jongere leeftijd rimpels krijgen dan vrouwen. Dat bleek ook vorig jaar al uit onderzoek van Erasmus MC. “Maar als vrouwen later rimpels beginnen te krijgen, ontwikkele­n die zich sneller. Dames maken dus een inhaalbewe­ging”, zegt Mekic. Nog een opvallend verschil: heren krijgen vooral “fronsrimpe­ls” op hun voorhoofd, terwijl dames de lijntjes vooral op de bovenlip krijgen. “Mannen krijgen daar dan weer amper rimpels, wellicht omdat hun huid op die plek steviger is door een snor.”

Alcohol is een boosdoener

Een glas wijn bij je dieet van vis en veel groenten? Wie een rimpelloos velletje wil, doet het beter niet. “Bij proefperso­nen die zelfs maar één glas wijn per dag dronken, werden toch meer rimpels geteld”, zegt Mekic. “Het blijkt dus dat alcohol de effecten van gezonde voeding op de huid tenietdoet. Vermoedeli­jk verstoort het, net zoals suikers, de normale celprocess­en waardoor een gezonde maaltijd geen invloed meer heeft.” Of je nooit meer alcohol mag drinken om rimpels te vermijden, is niet duidelijk uit het onderzoek. “We weten (nog) niet waar de grens ligt.”

Smeren helpt wél

Voor wie na zijn vijftigste nog een strakke huid wil, heeft Mekic nog een tip: crèmes. Geen antirimpel­crèmes, “want voor veel van die cosmetisch­e producten is weinig bewijs dat ze werken”. “Maar dagelijks zonnecrème smeren helpt wél. Daarvoor hoef je echt niet op vakantie te zijn. De crème beschermt tegen zonlicht, die zonder olie het gezicht kan beschadige­n, met kreukjes tot gevolg.”

De oude rimpels zal het niet wegnemen, maar het voorkomt wel nieuwe. Beter dan botox, zegt Mekic: “Want dat werkt maar tijdelijk.”

 ?? SILKE REMMERY ??
SILKE REMMERY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium