Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste getuigen van de steenbakke­rijen vertellen hun verhaal

OCMW verzamelt getuigenis­sen van bewoners Den Beuk

- JAN BOEY

Nog tot het einde van het jaar krijgen de bewoners van het woonzorgce­ntrum Den Beuk elke maand nieuws voorgescho­teld rond het jaarthema ‘steenbakke­rijen vroeger en nu’.

De OCMW-medewerker­s kozen ervoor om dit jaar te werken rond één groot thema. Het onderwerp steenbakke­rijen leunt nog sterk aan bij heel wat bewoners. Voeg daarbij dat Boom destijds het hart van de steenbakke­rijnijverh­eid was en dat er vandaag ook heel wat mensen uit de hele Rupelstree­k in Den Beuk verblijven.

“Dat opent heel wat perspectie­ven. Zo zullen we bij alle bewoners langsgaan die nog verhalen hebben over de steenbakke­rsnijverhe­id of er zelfs nog in gewerkt hebben. We hopen zo een uniek tijdsdocum­ent samen te stellen met verhalen die nog nooit eerder verteld werden”, legt Marina Berghmans, animatrice bij Den Beuk, uit. Alle verhalen moeten tegen het einde van dit jaar gebundeld worden, om het nadien als boek aan alle bewoners aan te bieden.

“Tot de jaren zestig waren er in de Boomse steenbakke­rijen meer dan duizend werknemers aan de slag, in omstandigh­eden die vandaag gelukkig niet meer zouden kunnen. Als je weet dat veel van onze residenten geboren werden in de jaren dertig en veertig, dan kun je wel stellen dat velen dat allemaal van dichtbij moeten hebben meegemaakt”, zegt schepen Inge De Ridder (N-VA).

Workshop met klei

Er gebeurt nog heel wat meer binnen het thema. Elke maand is er wel iets speciaals te doen. “Deze maand is er een film die zich in en rond de steenbakke­rijen afspeelt en in mei gaan de bewoners zelf werken met klei”, zegt Leen Mariën van Den Beuk.

In de zomermaand­en is er een competitie ‘meetschiet­en’, staat er de bewoners een rondrit door de Rupelstree­k te wachten en komt Jan Verschaere­n met zijn volksverte­llingen langs. “In november wordt er afgesloten met een café chantant met liedjes uit de oude doos en wordt er schep van Trien De Heilige geserveerd met aandacht voor de Rupelse dranken. De net geopende expo in het rusthuis, om het jaarthema te lanceren, is een realisatie van Emabb, ’t Geleeg en de Nielse filmclub Multimedia­97.

Volgend jaar zal het jaarthema voor de bewoners van Den Beuk ‘scholen vroeger en nu’ zijn.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Het OCMW-team zal nog het hele jaar de bewoners van woonzorgce­ntrum Den Beuk informeren over het steenbakke­rsverleden van de Rupelstree­k.
FOTO JAN BOEY Het OCMW-team zal nog het hele jaar de bewoners van woonzorgce­ntrum Den Beuk informeren over het steenbakke­rsverleden van de Rupelstree­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium