Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bergkoning Thomas De Gendt nu al 885 kilometer in de aanval

-

Ritwinst voor Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe) in de derde etappe van Itzulia, beter bekend als de Ronde van het Baskenland. Hij haalde het in een sprint bergop voor Alexandr Riabushenk­o en Michal Kwiatkowsk­i. Dubbele ritwinnaar Julian Alaphilipp­e moest tevreden zijn met de zesde plaats, maar blijft leider.

Thomas De Gendt was andermaal de meest strijdlust­ige renner in koers. Hij koos na vijf kilometer al voor de aanval. “Ik ben vertrokken samen met Christophe­r Juul Jensen (Mitchelton-Scott)”, aldus De Gendt. “Na 35 kilometer is er zes man bij ons gekomen, maar die hebben we nadien weer los gereden. In de finale, op 25 kilometer van de streep, zijn David De La Cruz en Michal Kwiatkowsk­i (Team Sky) bij ons gekomen en hebben we nog een tijd met vier doorgerede­n. Na 170 kilometer in de aanval zijn we uiteindeli­jk gegrepen door het peloton.”

De nieuwe escapade van De Gendt levert hem een mooie bonus op: hij raapte onderweg genoeg punten op om leider te worden in het bergklasse­ment. “Nochtans was ik niet met die bedoeling vertrokken”, zegt De Gendt. “Dit was een sprinterse­tappe, maar we hebben hier een peloton zonder sprinters. Mijn doel was de rit te winnen, ik hoopte dat de vluchtersg­roep voldoende ruimte zou krijgen.”

In Parijs - Nice won De Gendt nog het bergklasse­ment, maar het is voorlopig geen grote ambitie om

dat in het Baskenland meteen over te doen: “De bergtrui is een mooie bonus, maar in het klassement sta ik slechts vier punten voor. Zaterdag alleen al zijn er veertig punten te verdienen.”

Met 170 extra kilometer in de aanval staat de teller van De Gendt dit seizoen wel al op 885 kilometer. “Al twee lange vluchten hier in het Baskenland”, rekent hij uit. “En voordien ook in Catalonië

(toen hij de rit won, red.) Parijs - Nice was goed voor een paar kortere ontsnappin­gen, maar die tel ik ook mee. En in Tour Down Under heb ik ook mijn best gedaan.”

Vandaag zal De Gendt de bergtrui al zeker niet verliezen. Rond Lodosa staat een tijdrit van 19,4 kilometer gepland.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De Gendt hield aan zijn vlucht de bergtrui over.
FOTO PHOTO NEWS De Gendt hield aan zijn vlucht de bergtrui over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium