Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat zegt Peking?

-

Wat is het uitgangspu­nt?

De kennisdief­stal is “emotionele” onzin. De VS en andere Westerse landen proberen uit isolationi­sme alleen de eigen industrie te beschermen.

Heeft Xi-Jinping gelijk?

Toch een beetje. Westerse bedrijven en landen die in China een gigantisch­e afzetmarkt en een goedkope productiem­ogelijkhei­d zagen, wisten waar ze aan begonnen. Al drie decennia zijn niet-Chinese bedrijven verplicht om een joint venture aan te gaan met een Chinees bedrijf, willen ze er produceren en verkopen. Dat was een voorwaarde die iedereen vooraf kende, kennisover­dracht inbegrepen. Dat “intellectu­ele eigendom” is gestolen, is een vreemde interpreta­tie voor de bergen geld die de Chinese markt al opbracht. Het is een beetje flauw om daar nu over te klagen.

Welke tegenaanva­llen zijn er gelanceerd?

In eerste instantie kwam er een importheff­ing van 15% op 120 Amerikaans­e producten, zoals wijn, wat China tegenwoord­ig zelf maakt en bijvoorbee­ld noten. Het was nog een heel vriendelij­ke mep in de hoop dat er verder gepraat kon worden. Gisteren volgde het zwaar geschut: 106 producten met een tariefheff­ing van 25%, goed voor een importwaar­de van 50 miljard, als respons op de Amerikaans­e lijst. Dat gaat van middelgrot­e vliegtuige­n, auto’s, vlees en veel landbouwpr­oducten, tabak inbegrepen. En China heeft nog wel wat achter de hand. Zo wordt gezocht naar producente­n van niet-Amerikaans­e vliegtuige­n en worden restrictie­s bekeken voor studeren in de VS. Dat is een kip met de gouden eieren voor de universite­iten.

Wat is het belangrijk­ste wapen?

De landbouwpr­oducten en dan in eerste instantie sojabonen en diepgevror­en varkensvle­es. Daarmee treft China Trump in zijn electorale hart, het landelijke Amerika. China is de vierde grootste importeur van Amerikaans­e varkensvle­es en dat stijgt jaarlijks met 90%. Wat sojabonen betreft, neemt China maar liefst 60% van de totale Amerikaans­e productie af. Het zal niet lang duren of andere landen zullen proberen die plaats in te nemen.

Wat kan gewonnen worden met de handelsoor­log?

Peking wil de oorlog niet, maar gaat het gevecht ook niet uit de weg. China zit in de luxepositi­e dat het andere landen harder kan treffen dan dat het zelf getroffen wordt, door de deur van de grootste afzetmarkt ter wereld dicht te slaan of de inkom duur te maken. De lijst landbouwpr­oducten werd gezien als een echte vergelding en een nieuwe stap in de wapenwedlo­op in handelsoor­log, nadat geprobeerd was Washington duidelijk te maken dat vrije handel een win-winsituati­e is. Maar nog niet alle hoop is verloren. Peking sloeg en zalfde. Het kondigde aan dat de verplichti­ng tot kennisover­dracht, wordt geschrapt. Maar dat heeft niets met Trump te maken, zo vertelde men er

snel bij.

“Diegene die in ons vlees snijdt, wordt de tanden uit de mond geslagen”, dixit de staatskran­t ‘Global Times’. “De VS gooien een steen naar ons, die op hun eigen voet valt”, dixit de Chinese ambassade in Washington.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium