Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij Groen voel ik het meeste passie voor het duurzame verhaal”

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

“Nee, ik doe dit niet uit opportunis­me of omdat er mij iets is beloofd”, zegt actrice Tine Van den Brande. Zes jaar zetelde ze als onafhankel­ijke voor de sp.a-fractie in de Mechelse gemeentera­ad, maar in oktober staat ze voor Groen op de stadslijst.

Alleen maar vrolijke gezichten gisteren in Bar Makadam op de Mechelse Grote Markt tijdens de voorstelli­ng van twee nieuwe gezichten voor Groen. Of zo scheen het toch. Diezelfde ochtend had Tine Van den Brande (50) via e-mail haar vertrek aan de sp.a kenbaar gemaakt. “Ik heb er eerlijk gezegd een beetje een wrang gevoel bij, want ik heb destijds als nieuwkomer mooie kansen gekregen bij sp.a”, zegt ze.

Kristof Calvo, kopman voor Groen in de Dijlestad en federaal volksverte­genwoordig­er, kondigde haar komst wat graag aan. En niet alleen die van Tine Van den Brande, want ook Bert Delanoeije maakt de overstap. Als een van de gezichten van Natuurpunt in de stad was hij twaalf jaar actief voor sp.a. Tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober komen ze voor Groen op bij de stadslijst VldGroen-m+ van lijsttrekk­er en burgemeest­er Bart Somers (Open Vld).

Ontslag

“Voor beiden is dit een natuurlijk­e stap”, stelt Calvo. Beiden leggen ze hun mandaat in de gemeentera­ad ook met onmiddelli­jke ingang neer. “Maar het is wel de bedoeling dat ze snel terugkeren en volgend jaar opnieuw in de gemeentera­ad zetelen”, zegt Calvo. Tine Van den Brande spreekt tegen dat ze eieren voor haar geld kiest, nu sp.a nationaal in de peilingen klappen krijgt en Groen de wind in de zeilen heeft. “Ik doe dit helemaal niet uit opportunis­tische redenen, wel omdat ik bij Groen het meeste passie voel voor het duurzame verhaal”, zegt Van den Brande. Maar waarom zet ze de stap pas nu? “Omdat Kristof het mij nooit gevraagd heeft”, reageert ze. Kristof Calvo treedt haar bij. “Het is een historisch­e vergissing dat ik Tine en Bert niet eerder heb gevraagd. Wij hebben hen ook niets beloofd. Er zijn vooral inhoudelij­ke gesprekken gevoerd”, zegt Calvo. De voorbije jaren heeft Tine Van den Brande in de gemeentera­ad heel wat groene voorstelle­n gedaan rond autodelen, het beleid inzake bomenkap of het aansluiten van Mechelen bij de Statiegeld­alliantie.

“Tine en Bert moedigden me met hun interventi­es aan om nog een stapje verder te gaan”, zegt Patrick Princen, Mechels Groenvoorz­itter en gemeentera­adslid. “Soms werd door collega’s in de gemeentera­ad wel eens luidop de

Tine Van den Brande Ex-gemeentera­adslid ‘‘We koesteren grote dromen waar wij later meer over willen vertellen.’’

vraag gesteld wanneer we overstapte­n naar Groen”, zegt Van den Brande nog. Die stap zet ze nu en ze geeft aan dat er veel op het spel staat. “In thema’s zoals klimaatver­andering, natuur en mobiliteit staan we voor belangrijk­e uitdaginge­n. De komende zes jaar moet het gebeuren. Net als de vergroenin­g van de stadskern moeten we kijken naar meer groene ruimte en natuur in de wijken en dorpen. Ik ga ervan uit dat het Bos van Loos in Muizen blijft. We koesteren grote dromen waar wij later meer over willen vertellen. Vanuit de dorpen moet het mogelijk zijn om met de fiets op een aangename en vlotte manier in het centrum te geraken”, legt Tine Van den Brande uit. Voor sp.a is het vertrek van de twee raadsleden een halfjaar voor de stembusgan­g een serieuze opdoffer. “Dit is een beproefde tactiek van Groen. Zes jaar geleden is Björn Siffer zo bij ons weggehaald met de belofte om schepen te worden. Dat Tine en Bert de overstap maken, is hun keuze en die van Groen”, reageert Caroline Gennez, sp.a-fractielei­dster en Vlaams parlements­lid.

“Wij gaan met onze ploeg Jij

maakt Mechelen voortwerke­n aan thema’s waar de stadslijst weinig of geen aandacht voor heeft. Ik denk aan betaalbaar wonen, duurzame mobiliteit en kansarmoed­e”, zegt Gennez.

 ?? FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K ?? Tine Van den Brande, geflankeer­d door Mechels Groen-voorzitter Patrick Princen en kopman Kristof Calvo.
FOTO SVEN VAN HAEZENDONC­K Tine Van den Brande, geflankeer­d door Mechels Groen-voorzitter Patrick Princen en kopman Kristof Calvo.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium