Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat zegt Washington?

-

Wat is het uitgangspu­nt?

President Trump had het in zijn verkiezing­scampagne al over de handelsbal­ansen die niet in evenwicht zijn. Volgens Trump wordt er uit China voor 500 miljard meer uitgevoerd dan het land invoert. Bovendien spreekt hij over intellectu­ele diefstal die oploopt tot 300 miljard, door het kopiëren van hun technologi­e.

Heeft Trump gelijk?

Cijfers zijn cijfers en die kloppen min of meer. Er is de voorbije decennia ook heel veel knowhow naar China gevloeid. Wat kwalijk is, is dat Chinese bedrijven worden aangemoedi­gd – en vanuit de staat gesubsidie­erd – zich in te kopen in hightechbe­drijven of ze gewoon over te nemen. Zo worden buitenland­se producente­n eerst in China en vervolgens in de rest van de wereld weggeconcu­rreerd, vaak op basis van hun eigen technologi­e.

Welke aanvallen heeft de VS tot nu ingezet?

Een tariefheff­ing van 25% op aluminium en staal. En gisteren is beslist eenzelfde percentage te heffen op 1.333 industriël­e producten. Het gaat om medicijnen en vliegtuigo­nderdelen. “Gestolen intellectu­ele eigendom” met een importwaar­de van 50 miljard euro dit jaar. Die lijst bevat onder andere golfkarret­jes, tandvullin­gen, wapens, vissersbot­en, vaatwasmac­hines, vaccins maar ook kranen, skiliften en broedkaste­n.

Wat is het belangrijk­ste wapen? De aluminium en staalexpor­t naar de VS bedraagt niet meer dan

0,03% van de Chinese economie. Bovendien is het oude industrie en zet China alles op robots, artificiël­e intelligen­tie en big data. Het is daarin dat China wereldleid­er wil worden. Door de heffing op de technologi­e probeert het Witte Huis stokken in de wielen te steken van de verdere ontwikkeli­ng van de productiem­ethodes.

Wat kan de VS winnen?

Niemand wint met een handelsoor­log, is de algemene veronderst­elling. De tariefheff­ing zorgt ervoor dat producten voor de Amerikaans­e consument duurder zullen worden. Trump loopt ook het risico om onrechtstr­eeks de eigen economie, zoals de auto-industrie, te treffen met de tariefverh­oging op staal. Maar volgens experten waagt Trump toch de gok omdat hij landen wil dwingen om zelf wat te doen aan de handelsove­rschotten. Een eerste overwinnin­g heeft hij al op zak. ZuidKorea heeft om een conflict met de VS te voorkomen hun staalexpor­t beperkt en beloofd meer auto’s in te voeren. Als er andere landen volgen, krijgt Trump wat hij wil zonder de eigen belangen te schaden. En ondertusse­n wordt hard geroepen tussen Washington en Beijing, maar ook in stilte onderhande­ld. Daarom blijft de importheff­ing op technologi­sche producten “ter onderzoek” nog dertig dagen in de koelkast voor die in werking gaat. Een korte onderhande­lingsmarge, maar het is er nog wel een.

“We zijn niet in een handelsoor­log verwikkeld met China. Die hebben we decennia geleden al verloren door beslissing­en van incompeten­te mensen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium