Gazet van Antwerpen Stad en Rand

800.000 euro

belastingg­eld voor gratis lidkaart ministers en topambtena­ren

- PIETER LESAFFER

In plaats van subsidies te geven, koopt de Vlaamse regering elk jaar voor 40.000 euro aan lidkaarten van De Warande, de gesloten en elitaire zakenclub in Brussel. “Dat is symbolisch belangrijk voor de Vlaamse aanwezighe­id in Brussel”, reageert minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Marmeren zuilen, houten lambriseri­ng, zware tapijten. De Warande heeft alles om een echte zakenclub te zijn. In het gebouw zijn ook meerdere salons en aparte zaaltjes. Alleen de rook van sigaren ontbreekt nog. Op de gelijkvloe­rse verdieping is er bovendien een restaurant van het betere soort. Zoals het hoort, is dat allemaal “members only”. En lid word je niet zomaar: twee “peters” moeten je voordragen, het aanvaardin­gscomité moet zijn zegen geven en jaarlijks betaal je ongeveer 1.000 euro lidgeld.

Al dertig jaar

De meeste leden van De Warande zijn zakenmense­n op zoek naar een discrete plek om contacten te leggen, maar er zitten ook “belangrijk­e” mensen in uit overheidsd­iensten, universite­iten of de sociale sector.

Ook alle Vlaamse ministers, hun kabinetsch­efs en topambtena­ren zijn lid. Alleen hoeven zij die hele procedure van aanvaardin­g niet te volgen én ze hoeven zelfs niets te betalen. De Vlaamse regering geeft De Warande een soort renteloze lening, en de club betaalt die af in de vorm van lidkaarten.

Vlaanderen deed dat een eerste keer bij de oprichting in 1988, toen nog onder minister-president Gaston Geens, en gaf 30 miljoen Belgische frank (zo’n 750.000 euro) als een verkapte subsidie om het historisch­e pand van De Warande in het centrum van Brussel op te knappen. In ruil werd de top van de Vlaamse politiek en overheid dertig jaar lang “gratis” lid.

Club overeind houden

Nu die schuld dertig jaar later is afbetaald, heeft de regeringBo­urgeois afgelopen vrijdag beslist om dat systeem voort te zetten. Dat maakte de zakenkrant De

Tijd bekend. De Vlaamse regering geeft De Warande 800.000 euro, in ruil voor lidkaarten gedurende twintig jaar. Dat is 40.000 euro per jaar, tegen het jaarlijkse groepstari­ef van 675 euro per persoon, dus goed voor ongeveer zestig leden.

Plannen voor Antwerpen

Deze keer is dat niet om het gebouw op te knappen, maar vooral om de club in leven te houden. Want het mag dan al een elitaire aangelegen­heid zijn, met de lidgelden en horeca-opbrengste­n alleen komt De Warande er niet. Er werken ook ongeveer vijftien personeels­leden, inclusief een ‘voiturier’ om de wagens te parkeren.

“We doen dit graag om de Vlaamse aanwezighe­id in Brussel te verankeren”, liet Bourgeois gisteren weten. Dat Vlaamse karakter was ook de opzet van de club bij de oprichting dertig jaar geleden. Maar de voorbije jaren is De Warande steeds minder op de hoofdstad gericht. Zo waren er plannen voor een “Warande bis” in Antwerpen en organiseer­t de club steeds meer activiteit­en buiten Brussel.

“De mobiliteit in Brussel is een probleem”, zei Katja Borgerhoff, gedelegeer­d bestuurder van De Warande eerder in een interview aan Bruzz. “Wij moeten meer naar onze leden toegaan.” Gisteren wilde ze daar verder geen uitleg aan geven. Eens de centen binnen zijn, is het blijkbaar een kwestie van discreet te blijven.

Vlaanderen spendeert elk jaar 40.000 euro. Dat is goed voor zo’n zestig leden.

 ??  ?? Zakenclub De Warande is gehuisvest in het statige Hôtel Empain, een neoklassie­k pand met marmeren zuilen, meerdere salons en een restaurant van het betere soort.
Zakenclub De Warande is gehuisvest in het statige Hôtel Empain, een neoklassie­k pand met marmeren zuilen, meerdere salons en een restaurant van het betere soort.
 ?? FOTO'S BART DEWAELE ??
FOTO'S BART DEWAELE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium