Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tshisekedi ligt al 14 maanden in een Brussels mortuarium

Congolese president Kabila zou repatriëri­ng tegenhoude­n

-

Het stoffelijk overschot van Etienne Tshisekedi, de vroegere Congolese oppositiel­eider, ligt al meer dan veertien maanden in een koelruimte van het mortuarium van een begrafenis­ondernemer in Elsene.

Zijn familie probeert al geruime tijd tevergeefs om het lichaam over te brengen naar Congo. Volgens weekblad Knack betalen de nabestaand­en 500 euro per maand voor de koelruimte.

Congolees president Joseph Kabila zou eigenhandi­g de repatriëri­ng tegenhoude­n. Hij vreest massale protesten bij het overbrenge­n van het stoffelijk­e overschot omdat Tshisekedi een hevi- ge tegenstand­er was van Kabila.

De huidige Congolese leider staat zowel nationaal als internatio­naal steeds meer geïsoleerd omdat hij al enkele keren de datum voor nieuwe presidents­verkiezing­en heeft uitgesteld. Voorlopig staan die gepland op 23 december. De kans is dan ook klein dat de repatriëri­ng voor die datum zal plaatsvind­en.

Volgens André Kabanda, vertegenwo­ordiger van de Congolese oppositie in België, moet Etienne Tshisekedi hoe dan ook begraven worden in Congo. “Er kan geen sprake zijn van een begraafpla­ats in België”, zegt hij. “Zijn familie heeft al contact gehad met minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders (MR), maar de uiteindeli­jke beslissing ligt bij het regime in Kinshasa.”

Minister Reynders wil niet kwijt of hij diplomatie­ke stappen onderneemt om de repatriëri­ng mogelijk te maken.

 ?? FOTO AFP ?? Etienne Tshisekedi.
FOTO AFP Etienne Tshisekedi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium