Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dekselse spooroverw­eg zorgt voor anticlimax in ‘vipbar’ Van Staeyen

- JAN AUMAN

De Scheldepri­js kende een incidentri­jke editie over nieuwe Zeeuwse wegen en een minder bekende winnaar, maar langs het parcours in Schoten lieten ze dat niet aan hun hart komen. Daar werd de koers zoals elk jaar gee vierd als was het de officiële dorpsfeest­dag. Ook de vele toe aan zijn tiende deelname, waren in vorm en maakten van deze Scheldepri­js een feest, ondanks de noodgedag dwongen opgave van hun favoriet. Wij reden een hele dmee in hun wiel.

Wat een anticlimax. Dat Michael Van Staeyen zijn tiende Scheldepri­js had kunnen winnen, is natuurlijk een boude uitspraak. Maar zijn ruim 180 supporters, die al van ’s morgens vroeg met vier bussen ‘en route’ waren door Zeeuws-Vlaanderen, geloofden erin. En toen werd de lokale wielerheld plots uit koers gezet, nog voor hij – ongetwijfe­ld luid toegejuich­t – aan de drie rondjes in zijn Schoten kon beginnen.

Michael Van Staeyens Scheldepri­js eindigde dus ergens in de Zeeuwse polders op de grens van Nederland en België, net voorbij een spoorwegov­ergang. Net als favorieten Dylan Groenewege­n, Arnaud Démare en dertig andere renners werd de Schotenaar van het Franse team Cofidis door de wedstrijdj­ury onverbidde­lijk aan de kant gezet. De renners hadden in groep een rood licht en neerdalend­e slagbomen genegeerd.

“Verdorie toch”, moest Kevin Van Staeyen een nog straffere vloek onderdrukk­en op het moment dat het nieuws doordrong tot de als volkse vip-bar ingerichte familiale fietsenwin­kel in de Rodeborgst­raat. Ook de supporters moesten dit toch wel even verwerken voordat ze in de etalage en op de stoep toch maar de doortochte­n van het onthoofde peloton gingen bekijken.

Kevin en Patrick Van Staeyen hadden een mooier slot verdiend van de feestelijk­e dag die ze ter ere van hun snelle broer/zoon ineen hadden gestoken. “Met een bus sympathisa­nten naar de start in Terneuzen om onze Michael een hart onder de riem te steken voor zijn jubileumed­itie, dat was het opzet. Maar tot onze eigen verbazing hadden we ineens inschrijvi­ngen voor vier volle bussen. Het leefde echt in Schoten”, aldus Kevin.

En zo kwam het dat Terneuzen, de nieuwe startplaat­s van de Scheldepri­js, gisterenoc­htend flink rood kleurde van de Cofidispet­jes en -truitjes waaraan de Van Staeyen-clan te herkennen was. Het pas heraangele­gde Marktplein van de Zeeuwse stad ontplofte bijna toen VRT-commentato­r Michel Wuyts Michael Van Staeyen bij hem riep op het podium tijdens de voorstelli­ng van de deelnemers. De Schotense supporters vielen zo op dat ze ook zelf geïntervie­wd werden door Omroep Zeeland en andere Nederlands­e media.

Luk Wyns

Nadat de renners de Westersche­ldetunnel waren ingedoken om aan hun tocht over dijken en langs weiden richting Schoten te beginnen, trok de Schotense colonne richting Wemeldinge. In

dat dorpje baat Peter Hoondert, oud-profrenner en vriend van Patrick Van Staeyen, eetcafé Casco uit. Een ideale stopplaats om Michael en de andere renners onderweg te zien passeren. De bevoorradi­ng van zijn supporters bestond voor de gelegenhei­d uit bitterball­en, kroketten en pilsjes.

“Fantastisc­h”, genoot onder meer bekende Schotenaar Luk Wyns zichtbaar van de uitstap, die wel iets weg had van een schoolreis. “De Scheldepri­js en Schoten zijn natuurlijk onlosmakel­ijk met elkaar verbonden. Als kind woonde ik in de Kruiningen­straat, pal op het parcours. De renners reden bijna onze woonkamer binnen. Het blijft ook vandaag een feestdag. Ik heb de medewerker­s van mijn productieh­uis Diamond City Films vandaag vrij gegeven. Daarstraks ben ik Michael gaan opzoeken in de rennersbus. Toffe kerel. Misschien moet ik na mijn voetbaldoc­umentaire over Antwerp en de boksfilm waar ik nu aan werk, maar eens focussen op de wielerspor­t.”

Ook Walter De Kock, vader van Véronique, slaat geen Scheldepri­js over. “De fietsenwin­kel van Van Staeyen was vroeger vlak bij onze woning op de hoek van de Kuipersstr­aat”, weet Walter nog. “Ludo Van Staeyen, de nonkel van Michael, was begin jaren zeventig een nog veel straffere coureur. Zelf heb ik niet gefietst, wel gevoetbald bij SK Schoten. Ons Véronique als bloemenmei­sje in Schoten? Dat hebben ze haar nooit gevraagd.”

Vips in etalage

De bussen arriveerde­n mooi op tijd voor de eerste doortocht van de renners terug in Schoten. Patrick en Kevin Van Staeyen met de hulp van vrienden alle nieuwe fietsen aan de kant gezet om plaats te maken voor een bar met pintjes en frisdranke­n voor 1 euro, een eetstand met belegde broodjes en hotdogs, een groot televisies­cherm en in de etalage een heuse vip-rij met voorbehoud­en plaatsen. De cava werd geschonken uit plastic fluitjes maar smaakte prima. Wat een mooie volkse taferelen.

De 180 supporters van Michael Van Staeyen spoelden de sportieve kater door en maakten er samen nog een gezellige avond van. Dat deden ook de honderden ‘echte vips’ in de tent in het gemeentepa­rk en de vele andere Schotenare­n in de cafés langs het parcours. Het nieuwe gemeentebe­stuur dat begin 2019 na de verkiezing­en zal aantreden, weet wat het te doen staat. De Scheldepri­js voor minstens nog drie volgende jaren in Schoten houden.

 ??  ?? Een van de vier volle bussen met Michael Van Staeyensup­porters is aangekomen
Een van de vier volle bussen met Michael Van Staeyensup­porters is aangekomen
 ??  ?? Schotenaar Luk Wyns maakte de verplaatsi­ng naar ZeeuwsVlaa­nderen maar wat graag mee en had ook zijn eigen fans, die met de cineast op de foto wilden.
Schotenaar Luk Wyns maakte de verplaatsi­ng naar ZeeuwsVlaa­nderen maar wat graag mee en had ook zijn eigen fans, die met de cineast op de foto wilden.
 ??  ?? Het was druk aan de bar in de familiale fietsenwin­kel in de Rodeborgst­raat.
Het was druk aan de bar in de familiale fietsenwin­kel in de Rodeborgst­raat.
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ??
FOTO'S JAN AUMAN
 ??  ?? Walter De Kock, vader van Véronique, kent de familie Van Staeyen al heel lang en wilde deze uitstap niet missen.
Walter De Kock, vader van Véronique, kent de familie Van Staeyen al heel lang en wilde deze uitstap niet missen.
 ??  ?? Michael Van Staeyen nog in goede luim bij de voorstelli­ng door Michel Wuyts in Terneuzen, luid toegezonge­n door zijn supporters uit Schoten.
Michael Van Staeyen nog in goede luim bij de voorstelli­ng door Michel Wuyts in Terneuzen, luid toegezonge­n door zijn supporters uit Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium