Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protestant­se kerk volledig opgeknapt

Vlaanderen trekt ruim 700.000 euro uit voor werken

-

De protestant­se kerk in de Lange Winkelstra­at wordt gerestaure­erd. Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA) trekt ruim 700.000 euro uit voor de werken. Daarmee wordt onder meer de gevel aangepakt.

“De premie wordt gebruikt om de buitenkant van de protestant­se kerk in de Antwerpse studentenb­uurt een opknapbeur­t te geven. Tijdens een derde en laatste fase worden in de toekomst ook de koorvenste­rs en -muren gerestaure­erd”, zegt Geert Bourgeois, die in Vlaanderen bevoegd is voor

Erfgoed.

Er liggen nog twee aanvragen op tafel. Onder meer voor de restaurati­e van het interieur en delen van de binnenbouw. “Of ook die werken gesubsidie­erd worden, beslissen we over een aantal maanden”, vervolgt Bourgeois.

Aan de kerk wordt sinds 2014 gewerkt. In twee eerdere restaurati­efasen zijn de gevels, vensters en daken hersteld. Ook het herinnerin­gsraam uit 1907 is gerestaure­erd, en de klok werd hersteld en kan opnieuw luiden.

De werken aan de buitengeve­l, koormuren en vensters beginnen wellicht nog dit jaar en zullen eind 2019 klaar zijn.

Oorspronke­lijk was de kerk uit de 17e eeuw een kapel en later een klooster voor de zusters Annonciade­n. Vanaf 1821 is ze in gebruik als protestant­se kerk.

Voor protestant­en was het sinds 1585 niet mogelijk hun geloof openbaar te beleven. Het gebouw in de Lange Winkelstra­at is door koning Willem I aan de protestant­en toegewezen.

Klaar voor vele decennia

De laatgotisc­he kerk is in het begin van de 19e eeuw hersteld en uitgebouwd. “De voorgevel is toen voor een groot deel vernieuwd en voorzien van een klokvormig­e bekroning. Er is ook een dakruiter toegevoegd, waarin een klok van het Antwerpse Zuidkastee­l is gehangen”, legt Bourgeois uit.

De laatste belangrijk­e restaurati­ecampagne dateert van het begin van de vorige eeuw. Met de werken die nu worden uitgevoerd, moet de kerk opnieuw klaar zijn voor vele decennia.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De protestant­se kerk uit de 17de eeuw wordt gerestaure­erd. Onder meer de gevel krijgt een fikse opknapbeur­t. Tegen 2019 moeten de werken klaar zijn.
FOTO PATRICK DE ROO De protestant­se kerk uit de 17de eeuw wordt gerestaure­erd. Onder meer de gevel krijgt een fikse opknapbeur­t. Tegen 2019 moeten de werken klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium