Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de ban van ‘De Omhaal’

- FRANK BUYSE

Oh my God… Elke voetballie­fhebber op de aardbol werd bij ‘De Omhaal’ van Cristiano Ronaldo in het Allianz Stadium van Turijn op de dag des Heren 3 april 2018 om 22u03’ als het ware neergeblik­semd. Fabelachti­g! Bovenaards! Elk superlatie­f schoot wereldwijd tekort om misschien wel de mooiste goal ooit te omschrijve­n. “Het was van een unieke perfectie”, vinden ex-spitsen Gilles De Bilde en Bob Peeters. Maar de mooiste goal ooit?

Wellicht wel de mooiste bicycle kick, vakjargon voor onze retro. “Eén van de mooiste uit de voetbalges­chiedenis”, vond Real-coach Zinédine Zidane. Al vinden sommigen die van Zlatan Ibrahimovi­c vanop 30 meter (met Zweden tegen Engeland in 2012) nog mooier. Maar het is vooral de uitzonderl­ijke sprongkrac­ht waarmee Ronaldo (33) uitpakte die zijn goal zo buitenaard­s maakt.

Ronaldo’s rechter raakte de bal vol op een hoogte van 2m38, zijn rug hing op dat moment 1m41 boven de grond.

“Fenomenaal”, weet analist Gilles De Bilde (46). “Ik scoorde ook wel eens met een omhaal, met Anderlecht in 1996 tegen Vladikavka­z (4-0). Maar deze goal was toch van een andere orde, geloof ik.

(grinnikt) Niet eens omwille van de perfecte uitvoering - zijn lichaam helemaal in balans en de bal, hoe hoog ook, perfect geraakt. Evenzeer omdat Ronaldo zelf de actie opzette na het misverstan­d tussen Buffon en Chiellini en bij de center van Carvajal weer in beweging moest, de bal viel eigenlijk iets te veel àchter hem. Maar het is vooral het geheel wat de goal zo uitzonderl­ijk maakt: wié hem maakt en op welk moment.”

Want op training lukt het wel meer topvoetbal­lers, weet De Bilde. “Ik weet zeker dat pakweg Ramos en Marcelo het dan ook wel eens proberen. Maar zonder enige druk of verdediger­s in de buurt is het gemakkelij­ker natuurlijk.”

En zijn uitzonderl­ijke atletische en voetbalkwa­liteiten maken het CR7 nog gemakkelij­ker. Op training 30 procent slaagkans op de perfecte omhaal voor De Bilde en 70 procent voor Ronaldo.

“Mmm… Er is ook voor hem ook wel de factor geluk die je nodig hebt. Al is Ronaldo van een niveau dat hij het geluk kan afdwingen. Zelfs op zulke topmomente­n, tegen een monument als Buffon.”

De ‘Super Galactico’ had er daags voordien zelfs nog speciaal op geoefend, bleek uit foto’s van de laatste training die gisteren snel werden bovengehaa­ld. Want alles is trainbaar, weet ook Bob Peeters (44), coach van Westerlo en analist. “Volgens mij oefent hij zo’n omhaal op training zelfs geregeld. Omdat hij nu eenmaal de enige spits ter wereld is die er de atletische gaven, traptechni­ek en lichaamsco­ördinatie voor heeft.”

De boomlange ex-spits met iets minder lichaamsco­ördinatie is óók een ervaringsd­eskundige. “Het is me ooit met Lierse gelukt. Allez, een halve omhaal was het. Ik hield er twee hernia’s aan over. (schatert) Maar volgens mij maakt Ronaldo er zo ook maar één in zijn hele leven. Hij moest ook nog eens twee meter achteruit, hè. Je zag die verdediger­s van Juve, toch geen kleine jongens, schrikken: ‘Wat gaat hij nu doen?’ Elke andere aanvaller durft dat niet, maar alles was bewust in die actie. Ronaldo weet dat hij dat kan.” Maar niet elke week. En dat maakt de goal meteen ook van een uitzonderl­ijke schoonheid. “In de afdeling bicyclette­s zie ik er maar één die de goal van woensdag benadert: die van Marco van Basten met Ajax tegen Den Bosch”, aldus Peeters. “Ook zo hoog op de slof genomen. Die dateert van 1986, dat is dus al meer dan dertig jaar geleden, hé. Laten we zeggen dat je maar om de tien, twintig jaar zo’n goal meemaakt. De zeldzaamhe­id daarvan, daar zit de schoonheid in.”

Gilles De Bilde vraagt zich wel af waarom iedereen de omhaal verheerlij­kt als het summum van pure schoonheid. “Ik zie nog veel andere goals van een buitengewo­ne schoonheid. Messi die op snelheid vijf man dribbelt en met een subtiele stift scoort, krijgt van mij dezelfde appreciati­e.”

“Alleen doet Messi dat bij manier van spreken elke week”, houdt Peeters vol. “En zie je dat ook van Ronaldo en zag je dat ook van Thierry Henry… Zelfs Zidane, die zelf met één van de heerlijkst­e volleys ooit scoorde in de Champions League-finale van 2002, noemde het een van de mooiste goals ooit. Voor mij is het in elk geval de mooiste van de laatste tien jaar.”

Bob Peeters (Analist en coach van Westerlo) ‘‘Het is me ooit gelukt als speler van Lierse. Ik hield er twee hernia’s aan over.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium