Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeentera­ad verwerpt voorstel CD&V om toe te treden tot Statiegeld­alliantie

-

Om de strijd tegen het zwerfvuil op te voeren, stelde CD&V tijdens de jongste gemeentera­ad voor om toe te treden tot de onlangs opgerichte Statiegeld­alliantie. De meerderhei­d ging niet op het voorstel in.

“Het invoeren van statiegeld dringt zich op”, zei CD&V-fractielei­der Tom Bridts. “Al meer dan honderd Vlaamse steden en gemeenten sloten zich aan bij de Statiegeld­alliantie. Die verenigde al vijfhonder­d organisati­es in Vlaanderen en Nederland. Het is onbegrijpe­lijk dat de meerderhei­d van Open Vld en N-VA hier afkerig tegenover staat.”

“Het invoeren van statiegeld vindt het college niet de juiste oplossing”, reageert Eddy Soetewey, voorzitter van de gemeentera­ad. “Met zo’n invoering treffen we immers elke burger en niet alleen die kleine groep mensen die niet sorteert of afval niet in de vuilnisbak gooit. We viseren ook de kleine detailhand­el, die hierdoor extra personeel in dienst moet nemen. Wie gaat dat betalen? Uiteindeli­jk de consument – ook de consument die correct handelt. Met het statiegeld­systeem zou trouwens ook het verkleinen van blikjes en petflessen niet meer mogelijk zijn, aangezien de barcode voor het statiegeld moet kunnen worden gescand bij herinlever­ing.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium