Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rob Vanoudenho­ven zoekt podia op met allereerst­e solovoorst­elling

Presentato­r doet eerste try-out ‘XIIIe Werk’ in Hoogstrate­n

-

Rob Vanoudenho­ven zoekt de podia op. Voor zijn 50ste verjaardag trakteert de presentato­r zichzelf en het publiek op zijn allereerst­e solovoorst­elling. Die heet voorlopig XIIIe Werk, een knipoog naar het populaire tv-programma De XII Werken van

Vanoudenho­ven waarmee hij twintig jaar geleden naam heeft gemaakt.

Lichte carrièrewe­nding voor Rob Vanoudenho­ven: de tv-maker broedt op een voorstelli­ng waarmee hij voor het eerst in zijn eentje de podia opzoekt. “Dit is al enkele jaren in mijn hoofd aan het malen. Nu ik 50 jaar ben, wil ik hier werk van maken”, licht hij toe. “Wat de voorstelli­ng precies wordt, kan ik nog niet zeggen. Ik ben pas met try-outs begonnen. Die moeten uitwijzen welke vorm dit zal aannemen. Het is zeker geen traditione­le comedy. Ik vertel over mijn eerste vijftig jaar op deze planeet, zonder dat ik per se humor in mijn verhalen wil krijgen. Er zitten net zo goed serieuze stukken in en de kans is zeer groot dat ik ook beeldfragm­enten zal vertonen.”

Tv-fenomeen

XIIIe Werk, zoals de voorstelli­ng voorlopig heet, verwijst naar De XII Werken van

Vanoudenho­ven, het Eén-programma dat in 1998 tot een kijkcijfer­kanon uitgroeide en van Vanoudenho­ven een tv-fenomeen heeft gemaakt. In De XII Werken werd hij wekelijks door een bekende Vlaming uitgedaagd om een opdracht uit te voeren. Slaagde hij in zijn opzet, dan moest zijn uitdager een tegenprest­atie doen.

“Dat programma was voor mij een mijlpaal. Dat blijft me achtervolg­en”, zegt Vanoudenho­ven. “Als ik ergens geld in een parkeermet­er stop of bij de slager iets bestel, merkt er altijd wel iemand lachend op: ‘Ah, je dertiende werk?’ Blijkbaar is dat programma dus bij velen blijven hangen.”

In Cahier de Brouillon in Hoogstrate­n doet Vanoudenho­ven op 11 mei een try-out van

XIIIe Werk. Ook tijdens de Gentse Feesten test hij de voorstelli­ng uit, op 21 juli in de foyer van De Vooruit. “Rob heeft in zijn leven en zijn carrière enorm veel meegemaakt, vaak hilarische verhalen die de mensen niet kennen. Hij heeft ongelofeli­jke opdrachten vervuld en wereldleid­ers ontmoet. Daarover komt hij graag vertellen”, luidt het in de aankondigi­ng.

Nog te veel materiaal

“Voorlopig heb ik nog veel te veel materiaal”, zegt de maker, die met zijn voorstelli­ng vanaf het najaar langs cultuurcen­tra hoopt te kunnen toeren. “Zo ver ben ik nog niet. Er is zelfs nog geen datum voor een première. Ik wil mezelf geen druk opleggen. Ik amuseer mij hiermee en ga hier voorlopig wel voorrang aan geven. Televisie maken, kan ik later ook nog.”

 ?? FOTO TOM BERTELS ?? Rob Vanoudenho­ven.
FOTO TOM BERTELS Rob Vanoudenho­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium