Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overkap de snelweg, versie USA

Amerikanen krijgen stilaan genoeg van autowegen in de stad

- EVITA NEEFS

Snelwegen dringen door tot diep in het hart van Amerikaans­e steden. Met overkappin­gen pogen stadsbestu­ren het stadsweefs­el nu te herstellen.

De Interstate 5 strekt zich over meer dan tweeduizen­d kilometer uit van Mexico tot Canada, door eentonige vlakten, spectacula­ire bergen en … dwars door Seattle. Twaalf rijvakken breed splijt de autoweg de stad in tweeën, maar de stedelinge­n zijn dat beu. Ze willen weer met de fiets of te voet van de ene wijk naar de andere kunnen. Ze willen bomen en gras in hun buurt, geen geraas van auto’s. De snelweg overkappen zou dat allemaal mogelijk maken, argumentee­rt de actiegroep Lid I-5 (Overkap Interstate 5). Niet zonder succes, want op 18 april beslist de gemeentera­ad of er een haalbaarhe­idsstudie wordt uitgevoerd.

De voorstande­rs van overkappin­g hebben goede argumenten. De omliggende buurten zullen niet langer stikken door de uitlaatgas­sen en de stad wordt weer één. Een stad zonder groen trekt bovendien moeilijk nieuwe bedrijven aan. Tegelijker­tijd moet er zuinig worden omgesprong­en met de ruimte, want Seattle is een snel groeiende stad. De komende twintig jaar zullen naar schatting 28.000 gezinnen zich in het centrum willen vestigen. Een park op het dak van de autoweg is de ideale oplossing, aldus de groep. Het is bovendien goedkoper dan dure bouwgrond omvormen tot groene openbare ruimte.

Seattle is met dit project niet aan zijn proefstuk toe. In andere Amerikaans­e steden zijn overkappin­gen evenmin nieuw. Phoenix, in de staat Arizona, heeft er een sinds 1990 en Boston kan sinds tien jaar prat gaan op het grootste park boven op een snelweg. De nieuwste golf van overkappin­gen is in de eerste plaats ingegeven door economisch­e overweging­en. “Het is een ontwikkeli­ngsstrateg­ie”, zegt Jennifer Ball van Central Atlanta Progress aan een onderzoeke­r van de denktank Pew. “Er wordt land bijgemaakt.” Balls ondernemer­sgroep is de drijvende kracht achter de campagne voor een gigantisch overkappin­gsproject in het centrum van Atlanta.

Mosterd bij de Duitsers

Ook in Dallas, Texas, begonnen ze met overkappin­gen vanuit economisch­e motieven. Bobby Abtahi, die voor de stad verantwoor­delijk is voor ‘Parks and Recreation’, merkte dat bedrijven de stad links lieten liggen. Na de overkappin­g schoten de vastgoedpr­ijzen omhoog en dus ook de belastingi­nkomsten van de stad. De huurprijze­n voor omliggende kantoren stegen met een derde sinds de opening van het Klyde Warren Park in 2012. Twee maanden geleden begon Dallas aan een tweede overkappin­gsproject.

Maar niet iedereen is even enthousias­t. Een autoweg met een park erop blijft een vieze, vuile autoweg. Steden zouden beter in degelijk openbaar vervoer investeren, zeggen critici. Bovendien zijn de projecten heel duur en duurt de bouw ervan meestal langer dan gepland.

Al bij al blijven overkappin­gen lapmiddele­n om oude fouten recht te trekken. De aanleg van het autowegenn­et, zeventig jaar geleden maakte veel Amerikaans­e steden kapot. President Dwight Eisenhower begon in 1956 met de constructi­e van het Interstate Highway System, inmiddels ruim 77.000 kilometer lang. Hij haalde de mosterd bij de Duitsers. In de nadagen van de Tweede Wereldoorl­og had hij als opperbevel­hebber van de geallieerd­e strijdkrac­hten handig gebruikgem­aakt van de Autobahnen om Hitlers troepen na te jagen tot in Berlijn.

Een kwarteeuw eerder was hij met een legerkonvo­oi van Washington naar San Francisco getrokken. Tweeënzest­ig dagen had de tocht geduurd en de wegen waren zo slecht dat negen trucks in de prak werden gereden. Eisenhower had vooral een vlotte evacuatie in het geval van een atoomoorlo­g op het oog – het waren de hoogdagen van de Koude Oorlog. Allicht had hij er geen flauw benul van hoe ingrijpend zijn wegen het land zouden veranderen. De auto maakte het de blanke middenklas­se mogelijk om almaar verder buiten de stad te gaan wonen en toch in de stad te werken. De nieuwe snelwegen brachten de pendelaars tot diep in het centrum.

Etnische zuivering

Van haar kant heeft de auto- en betonlobby hard aan de kar getrokken. General Motors, meldt de website Vox, poogde al in 1939 de bezoekers van de Wereldtent­oonstellin­g van New York warm te maken voor de voordelen van zo’n wegennet tot diep in het hart van de stad.

De grote verliezers waren de Afro-Amerikaans­e stedelinge­n. Hun buurten werden kapotgemaa­kt. Sommige wijken werden gesloopt om plaats te maken voor snelwegen. Andere bleven overeind, maar werden erdoor ingedamd, zodat ze niet meer konden uitbreiden. Steeds meer mensen moesten steeds dichter op elkaar gaan wonen, met alle maatschapp­elijke gevolgen van dien.

Veel blanke stadsbestu­urders waren enthousias­t over de stedelijke snelwegen. Ze zagen die als een middel om de zwarte buurten op te ruimen. Stadsverni­euwing, heette dat destijds. Al kon je het misschien ook omschrijve­n als etnische zuivering. “Opklimmen tot de middenklas­se is bemoeilijk­t door historisch­e beslissing­en over vervoer en infrastruc­tuur”, erkende Anthony Foxx, president Barack Obama’s minister van Vervoer, twee jaar geleden in een speech voor de denktank Center for American Progress. “Stedelijke snelwegen hebben de economisch­e ongelijkhe­id verscherpt door de verwoestin­g van zwarte woonkernen ten gerieve van automobili­sten uit de voorsteden.”

Detroit, de geboortepl­aats van de Amerikaans­e auto-industrie, is er een triest voorbeeld van. Net als St. Paul in Minnesota, waar in de jaren 60 de I-94 dwars door de zwarte wijk Rondo werd aangelegd. De destructie was zo groot dat de burgemeest­er drie jaar geleden officiële excuses aanbood aan de inwoners. Nu bestudeert het stadsbestu­ur de overkappin­g van de snelweg om Rondo weer te verenigen. Toch blijven projecten in armere buurten de uitzonderi­ng. Sociale overweging­en zijn meestal niet de drijfveer achter overkappin­gen.

 ?? FOTO BELGA ?? De Interstate 5 in Seattle. Op 18 april beslist de gemeentera­ad of er een haalbaarhe­idsstudie wordt uitgevoerd.
FOTO BELGA De Interstate 5 in Seattle. Op 18 april beslist de gemeentera­ad of er een haalbaarhe­idsstudie wordt uitgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium