Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst in 79 jaar geen Detiège op Antwerpse sp.a-lijst

- SACHA VAN WIELE

Kamerlid en Antwerps gemeentera­adslid Maya Detiège komt niet op met de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen. Daarmee komt een einde aan de deelnames van de familie Detiège aan de Antwerpse verkiezing­en, die in 1939 was ingezet door haar grootvader Frans Detiège.

Maya Detiège zetelt sinds 2007 in de Antwerpse gemeentera­ad. Met haar beslissing om nu niet op te komen voor de Antwerpse gemeentera­ad, zegt ze opvolging te geven aan de oproep van nationaal sp.a-voorzitter John Crombez.

“Hij roept op om mandaten niet langer te cumuleren”, zegt Maya Detiège. “Freya Van den Bossche doet dit ook door niet meer op te komen op de kartellijs­t van Groen en sp.a in Gent. Ik moest dus ook kiezen en ik besliste om niet op te komen voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Ik ga mij volledig richten op de federale verkiezing­en in 2019.”

Geen afwijzing

Detiège is Kamerlid en zij wil dit verderzett­en. Haar beslissing mag volgens haar niet worden geïnterpre­teerd als een afwijzing van de huidige sp.a-lijst in Antwerpen.

“Integendee­l”, zegt Detiège fors. “Tijdens de campagne zal ik mij volledig engageren voor de partij en de Antwerpse lijst. Bovendien wil ik zo ook ruimte geven aan de jonge generatie die klaarstaat.”

Detiège geeft toe dat het een emotionele beslissing is. Met een grootvader en moeder als burgemeest­er groeide zij op in het Antwerpse stadhuis.

“Ik ken het stadhuis van binnen en van buiten”, zegt Detiège. “Ik weet welke trappen kraken en vanop welke plek je het meeste lawaai kan maken.”

Of ze nog op de lijst zal staan voor de districtsr­aad van Antwerpen is nog niet beslist.

“Ik weet niet welke rol ik daar zal spelen”, zegt Detiège.

De naam Detiège dook voor het eerst op met haar grootvader Frans Detiège. Die kwam in 1939 op voor de Belgische Socialisti­sche Partij (BSP) en werd toen verkozen als gemeentera­adslid. Hij bleef dat tot in 1976. Frans Detiège was schepen van 1947 tot 1976.

Daarna was het de beurt aan zijn dochter Leona Detiège, die in 1977 haar intrede deed in de Antwerpse gemeentera­ad en schepen was tot 1982. Zij zou ook steeds een prominente plek opnemen op de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Leona Detiège zetelde vanaf 1983 in de Antwerpse districtsr­aad, om dan in 1995 burgemeest­er van Antwerpen te worden. Dat bleef ze tot ze in 2003 samen met het voltallige schepencol­lege ontslag nam als gevolg van de Visa-crisis.

Haar dochter Maya nam de fakkel daarna van haar over in de Antwerpse politiek en de gemeentera­ad. Na elf jaar Antwerpse politiek, zet ze er nu dus een punt achter.

Maya Detiège Antwerps sp.agemeenter­aadslid

‘‘Ik ga mij volledig richten op de federale verkiezing­en in 2019.’’

 ?? FOTO BELGA ?? Maya Detiège.
FOTO BELGA Maya Detiège.
 ?? FOTO BELGA ?? Leona Detiège.
FOTO BELGA Leona Detiège.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Frans Detiège.
FOTO BELGAIMAGE Frans Detiège.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium