Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop ooit even veel te winnen als Cavendish. En misschien wel meer”

Nederlande­r FABIO JAKOBSEN wint na amper vier maanden als prof meteen klassieker

-

Zo simpel is het leven als je Patrick Lefevere heet. Een nieuwe dag, een nieuwe zege van Quick-Step Floors. In Schoten was het deze keer de beurt aan Fabio Jakobsen. Op zijn 21e snelde de Nederlands­e neoprof naar zijn eerste klassieker. Alleen Mark Cavendish deed dat deze eeuw even jong. “Ik stond ’s ochtends bij Unibet op plek vier”, lachte Jakobsen. “Toen Démare en Groenewege­n wegvielen, dacht ik meteen dat er misschien wel wat meer in zat.”

Zelf noemen ze het bij QuickStep Floors al een tijdje “de kracht van the wolfpack”. In schoon Vlaams: de wolvenroed­el. Maar dat klinkt wat minder kloek – marketeers horen liever Engels. En helemaal kloppen doet het evenmin, want elke roedel heeft zijn alfamannet­je. De onbetwiste baas. Bij Quick-Step is net niemand de baas. Iedereen kán er winnen, iedereen mág er winnen. Zelfs als het om de oudste klassieker van Vlaanderen gaat, zelfs als je pas 21 bent. Dat weet sinds gisteren ook Fabio Jakobsen, goed voor de 24e zege van Quick-Step Floors dit jaar, de vierde in vier dagen.

Toch geen verrassing

Zelden hebben we een renner zo snel naam zien maken. In Nokere Koerse, amper drie weken geleden, stond hij er voor het eerst. Sindsdien weten we dat Jakobsen genoemd is naar de tragisch verongeluk­te Fabio Casartelli, dat hij vorig jaar nog bij de beloften reed en dat hij toen al met zijn snelle benen de zeges opstapelde. Het was daar dat het geoefende oog van Lefevere en zijn scouts hem had opgemerkt. Maar dat hij na dik drie maanden als prof al meteen een klassieker als de Scheldepri­js op zijn naam zou kunnen schrijven? Hij was er zelf een beetje beduusd van. “Supergaaf”, stamelde hij. “Bij de beloften won ik best vaak. Als je dan overkomt, hoop je natuurlijk mee te doen voor winst. Maar dit? Dit is toch het officieuze WK sprint. Dit is gewoon de mooiste overwinnin­g van mijn carrière. Geweldig. Een soort droom.”

Toch is de zege geen volslagen verrassing. Er was al dat visitekaar­tje in Nokere. Net als die gezonde portie zelfvertro­uwen die hij er als typische Nederlande­r op nahoudt. Niet toevallig had Jakobsen ’s ochtends bij de start al langs zijn neus weg opgemerkt dat “ook Kittel maar twee benen heeft”. Vervolgens speelde ook het nieuwe parcours in zijn voordeel. Als Hollander houdt Jakobsen van de wind en de waaiers aan de Schelde. “Die smalle dijkjes,

Fabio Jakobsen “Ik moest het alleen nog maar afmaken. Als je dan in de winning flow zit zoals onze ploeg, dan gaat dat vanzelf.”

dat vele draaien en keren, dat nerveuze... Ik koers graag in Zeeland”, beaamde hij. En nog meer stegen zijn kansen door het spoorwegin­cident, waardoor hij niet langer rekening hoefde te houden met Démare en Groenewege­n. “Ik was nummer vier op Unibet”, grijnsde hij. “Ineens vielen er twee weg. Dan dacht ik al:

Misschien zit er wel wat in.” Waarna zijn kansen nog stegen toen ook Kittel in de finale met een lekke band wegviel. Plots was hij nog

de enige uit Unibets top vier.

Jonger dan Boonen

Maar de hoofdreden was ook dat niet. Die was nog maar eens te zoeken bij de sterkte van zijn ploeg. We beseffen: we vallen in herhaling. Daarom gaan we hier niet nog eens de lof van QuickStep Floors zingen. Weet alleen dat alles wat we de voorbije twee weken over Lefeveres ploeg schreven, ook nu weer helemaal overeind bleef. Op Katusha na was geen ploeg zo massaal vertegenwo­ordigd in het overgeblev­en peloton – dan ben je alert. Waarna Keisse, Stybar en Morkov nog maar eens etaleerden waarom wielrennen zo’n pracht van een ploegsport is. Jakobsen gaf het eerlijk toe: hij moest het slechts afmaken. “En als je dan in die winning flow van onze ploeg zit, dan gaat dat vanzelf.”

Blijft de vraag waar dit alles naartoe leidt. Het lijstje namen waar hij voortaan tussen staat, is sowieso al indrukwekk­end: Kittel, Cavendish, Kristoff, Petacchi. Maar vooral is er die leeftijd. Zelfs Boonen was al 23 toen hij voor de eerste keer de Scheldepri­js won. Alleen Cavendish deed het hem op zijn 21e voor.

Of dat hem kan inspireren? “Nou, ik hoop het”, glunderde hij. “Ik hoop alleszins ooit evenveel als hij te winnen. En misschien wel meer.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Jakobsen zegeviert op de Churchilll­aan in Schoten.
FOTO'S PHOTO NEWS Jakobsen zegeviert op de Churchilll­aan in Schoten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium