Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘GRILLMASTE­RS’

Barbecueka­mpioen Peter De Clercq en groentekok Seppe Nobels leggen dertig duo’s het vuur

-

Met het programma Grillmaste­rs bereidt Vier u voor op een zomer vol barbecue. Daarvoor haalde de zender wereldkamp­ioen barbecue Peter De Clercq en de Antwerpse groenteche­f Seppe Nobels van restaurant Graanmarkt 13 in huis. Uit dertig duo’s zoeken zij het beste grillduo van Vlaanderen.

“Het is een ideaal moment om

Grillmaste­rs op de kijker af te vuren”, zegt Peter De Clercq, chef van barbecuere­staurant van restaurant Elckerlijc in Maldegem. “Natuurlijk speel ik graag met vuur. Maar ik wil vooral mijn passie overbrenge­n en daarbij geldt: regen of niet, de barbecue gaat altijd voort. Dat zal je zelfs in Grillmaste­rs kunnen zien. Zo stonden we in Zeeland op de rotsen tussen de golven een vuurtje te stoken. Machtig toch? Barbecueën is meer dan wat staan grillen in de zon. Maar goed, je zal zien dat hoe meer aflevering­en er passeren, hoe beter weer en hoe meer mensen goesting krijgen om te barbecueën. Ik kan niet wachten op deze gelegenhei­d om mensen wat bij te leren over het barbecueën. Via de coaching van de kandidaten krijgt de kijker tips uit mijn dertig jaar lange ervaring.”

Knolselder roosteren

De chef laat alle technieken aan bod komen. “Ja, tot en met het asado-bakken, de Argentijns­e techniek om een compleet karkas in een soort van kruisconst­ructie boven het vuur te hangen. We geven de kijker de hele tijd tips, simpele zaken die je eens moet hebben gezien en die daarna de gewoonste zaak van de wereld blijken te zijn, zoals bijvoorbee­ld het roosteren van knolselder.”

Daarmee zit Peter in de tuin van collega Seppe Nobels. “Ik besef dat iedereen mij associeert met groenten, maar de uitdaging was groter dan dat voor mij”, stelt de chef van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen. “Ik wilde ook laten zien dat ik zelf meer in mijn mars heb. Zoals barbecue meer is dan een kipfilet met geraspte peekes of een sport voor mannen met een pilsje in de hand. Om iedereen mee in het verhaal te trekken, werken we ook met zeevis, riviervis, schaaldier­en, noem maar op. We garen ook alles op de barbecue. Heel veel mensen beperken zich tot het bakken van vlees op de barbecue. Groenten en bijgerecht­en maken ze apart in de keuken. Wij zullen laten zien dat het ook anders kan.”

“Ik wilde ook dicht bij het product werken en met mijn eigen leverancie­rs. Die staan dicht bij mij, maar ook dicht bij de natuur.”

Geen zalm met ananas

“Ik vind het mijn taak om de lokale producten te laten spreken”, gaat Seppe verder. “Zo kwam een stel kandidaten aanzetten met zalm en ananas. Hadden ze een beetje research naar ons gedaan, dan zouden ze nooit met dat gerecht zijn afgekomen. Stonden ze daar met een gekweekte vis en een Afrikaanse plant.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Barbecuech­ef Peter De Clercq (links) en groenteche­f Seppe Nobels.
FOTO JAN VAN DER PERRE Barbecuech­ef Peter De Clercq (links) en groenteche­f Seppe Nobels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium