Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blijf deze zomer met beide voeten op de grond

- ANNELIES ROOSE

Dat vliegen bijzonder slecht is voor het milieu, dat weten we intussen eigenlijk allemaal. En toch stappen we met zijn alleen steeds vaker en goedkoper op het vliegtuig, zelfs voor de kortste afstanden. Een groep vrienden wil daar met de campagne ‘Zomer Zonder Vliegen’ veranderin­g in brengen. “Nog te weinig mensen staan erbij stil dat een simpele vliegreis in één klap al hun inspanning­en voor het klimaat kan verknallen.”

“Een Zomer Zonder Vliegen, dé zomer van je leven?”

Met die woorden dagen de leden van de ‘crew’ achter de campagne ook ú uit. Ze zijn met een tiental, en hebben drie grote doelen: een groter bewustzijn creëren over de impact van vliegreize­n, de vanzelfspr­ekendheid ervan in vraag stellen, en tips en inspiratie voor alternatie­ven geven.

CO2-uitstoot veel groter

“We gaan allemaal zo milieubewu­st mogelijk door het leven”, zegt Peter Paul Vossepoel (29), die iedereen bijeen bracht. “We vermijden de auto, eten zelden vlees en proberen zo weinig mogelijk plastic verpakking te gebruiken. Toch was onze CO2-uitstoot jarenlang veel groter dan die van iemand die niet om het klimaat geeft, gewoon omdat we elk geregeld het vliegtuig namen voor een verre reis. Toen ik dat vorige zomer ineens besefte, begreep ik dat nog steeds veel te weinig mensen erbij stilstaan dat één eenvoudige vliegreis in één klap al hun inspanning­en voor het klimaat kan verknallen. Toen zijn we deze actie op poten beginnen te zetten.”

“De focus op stoppen met vliegen is de enige juiste”, zegt Lauri- en Spruyt, beleidsmed­ewerkster mobiliteit en klimaat van de Bond Beter Leefmilieu (BBL). “Hoe je het draait of keert: het ís gewoon het meest betekenisv­olle wat een individu voor het klimaat kan doen. De luchtvaart is momenteel niet alleen de transports­ector die het sterkst bijdraagt tot de opwarming van de aarde, het is bovendien ook nog eens de snelst groeiende. Het vliegverke­er is vandaag al verantwoor­delijk voor 4,9% van de door de mens veroorzaak­te klimaatver­andering, maar voorspelli­ngen zeggen dat het nog decenniala­ng jaarlijks wereldwijd met zo’n 5% verder zal blijven stijgen.”

Overgesubs­idieerd

Al bijna 300 mensen hebben op de website van ‘Zomer Zonder Vliegen’ beloofd om komende zomer voor de bus, de trein, de fiets, of nog een ander alternatie­f te kiezen. Dat is niet veel, toch niet in vergelijki­ng met de duizenden Belgen die een vliegticke­t boekten. “Hét grote probleem is dat de luchtvaart­sector met miljarden subsidies en belastingv­oordelen wordt gesteund door overheden”, zegt Spruyt. “Luchtvaart­maatschapp­ijen betalen bijvoorbee­ld geen belasting op kerosine, terwijl treinticke­ts duurder worden. Dat moet dringend worden omgekeerd.”

Niet tegen reizen

Vossepoel benadrukt ook dat ‘Zomer Zonder Vliegen’ geen campagne tegen reizen is. “Integendee­l, want reizen verrijkt een mens”, zegt hij. “Het enige wat we doen, is de vraag stellen of die snelle citytrip naar Barcelona wel die verrijking biedt. We willen mensen vooral aanmoedige­n ánnieuwe ders te gaan reizen. Trager, maar intenser en avontuurli­jker, via de boot, de bus, de trein, door te liften. Er zijn alternatie­ven genoeg.”

Een overzicht van alle alternatie­ven, tips en ideeën voor een Zomer Zonder Vliegen vind je op www.zomerzonde­rvliegen.be

Laurien Spruyt Bond Beter Leefmilieu ‘‘Stoppen met vliegen is het meest betekenisv­olle wat een individu voor het klimaat kan doen.’’

Peter Paul Vossepoel Zomer Zonder Vliegen ‘‘We willen mensen vooral aanmoedige­n ánders te gaan reizen.’’

 ?? FOTO RR ?? De ‘crew’ van Zomer Zonder Vliegen daagt iedereen uit alternatie­ve vervoersmi­ddelen te onderzoeke­n.
FOTO RR De ‘crew’ van Zomer Zonder Vliegen daagt iedereen uit alternatie­ve vervoersmi­ddelen te onderzoeke­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium