Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agfa Gevaert wil vanaf 2019 wijken verwarmen

BERCHEM, EDEGEM, MORTSEL Klimaatdoe­lstellinge­n

-

Wijken rond Agfa Gevaert in Mortsel zullen in de toekomst mogelijk worden verwarmd met de restwarmte van het bedrijf. Antwerpen, het district Berchem en de gemeenten Mortsel en Edegem gaan hiervoor samenwerke­n.

Warmtenett­en zijn een ingreep om de klimaatdoe­lstellinge­n van 2020 te behalen. Ze zorgen voor een gevoelige daling van de uitstoot aan broeikasga­ssen. Het principe van een warmtenet is eenvoudig. Restwarmte van bedrijven wordt gebruikt om via leidingen omliggende bedrijven en woningen te verwarmen.

Uit een onderzoek van het Vlaams Instituut voor Technologi­sch Onderzoek (VITO) blijkt dat de restwarmte van Agfa Gevaert geschikt is om woningen te verwarmen. Het zou gaan om onder meer de toekomstig­e wijk Zilverkwar­tier in Berchem, de omliggende buurt in Mortsel en zelfs een wijk en kmo-zone in Edegem. Volgens het onderzoek zou er zelfs een aansluitin­g mogelijk zijn op het warmtenet in de woonwijk Nieuw Zuid in Antwerpen.

Isvag

De werken aan dit warmtenet zullen volgend jaar beginnen. De betrokken gemeenten sluiten hierover nog een intentieov­ereenkomst. Nieuw Zuid wordt op termijn bevoorraad door de restwarmte van de afvalverbr­andingsove­n Isvag in Wilrijk. Er wordt ook gekeken naar het afnemen van warmte bij bedrijven in de haven om zo de wijk Luchtbal te kunnen verwarmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium