Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Naar Roubaix kijk ik het meest uit”

WOUT VAN AERT laat niets aan het toeval over en sprint al op Vélodrome

- JOCHEN COOREVITS

Zondag is het zover. Wout van Aert kan deelnemen aan zijn droomkoers Parijs - Roubaix. Gisteren verkende de drievoudig­e wereldkamp­ioen veldrijden voor een tweede keer de Helleklass­ieker. “Na de Ronde van Vlaanderen stond ik twee dagen op alsof er een vrachtwage­n over me heen was gereden. De kasseien en de piste gaven me opnieuw moraal.”

Er wordt veel verwacht van Wout van Aert komende zondag in Parijs - Roubaix. Logisch, na zijn negende plaats in zijn eerste Ronde van Vlaanderen en tiende plek in Gent - Wevelgem. Begin maart stond Van Aert als derde op het podium in de Strade Bianche. Om perfect voorbereid te zijn, trok hij gisteren nog een dikke 100 kilometer op verkenning, vanaf Haveluy tot aan de piste in Roubaix. Nochtans was Van Aert al op verkenning geweest eind februari. “Het was goed om een tweede keer over het parcours te rijden. Je steekt meer dingen op en kan de volgorde beter onthouden. Ook de tussenstro­ken ken ik nu beter, in totaliteit heb ik een veel beter beeld van het parcours. Het bos van Wallers lag nat. Ik begrijp al beter hoeveel schade dit kan aanrichten.”

Om niets aan het toeval over te laten, reed Van Aert ook op de Vélodrome in Roubaix. Daar krikte hij de moraal nog wat op, want: “Ik deed een sprintje en ik heb gewonnen. Ik ben content, want ik klopte met Stijn Steels toch een ervaren pistier.”

De vraag is of die Ronde van Vlaanderen toch niet in de kleren blijft hangen. Van Aert ging er diep, heel diep. Na afloop van de wedstrijd was hij naar eigen zeggen te mottig om de Oreo-koekjes op te eten die zijn verloofde Sarah De Bie zorgvuldig had bewaard. “Vandaag (gisteren, red.) was de eerste dag dat ik me weer goed voelde. Maandag en dinsdag voelde ik me niet te best. Ik kroop uit mijn bed alsof er een camion over me heen was gereden. Of ik doorgerede­n heb? Dat was aanvankeli­jk niet de bedoeling, maar over de kasseien kan je sowieso niet te traag rijden.”

De Helleklass­ieker zou hem in principe als veldrijder het best moeten liggen. Daarnaast is het voor Van Aert veruit zijn lievelings­koers. “Parijs - Roubaix is de afvallings­koers bij uitstek. De Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen waren dat ook. Dat lag me. Nu ik de Ronde heb gereden, vond ik dat toch ook wel indrukwekk­end. Vroeger keek ik liever naar Roubaix. Waarom? Er gebeurt altijd van alles. Het is toch een beetje lachen met andermans miserie. Dat mag, hè.”

(lacht) Intussen is Van Aert er ongeveer ook uit met welke bandendruk hij wil rijden. “Daarom is het goed dat je een verkenning doet. Door het dokkeren over de kasseien verlies je sowieso wat druk uit je tubes.”

Go hard or go home

Ambitie heeft Van Aert altijd. De slogan Go hard or go home op zijn gepersonal­iseerde fiets zegt simpelweg genoeg. De 23-jarige renner van Veranda’s WillemsCre­lan rijdt niet mee om zomaar eens te proeven van de sfeer. Na de Ronde gaf hij al aan te willen tekenen voor een soortgelij­ke uitslag. Sommigen dichten Van Aert al een podiumplaa­ts toe. “Ik snap dat mensen na de Ronde van Vlaanderen hun verwachtin­gen bijstellen. Ik heb zelf altijd aangegeven dat ik het meest uit-

keek naar Roubaix. Ik pin me niet vast op een resultaat. Als ik nu zeg dat ik podium wil rijden en dan uiteindeli­jk pakweg vijfde zou eindigen, zou ik niet content zijn.”

Performanc­e manager Michiel Elijzen denkt niet dat Van Aert à la Johan Vansummere­n zal kunnen wegglippen om uiteindeli­jk te triomferen in Roubaix. “Daarvoor is Wout al een te grote favoriet. Ze zullen hem niet laten rijden.” Zelf kruipt de Kempenaar liever in de rol van underdog. “Ik denk altijd aan aanvallen. Dat is mijn stijl van koersen,maar op een gegeven moment wordt volgen lastig genoeg.”

Van Aert ziet slechts één echte topfavorie­t: Niki Terpstra. “Iedereen zal naar hem kijken. Terpstra is ook de enige die zo’n solo in huis heeft. Quick-Step Floors heeft voor mij de sleutel in handen.”

Vandaag staat er nog een intervaltr­aining op het programma, dan zijn er nog twee rustige dagen ingepland tot zondag.

Wout van Aert

“Ik pin me niet vast op een resultaat. Als ik nu zeg dat ik podium wil rijden en dan uiteindeli­jk pakweg vijfde zou eindigen, zou ik niet content zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS ?? Van Aert ‘klopt’ Stijn Steels op de mythische piste na de verkenning van de kasseistro­ken.
FOTO'S BELGA, PHOTO NEWS Van Aert ‘klopt’ Stijn Steels op de mythische piste na de verkenning van de kasseistro­ken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium