Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedaan met wateroverl­ast door plan Pidpa

-

Het Brasschaat­se gemeentebe­stuur werkt samen met Pidpa aan een hemelwater­plan, zodat de kans op wateroverl­ast in de toekomst tot nul kan worden herleid.

In dit plan wordt het Brasschaat­se grondgebie­d opgedeeld in deelzones. Bepaalde gebieden krijgen prioriteit, zoals de Bredabaan, het gebied rond de Kaartsebee­k, de Kapelseste­enweg en een grote zone in Maria-ter-Heide. “Er is in het verleden al heel wat wateroverl­ast geweest”, zegt schepen van Groen Dirk de Kort (CD&V). “Er moesten retentiebe­kkens worden aangelegd en grachten worden opengelegd. Maar vroeger gingen we soms te gevoelsmat­ig te werk. Dankzij de studie van Pidpa kunnen we doelgerich­ter ageren. We kunnen dan aan de Brasschate­naar een attest geven waarmee hij bij zijn verzekerin­g financieel voordeel kan doen. Bovendien kunnen we subsidies aan de hogere overheid vragen. Er kunnen bufferbekk­ens bijkomen. Zo voorzien we in een ruimte in de hoek die wordt gevormd door de Miksebaan en de Sint-Jobsesteen­weg”, vervolgt De Kort.

Buffer voor Laarsebeek

Het plan voorziet ook in een goede doorstromi­ng van de Miksebeek naar de parkvijver. Die parkvijver is intussen helemaal gezuiverd en kan dan dienen als buffer voor de Laarsebeek, die door het Peerdsbos loopt.

Brasschaat kende de laatste wateroverl­ast in 2003. Toen waren er vooral overstromi­ngen aan de Kapelseste­enweg. “Nadien legden we het grote retentiebe­kken aan het Werversbos aan. Zo ontlasten we de Bredabaan. De grens tussen Brasschaat en Wuustwezel vormt ook de grens tussen het Schelde- en het Maasbekken. Dat is eigenlijk heel gunstig. Op dit ogenblik is 97% van de Brasschate­naren ook al aangeslote­n op de riolering”, zegt landschaps­architect Jan Moereels.

 ?? FOTO JBR ?? Landschaps­architect Jan Moereels bij het grote retentiebe­kken.
FOTO JBR Landschaps­architect Jan Moereels bij het grote retentiebe­kken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium