Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paters zien gebeden verhoord

Grootste kalkproduc­ent ter wereld moet van water Rochefort blijven

- KRISTOF SIMOENS

Een streep door de rekening van Lhoist, ’s werelds grootste kalkproduc­ent. De Raad van State schorst de omstreden pompvergun­ning. Lhoist heeft zijn zinnen gezet op de ondergrond­se watergaler­ij van Tridaine die gebruikt wordt door de abdij. Maar dat is dik tegen de zin van de paterstrap­pisten, die niet willen dat er aan dat water geraakt wordt omdat ze vrezen voor de smaak van hun bier.

Veel kans dat de paters van de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort enkele flesjes van hun geprezen trappisten­bier soldaat hebben gemaakt toen ze vernamen dat de Raad van State de vergunning van de groep Lhoist heeft opgeschort. Die Waalse kalkproduc­ent wil al jaren proefborin­gen uitvoeren in de waterhoude­nde kalklaag onder haar steengroev­e. In oktober 2017 had ze groen licht gekregen van Waals milieumini­ster Carlo Di Antonio (cdH). Maar de Raad van State fluit hen nu terug. De tijd dringt voor Lhoist, want tegen het huidige tempo is de kalkgroeve in 2022 volledig ontgonnen. Maar Lhoist heeft een plan om de commerciël­e leefbaarhe­id van de groeve met minstens tien jaar te verlengen: het water uit de kalklagen onder de groeve afleiden naar dieper gelegen boorputten en het van daaruit oppompen naar abdij en stad. Technisch kan dat, klinkt het.

Grote vertraging

Al zien de paters dat anders. Zij vrezen dat de samenstell­ing van het water zal veranderen. En het is net die samenstell­ing die, volgens de geestelijk­en, het gerstenat van Rochefort die wereldwijd gewaardeer­de smaak bezorgt.

Het ‘njet’ van de Raad van State is een ferme streep door de rekening van Lhoist. Het bedrijf was al begonnen met voorbereid­ende werkzaamhe­den en wou in juni de proefborin­gen starten. Er dreigt nu een “vertraging van minstens een jaar”. De paterstrap­pisten mogen dan al een veldslag hebben gewonnen, de oorlog om het water is nog lang niet gestreden. De tegenstand­er is ook niet de eerste de beste. Lhoist, ’s werelds grootste kalk-, mineralene­n dolomietpr­oducent, is met honderd vestiginge­n actief in meer dan 25 landen en telt 6.400 medewerker­s, goed voor een omzet van meer dan een miljard euro.

Rijkste Belgen

Het bedrijf is bovendien in handen van de familie Lhoist-Berghmans: die is volgens de website DeRijksteB­elgen.be de zevende rijkste van het land met een vermogen van 2,91 miljard euro. Het zijn bedragen waarbij de jaaromzet van de ‘NV Brasserie des Trappistes de Rochefort’ – zo’n 14,4 miljoen euro – compleet in het niets verdwijnt. Al moet je de paters het Bijbelse verhaal van David en Goliath niet leren kennen...

 ?? FOTO AFP ?? Een pater overschouw­t het productiep­roces in de abdij van Rochefort.
FOTO AFP Een pater overschouw­t het productiep­roces in de abdij van Rochefort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium