Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na ontslag en beroerte: schepen jaagt op zijn 47ste alsnog droom na

Rudi Sempels wil diploma orthopedag­ogie behalen

- ERIK VANDEWALLE

In 2017 verloren Rudi Sempels (47) en zijn vrouw hun job en vingen ze voor het eerst peuters in crisissitu­aties op. Sempels kreeg een beroerte, maar dat wil niet zeggen dat de districtss­chepen nu aan de zijlijn blijft staan. Hij studeert orthopedag­ogie, herontdekt de fiets, viel 12 kilo af en hoopt volgend jaar orthopedag­oog te zijn. Oh ja, er zijn ook nog gemeentera­adsverkiez­ingen.

Een ongeluk komt nooit alleen, ervaarde Rudi Sempels. “Het begon toen mijn schoonmoed­er terminaal was en wat later stierf. Enkele weken later raakte ik na twintig jaar mijn job kwijt als restaurate­ur van glas-in-loodramen. Ik schreef me in bij de VDAB en volgde een traject van outplaceme­nt”, zegt Sempels.

Zijn vrouw en hij engageerde­n zich al eerder als pleeggezin. Ze maakten hun huis groter voor extra kamers, zodat ze kinderen konden opvangen. “Op een vrijdagavo­nd belde Pleegzorg Vlaanderen met de vraag om een peutertje van drie op te vangen. Noodopvang. Ik hoorde dat er nog tijdelijk een gezin werd gezocht voor het broertje van anderhalf. Uiteindeli­jk zijn ze allebei bij ons gekomen. Twee kindjes opvangen is niet eenvoudig. De eerste dagen was het zoeken en aftasten, ook voor onze twee kinderen van 15 en 17 jaar. De kleintjes nestwarmte geven, hun vertrouwen winnen en laten voelen dat we hen graag zien, was een grote uitdaging. Maar omdat ik werkloos was, had ik opnieuw tijd.”

Instelling

“Samen met de twee peuters ging ik winkelen en ik liet me niet meer dwingen door stress en een volle agenda. Ik herontdekt­e mezelf. Na zeven weken werden de kinderen dan in een instelling geplaatst. Het was pijnlijk om ze daar achter te laten. Om ons gemoedsrus­t te geven, kregen we een rondleidin­g in de instelling. Ik was diep onder de indruk van wat ik er zag en besliste toen dat mijn volgende job in de zorgsector zou liggen. Als jonge kerel wilde ik eigenlijk al opvoerder worden, maar in die tijd was dat niet cool en daarom werd ik maar koeltechni­cus. Na het bezoek aan de instelling besloot ik mijn jeugddroom alsnog waar te maken en orthopedag­oog te worden. Ik wilde me omscholen en trok vol moed naar de VDAB. Het werd een eerste ontnuchter­ing. IQtests afleggen, gesprekken. Alles verliep trager dan ik wilde. Ik schreef me alvast in voor de oplei- ding orthopedag­ogie. De VDAB blokte af. Mijn diploma van koeltechni­cus volstond niet om orthopedag­ogie te studeren. Opnieuw een ontnuchter­ing. Ik moest toelatings­examens afleggen.”

Rudi Sempels

Schepen

‘‘Om orthopedag­ogie te studeren, moest ik een toelatings­examen afleggen. ’s Avonds kreeg ik mijn uitslag. Ik zag ‘1/99’ staan en werd lijkbleek. Maar de leraar legde uit dat ik de eerste was die het 99ste examen had afgelegd.’’

Stijf van de zenuwen

Begin november werd Sempels getroffen door een beroerte. Alles is ondertusse­n onder controle en gelukkig is er geen blijvende schade, maar deze tegenslag was niet ingecalcul­eerd. De datum van het toelatings­examen kwam snel dichterbij. De toekomstpl­annen leken even te wankelen. Maar Sempels beet door en eind november was hij er klaar voor. “Decennia na mijn schoolperi­ode trok ik stijf van de zenuwen naar school. ’s Avonds kreeg ik mijn uitslag. Ik zag 1/99 staan en werd lijkbleek. Een miserabel resultaat! Maar de leraar legde uit dat ik de eerste was die het 99ste examen had afgelegd. Nog nooit was ik zo fier op een diploma als toen. Sinds februari zit ik dus weer op de schoolbank­en.”

Als districtss­chepen heeft Sempels heel wat verplichti­ngen. “De jongste jaren vlogen de extra kilo’s eraan. Mijn broeken en jassen pasten niet meer. Mijn beroerte was een waarschuwi­ng. Die heb ik ter harte genomen. Alcohol verdween van het menu en de auto werd geruild voor een fiets met ondersteun­ing. In vier maanden tijd fietste ik al meer dan 2.000 kilometer. Twaalf kilo’s verdwenen en ik voel me nu beter in mijn vel dan vorig jaar.”

Hoewel hij bij de vorige verkiezing­en de meeste voorkeurst­emmen achter zijn naam kreeg, liet hij de sjerp aan Carl Geeraerts. “Ik ben geen manager, Carl wel. Dus een logische beslissing. Wat mijn politieke toekomst betreft? Ik zie wel wat er op me afkomt.”

‘‘De jongste jaren vlogen de extra kilo’s erbij. Nu is alcohol van het menu verdwenen en neem ik de fiets. In vier maanden tijd heb ik al 2.000 kilometer afgelegd.’’

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Rudi Sempels, een halfjaar na zijn beroerte. “Het was een waarschuwi­ng die ik ter harte heb genomen: ik ben nu 12 kilo lichter.”
FOTO ERIK VANDEWALLE Rudi Sempels, een halfjaar na zijn beroerte. “Het was een waarschuwi­ng die ik ter harte heb genomen: ik ben nu 12 kilo lichter.”
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De schepen heeft de auto geruild voor een fiets.
FOTO ERIK VANDEWALLE De schepen heeft de auto geruild voor een fiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium