Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scheldepri­js voor de geschieden­isboeken, helaas om de verkeerde reden

-

De 21jarige Nederlande­r Fabio Jakobsen heeft de Scheldepri­js gewonnen na een editie die nog lang zal worden herinnerd. Voor de wind, de regen en een groep favorieten die besloot een gesloten spoorwegov­ergang te negeren.

Er zijn regels en ze werden toegepast. Proficiat daarvoor. De Internatio­nale Wielerunie UCI heeft ooit minder doortasten­d opgetreden. Maar deze keer had ze geen andere keus. Gesloten slagbomen en rode stoplichte­n negeer je niet. Niet op honderd meter van de finish, niet op tien kilometer van de fi nish, niet op honderd kilometer van de finish, zoals gisteren. Wat bezielde hen? De aanwezige commissari­ssen hadden niet eens een videoref nodig om te doen wat moest gedaan worden: diskwalifi­catie. Heren renners, duizenden mensen zien dit gebeuren op televisie of via sociale mediakanal­en. U bracht niet alleen uw eigen veiligheid in het gedrang maar gaf een slecht voorbeeld voor al wie de Scheldepri­js aan het volgen was. De rode kaart was dus meer dan terecht. U hebt er een Scheldepri­js voor de geschieden­isboeken van gemaakt, maar dan wel om de verkeerde reden.

Dat met deze beslissing twee topfavorie­ten Dylan Groenewege­n en Arnaud Démare uit koers verdwenen, was jammer voor de koers maar niet meer dan logisch. De UCI kon niet anders dan ingrijpen. Wat ze ook al in 2006 deed in Parijs Roubaix, toen onder anderen Leif Hoste van het podium werd geduwd omdat hij samen met Ballan en Goesev een spoorwegov­ergang had genegeerd. Maar de UCI greep in dezelfde wedstrijd niet in toen in 2015 een deel van het peloton nog snel een aanstormen­de TGV wilde voorblijve­n. Onder anderen Greg Van Avermaet, als allerlaats­te, slalomde tussen de slagbomen door. Van Avermaet en co werden niet uit koers genomen, de BMCkopman zou negentig kilometer verder als derde eindigen. Regels maken is goed, regels

toepassen een must, ongeacht de aard van de wedstrijd, de naam van de renner of de plaats van het delict.

Voor het overige kregen we de Scheldepri­js waar organisato­r Wouter Van denhaute op hoopte. Boordevol animo, onverwacht­e plotwendin­gen en met een winnaar van wie straks zal blijken dat hij een heel grote erelijst bij elkaar gaat fietsen. Ook wij hebben gezucht toen in 2007 een kleine opdonder met de naam Mark Cavendish de maat nam van gerenommee­rde spurters als Robbie McEwen en Gert Steegmans. Achteraf is gebleken dat die kleine Brit zowat de beste spurter van zijn generatie zou worden. Of het met Jakobsen zo’n vaart zal lopen, valt nog af te wachten. Maar zijn start is meer dan veelbelove­nd.

Is het ‘experiment’ met het nieuwe parcours geslaagd? Hmm, geef het nog een paar jaartjes. Maar als het de bedoeling was van Wouter Vandenhaut­e om de Belgische windklieve­rs een extra troef te geven, dan heeft hij gefaald. Tom Boonen was in 2006 de laatste landgenoot die op de Schotense Churchilll­aan kon zegevieren. Dat is veel te lang geleden.

 ?? FOTO RR ?? PARIJS - ROUBAIX 2015
FOTO RR PARIJS - ROUBAIX 2015

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium