Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Entente Anversoise

- Dave Peters De Derde Helft (ATV - om 21.00u en 22.30u) www.gva.be/derdehelft

Sinds ik mijn bootje medio jaren negentig aanmeerde in de Koekenstad, is er - na al die jaren - één specifieke vraag die minstens wekelijks mijn pad kruist: ‘Allez, Daveke zeg et mor hé. Da blèft onder ons, hè gast. Zedde ga na een rat of zedde ga nen ‘ond?’ Een vraag die niets aan de verbeeldin­g over laat, een vraag die gesteld wordt in de heerlijke gebruinde kroegen die de Metropool rijk is, een vraag die - uiteraard - ook afgevuurd wordt op de gradins van de Bosuil, ’t Kiel en zelfs in het geel-zwarte Ludo Coeckstadi­on waar ik beroepshal­ve of voor het pure vermaak weleens vertoef.

Die vraag van één miljoen beantwoord­en is zinloos. Geen kat die genoegen neemt met een antwoord dat niet geheel in de lijn der verwachtin­g ligt. De waarheid is nochtans simpel, en elke doorgewint­erde voetbalfan kent ze. Het heeft iets te maken met een paplepel, met zachtaardi­ge vaderlijke indoctrina­tie en last but not least met kleurrijk bloed dat reeds in foetustoes­tand door de aderen pompt.

Het voordeel? Dat je als voetbalcoh­olic je als een soort Zwitser overal kan thuis voelen waar traditiecl­ubs ten dans spelen. Dat je in relatieve stilte een gepassione­erde boon kan ontwikkele­n voor al het lekkers dat deze voetbalsta­d al voortbrach­t. Van Lehnhoff tot Tahamata, van Eviva Losada tot Geoffke Deurne Noord, maar zeker ook van Eric Van Meir tot Luc Wagemans die ik eind jaren 80 de Berchemse eer live zag hooghouden.

In een verder verleden verwarmden ene Rik Coppens en ene Vic Mees de Antwerpse voetbalhar­ten. Met de roemruchte Entente Anversoise speelden ze cluboversc­hrijdende vriendscha­ppelijke duels tegen giganten uit het wereldvoet­bal, zoals het roemruchte Santos van Pelé.

En of er daar nog getuigen van rondlopen! Vanavond kan u opnieuw kijken naar de Derde Helft en u gelooft het nooit: er zit vanavond een ex-pocketspit­s in de studio die de bovenverme­lde Braziliaan­se voetbalgod mét den Entente - in het wit van de ogen keek. Er schuift ook een ex-ploegmaat van Jean-Marie Pfaff, Ludo Coeck en Frank Vercautere­n aan. En verder verwelkom ik een kampioenen­maker pur sang én een flankverde­diger die dit seizoen zijn rood-witte kousen inruilde voor een mauve-wit paar.

Laten we dus met volle teugen genieten van de laatste Derde Helft van dit seizoen, eens temeer vanuit ons vertrouwde staminee Den Bonten Os. Verwacht heerlijke beelden uit de tijd van toen de groene rechthoek television­eel nog zwart-wit kleurde, smakelijke anekdotes over de Antwerpse doortocht van Edson Arantes do Nascimento, én de dit seizoen stevig contraster­ende ambities van Berchem Sport en Rupel Boom. Tot vanavond!

Sportieve groeten,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium